Problemy z rejestracją samochodu

29 Kwi 2010, 15:22

Mam problem z zarejestrowaniem samochodu Opla Zafira 2.0 DTI . We francuskim dowodzie rejestracyjnym pisze, że jest to samochód osobowy i liczba miejsc siedzących to 2. Polski diagnosta pojazdów stwierdził stan faktyczny, że jest miejsc siedzących siedem i oczywiście, że to samochód osobowy, a w urzędzie miejskim nie chcą go tak zarejestrować tylko , że podlega jako ciężarowy. Co mam zrobić ? faktycznie jest to samochód osobowy i ma 7 miejsc. Proszę o porady !
1234567890
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Kwi 2010, 15:49

1234567890 napisał(a):. Polski diagnosta pojazdów stwierdził stan faktyczny, że jest miejsc siedzących siedem i oczywiście, że to samochód osobowy,

Diagnosta stwierdził to co widzial w trakcie OBT przed I rej. w kraju.Ja inaczej bym tego
tez nie zrobił...
1234567890 napisał(a):a w urzędzie miejskim nie chcą go tak zarejestrować tylko , że podlega jako ciężarowy. Co mam zrobić ? faktycznie jest to samochód osobowy i ma 7 miejsc

W tym przypadku musisz dogadac się z WK czy mozesz zrobić tzw.zmiany konstrukcyjne
przy I OBT i wtedy zarejestrować juz z tą iloscią miejsc.. :?: :?: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Kwi 2010, 10:56

Zmiany robi uprawniony przedsiębiorca (musi mieć wpis PKD z numerem 5020A lub 4520Z wg nowego systemu).
Dostajesz fakturę, opis zmian i dokumenty firmy z tymi numerami.

Tu możesz przeczytać więcej [link wygasł]

Jeżeli samochód był ciężarowy 2 miejsca to był też zwolniony z akcyzy. Jeśli nie płaciłeś to musisz zapłacić bo bez tego nie zarejestrujesz samochodu osobowego z zagranicy.

tu możesz sobie wydrukować druki AKCU do urzędu celnego
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam