Prośba o pomoc w wybraniu samochodu z 7-8 aut dla 3 os. rodz

15 Lip 2010, 09:39

Witam wszystkich Forumowiczów!

Przeszukałem oczywiście część postów na interesujący mnie temat, ale nie dały mi odpowiedzi, więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Poszukuję auta dla 3 osobowej rodziny (być może w ciągu 2-3 lat 4 osobowej :wink: ), które ma mieć dość pojemny bagażnik ,wiec skłaniam się ku kombi, ma być bezpieczny - jak na owe lata, prawdopodobnie będziemy nim często (weekendy) jeździć w trasę ( gdzieś dalej w Polskę) a na wakacje może i Europa, więc chyba raczej diesel?! , no i przy wyprzedzaniu nie chciałbym się modlić czy zdążę wyprzedzić czy nie. No i najważniejsze - cena, skłaniam się tak do 20 ty max z wszystkimi opłatami ,adekwatnie do tej ceny rocznikowo jak najmłodszy. Zdaję się na Wasze uwagi i doświadczenia co do awaryjności i niezawodności
niżej wymienionych aut
Na celowniku mam następujące auta:
ford focus kombi
vw golf/passat kombi
skoda octavia kombi
renault megane II (kombi?)
citroen c4 ( obie wersje)
lub c5 (kombi)
pegout 307 kombi
volvo v40 kombi
fiat stilo hatchback (4 /5 drzwi)
no i 2 najbardziej niewiadome:
ALFA romeo 156 kombi oraz lancia lybra kombi (dużo rozbieżnych opini)

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i propozycje
muze76
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

15 Lip 2010, 09:49

Tu obok twojego jest prawie identyczny temat...
https://www.forumsamochodowe.pl/auto-rod ... t35686.htm
:grin: :grin: :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lip 2010, 10:04

Artur73 ,dzięki za odpowiedź, czytałem tego posta do którego dałeś linka, musiałeś wcześniej odpowiedzieć niż ja napisałem swojego i nie zdążyłem przeczytać, ale dzięki za odpowiedź
Mimo wszystko może jeszcze jakiś Forumowicz wskaże lub potwierdzi tę/inną opcję, a nawiasem mówiąc czy instalacja LPG jest bezpieczna czyt. bardzo bezpieczna, w samochodzie będzie podróżowało malutkie dziecko ( jeżdżę trochę, a przede wszystkim Teść jezdźi służbowym i jakoś nic sie nie dzieje. ale wolę mieć pewność)
muze76
Nowicjusz

15 Lip 2010, 10:15

muze76 napisał(a):a nawiasem mówiąc czy instalacja LPG jest bezpieczna czyt. bardzo bezpieczna

Kiedy ostatnio słyszałeś o wybuchu gazu z instalacją lpg w Polsce..?
Przecież jezdzi tego kilka milionów..?

Gaz jest bezpieczniejszy niż benzyna..Instalacja lpg ma kilka zabezpieczeń !!!
Poza tym prędzej zapali się kropla benzyny ( a nawet jej opar w powietrzu) ,niż kropla ciekłego gazu...

Ja mam 3 samochód na lpg i zawsze sobie chwalę i będę chwali ten sposób zasilania silnika. :smile:

[ Dodano: 15 Lipiec 2010 ]
muze76 napisał(a):Artur73 ,dzięki za odpowiedź, czytałem tego posta do którego dałeś linka, musiałeś wcześniej odpowiedzieć niż ja napisałem swojego i nie zdążyłem przeczytać, ale dzięki za odpowiedź
Mimo wszystko może jeszcze jakiś Forumowicz wskaże lub potwierdzi tę/inną opcję, a nawiasem mówiąc czy instalacja LPG jest bezpieczna czyt. bardzo bezpieczna, w samochodzie będzie podróżowało malutkie dziecko ( jeżdżę trochę, a przede wszystkim Teść jezdźi służbowym i jakoś nic sie nie dzieje. ale wolę mieć pewność)

Jak już doszliśmy tak daleko,to...szukaj auta bez instalacji !!! Kupisz i pojezdzisz z 2 miesiące to się przekonasz czy rzeczywiście kupiłeś taki egzemplarz co np nie bierze oleju itp; i przekonasz się w tym czasie ,czy warto zainwestowac w ten konkretny samochód i założyc instalację. Poza tym auto bez gazu ,będzie pewnie z mniejszym przebiegiem... Zakładając samemu instalację ,masz gwarancję (pewnie 2 lata) i niczym się nie przejmujesz !!!
:wink:
artur73
Awatar użytkownika

15 Lip 2010, 10:24

Ja ze swojej strony (tak jak w innym temacie co Artur napisał wyżej) Opel Omega Kombi.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lip 2010, 11:13

Dzięki barol91 za sugestie, nie brałem tego auta pod uwagę, ale ten egzemplarz według mnie jest bardzo dobrzy wyposażony, przebieg wydaje się dziwnie nie duży jak na ten rocznik ,no i posiada już zainstalowaną instalację LPG, czyli kolejne auto do rozważenia?! :roll:
muze76
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód z napędem alternatywnym - Hyundai IONIQ
    Hyundai IONIQ został zwycięzcą Plebiscytu Fleet Awards Polska 2017 w kategorii "Samochód z napędem alternatywnym". To kolejna w Europie nagroda dla unikatowego modelu IONIQ, który jako jedyny samochód ...
    Oznaczenia tablic rejestracyjnych Policji
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym Policji. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju. HPA – Komenda Główna Policji HPL – Wyższa Szkoła Policji ...

15 Lip 2010, 11:32

No ja bym sie zastanowił nad Omega.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

15 Lip 2010, 11:49

A jak z resztą aut wymienionych przeze mnie na samym początku wątku, rozumiem, że zdecydowanym faworytem jest Octavia ze względu na jej uniwersalność we wszystkich kategoriach jakie można wziąść pod uwagę i opinii kierowców,a co do opla nie chcę odbiegać od tematu ale mam pytanie czy duża jest różnica bo z tego co sobie przypominam, raczej nie prowadziłem auta z napędem na tył (Omega),
muze76
Nowicjusz

15 Lip 2010, 13:20

Tylny napęd prowadzi się podobnie jak przedni ale latem i po suchej...
Zimą mogą byc czary i kontrowanie w taki sposób jak ktoś sobie wyrobił nawyki z przednionapędówki,na pewno dobrze się nie skończy... Dlatego trzeba myślec czym się akurat jedzie. :razz: :razz:

No nie chciałem na początku tego auta Tobie podrzucac ale jak by w sumie ... Opel Astra II !!!
W dieslu 1,7 DTI lub CDTI ,a w benzynie 1,6 8v-75KM
Kombi jest naprawdę pakowne,a silnik benzynowy ma bezkolizyjny rozrząd i jest idealny do gazu i mało pali. Auto pod każdym kątem na 4+.Nie bez znaczenia jest to,że tych aut na rynku do sprzedaży jest trochę i można spokojnie sobie wybierac. Jeśli zaś chodzi o 1,7 DTI,to również jest sporo tych aut ale... ostatnio szukałem auta dla znajomego i to właśnie Astry II z 1,7 DTI i...nie znalazłem wśród kilkunastu egzemplarzy takiego,który byłby w dobrym stanie...Albo rozbitki albo zmęczone egzemplarze z przebiegami 400 tys (na liczniku 145...) Natomiast w benzynie byłyby takie auta lecz znajomy chcial tylko diesla więc skończyło się na Octavii z 1,9 TDI... :smile:

No i na koniec jest jeszcze solidne auto na rynku i trochę niedocenione czyli Nissan Primera P11.Auto ...praktycznie bez wad oprócz wadliwego fabrycznie mocowania górnego przedniego wahacza .
artur73
Awatar użytkownika

15 Lip 2010, 14:04

Ponownie dzięki artur73 za sugestie i podpowiedzi, jeśli zaś chodzi o opla astrę II to raczej z silnikiem benzynowym + gaz , bo czytałem artykuł na interii o silnikach ( nie wiem czy kompetentne i obiektywne artykuły) ,że 1.7 CDTi są raczej przeciętne i nie wyróżniają się na plus kulturą pracy, a z kolei chciałbym bezproblemowo raczej wyprzedzać tak jak pisałem na początku, oczywiście nie imputując tutaj jakiejś nie wiadomo jak szybkiej jazdy.
Hmm ewentualnie nissan Primera P11, szału nie ma, no ale coś za coś :wink:
Opel Omega hmmm, ten napęd, nie jeździłem więc nie wiem jak to będzie
muze76
Nowicjusz

15 Lip 2010, 14:30

artur73 napisał(a):Kiedy ostatnio słyszałeś o wybuchu gazu z instalacją lpg w Polsce..?

W ub. roku widziałem a był to Renault Megane z 98r. z 3 letnią instalacją.
Wcześniej widziałem jakieś 5 lat temu jak wybuchła butla z gazem w Atu Plus, klapę bagażnika wydarło mniej więcej ok 20 metrów w górę na oko oceniając :lol: .

A wracając do tematu to jeśli planujesz zakup samochodu na gaz lub do gazu to polecam ople szczególnie jednostki z jednym wałkiem w głowicy i 8 zaworami najlepiej je znoszą. Kumpel ma omegę 2.0 16V na LPG no i śmiga mu to całkiem nieźle. Dodam że nie ma sekwencji a instalację Lovato 3 gen. Do silników 16V zwłaszcza tych nowszych zalecane są już sekwencyjne instalacje gazowe. Wówczas spadek mocy jest praktycznie niezauważalny a spalanie bez wielkich zmian. (+/- 1l/100km),

Polecam Passata 2.0 i do niego sekwencję.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

15 Lip 2010, 21:13

Panowie a co z resztą aut które wymieniłem na początku postu? Co z focusem, Renault Megane II, Citroen C4 i C5, Peugeot 307 i reszta?? To te auta mnie przede wszystkim interesują, patrząc po cenach na różnych serwisach zmieszczę się z kwotą 20 k
muze76
Nowicjusz

16 Lip 2010, 05:34

Po prostu auta które Tobie podrzucamy,to lepsze alternatywy od tych które wymieniłeś...
Więc zamiast recenzowac,przechodzimy od razu do "istoty zagadnienia"..! :smile:

Auta o których chcesz się dowiedziec cechują się ogólnie korzystniejszą relacją cena-rocznik.
Nie wynika to ze zmowy narodowej na rynku aut używanych ale z faktu,że (nie wchodząc w szczegóły) są to modele które albo są trapione przez usterki np: elektroniki albo mniej trwałe albo pojawia się na nich rdza albo po prostu są droższe w serwisowaniu. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

16 Lip 2010, 08:12

Dzięki za odpowiedzi, ale jednak chyba się skłonie na jedno z aut które wymieniłem
np skoda octavia - dużo dobrych opinii bezpośrednio słyszałem, a opel astra I czy II odpada, , opel omega tez, za długi, tylny napęd , no i chciałbym takim autem pojeździć z 2-3 lata i je sprzedać czyli nie może być stare, dlatego chcę auto z 2001,02,03 roku
muze76
Nowicjusz

16 Lip 2010, 10:07

Citroen C5 to IMHO najlepsza propozycja :smile: wygodny, przestronny, bezpieczny i z godnymi polecenia silnikami, za 20tys. powinieneś znaleźć 2.0 HDI z 2002r w przyzwoitym stanie.
Focus Kombi- godny polecenia bo fajnie się nim jeździ ale benzyny nie lubią LPG a diesle mają wrażliwe wtryskiwacze(chyba, że kupisz TDDI)
Golf/Passat-wszystko ok, tyle, że pod żadnym względem się nie wyróżniają a kosztują zazwyczaj więcej.
Octavia=gorzej wykonany Golf z większym bagażnikiem, spartański i trwały samochód ale też trochę przepłacony i niezbyt wygodny.
Megane II-bezpieczny, ma dobre silniki, zazwyczaj bogate wyposażenie i ładnie wygląda, awaryjność przeciętna podobnie jak jakość wykonania, za 20tys. ~2003r powinieneś znaleźć.
Citroen C4-raz, że nie ma wersji kombi a dwa, że za 20tys. raczej nie ma szans na dobry egzemplarz także ja bym sobie odpuścił zamiast bawićsięw sapera na polu minowym.
Peugeot 307 kombi-lepiej wziąć wersję SW, szklany dach i parę innych bajerów uprzyjemniają podróż, przestronny rodzinny kompakt z bardzo dobrymi i trwałymi silnikami, warto się zainteresować tyle, ze znowu to będzie rocznik 2002-2003 czyli ten sam co C5 a Citroen jest większy i wygodniejszy.
Volvo V40- taczkowate zawieszenie które ani nie zapewnia dobrego prowadzenia ani komfortu, awaryjność przeciętna, benzyny są dobre ale diesle niezbyt szczególne. Ładne i bogato wyposażone auto którym warunkowo warto sie zainteresować.
Stilo Multiwagon- też jeden z moich faworytów, będzie najmłodszy, jest przestronniejszy niż reszta(za wyjątkiem C5 i Passata) najczęściej bogato wyposażony a silniki JTD są jednymi z najlepszych w klasie w dodatku dość łatwo o pewny egzemplarz.
Alfa 156- zawieszenie niemal równie awaryjne jak w Passacie ale za to styl o wiele lepszy, nie jest zbyt przestronna ani funkcjonalna ale daje dużo frajdy z jazdy w dodatku ma świetne silniki, na tanią eksploatację jednak nie ma co liczyć.
Lancia Lybra-mało awaryjna, genialne wnętrze, bogate wyposażenie, niebanalny wygląd i godne polecenia silniki. Nie ma się czego bać to jedna z najlepszych propozycji w tej cenie i przy tych wymaganiach.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000