Producenci najlepszych chłodnic.

29 Gru 2013, 09:11

Wedle ankiety przeprowadzonej w warsztatach samochodowych najlepsze chłodnice produkują ----- Behr, Hella, Magneti - Marelli, Nissens, oraz Valeo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Gru 2013, 10:47

Nie wiem jak reszta, ale Nissens już nie jest najlepszą chłodnicą, przynajmniej jeżeli chodzi o układ klimatyzacji. Sam miałem styczność aż 3 razy z tą chłodnicą. Pierwsza nieszczelność po 5 miesiącach, wymienili na gwarancji i ta po wymianie wytrzymała 2 lata i 3 miesiące :( . Kupiłem następną i też wytrzymała 7 miesięcy, potem po wymianie gwarancyjnej 2 lata i 6 miesięcy. Co ciekawe wszystkie te chłodnice mają nieszczelności na mocowaniach. W końcu kupiłem oryginalną, używaną za 100 zł. Niessens kosztują około 700 zł. Jak ostatnio byłerm nabijać klimę, to przyjechał gość też z Niessens, którą kupił przed latem i też była nieszczelność na mocowaniu. Wiem też tyle ( to na plus producenta ) że przyjmują reklamacje bez problemów. No ale niestety to nie jest wielki plus.
Piszcie jakie są wasze doświadczenia z poszczególnymi chłodnicami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2013, 12:40

MotoAlbercik napisał(a):Nissens już nie jest najlepszą chłodnicą

Ale mnie wystraszyłeś - wymieniłem chłodnicę klimy na Nissensa właśnie.. Minął rok i nic się nie dzieje - działa na razie.. Obyś się mylił.. :yes: :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

29 Gru 2013, 16:13

W mojej 190-tce zaczął przeciekać płyn chłodniczy do oleju automatu,kupiłem hiszpańskiego DEUS-a.Ten stary BEHR bez porównania lepiej odprowadzał ciepło,DEUS gotował mi płyn w dużych korkach i nic nie mogłem zrobić,jedynie zwiększenie pojemności układu chłodzenia o dwa litry(specjalna stalowa puszka wpięta w obieg załatwiła problem),o te dwa litry płynu DEUS był mniej sprawny,a zapłaciłem za niego 5 lat temu ponad 400 zł.Od tamtego czasu nigdy nie kupię chłodnicy nieznanego producenta.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Gru 2013, 17:40

silvo44 napisał(a):Ale mnie wystraszyłeś - wymieniłem chłodnicę klimy na Nissensa właśnie.. Minął rok i nic się nie dzieje - działa na razie.. Obyś się mylił..

Ostatnią chłodnicę Niessena kupowałem ponad dwa lata temu, więc może się poprawili. Ale teraz wolałem nie ryzykować, bo jakiś taki niesmak po tej firmie pozostał. Obyś trafił na dobry egzemlarz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
    Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...