Tanie, miejskie, z instalacją gazową auto

17 Lip 2010, 19:12

obecnie mam VW GOLF VARIANT w TDI (110KM):

[link wygasł][link wygasł][link wygasł][link wygasł]

jednak z racji tego, że głównie będę mieszkał we Wrocławiu, to zmienić chcę na coś mniejszego.

Budżet jaki chcę przeznaczyć na auto, to nie więcej jak 5k PLN.
Interesuje mnie tylko i wyłącznie benzyna + LPG o pojemności silnika <= 1.6l

To nie może być skarbonka, więc interesuje mnie przede wszystkim stan auta.
Chodzi o to, by auto jak najlepiej spisywało się w miejskim gąszczu, czyli spalanie na poziomie 10l gazu nie wchodzą w grę.

Mam sentyment do Hondy Civic V-ej generacji i jest ona w kręgu moich zainteresowań,
zainteresował mnie również Daewoo Lanos, czy Suzuki Swift.

Macie inne typy spełniające ściśle moje warunki?
Co polecacie?
rhl
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

17 Lip 2010, 21:02

Z mojej strony Fiat Punto 1.2 75KM i Opel Astra I.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lip 2010, 22:25

nad astrą również chwilę zastanawiałem się... jaki silnik byś w niej polecił?
Panda jakoś nie przemawia do mnie.

[ Dodano: 17 Lipiec 2010 ]
widzę, że masz lanosa - jak ci się nim jeździ? Masz w nim LPG? Jeśli tak, to jak wychodzi realne spalanie w mieście? Jak z dynamiką?

[ Dodano: 17 Lipiec 2010 ]
do rozważań doszła przed chwilą jeszcze Mazda MX-3, jeśli mógłby mi ktoś napisać coś o tym aucie jak się sprawuje, jak z konsumpcją LPG, awaryjnością itd. itp.
rhl
Nowicjusz

18 Lip 2010, 09:50

Jaka Panda to Punto było :mrgreen:
co do silnika w Astrze to najlepszą opcją pod gaz byłby 1.4 60KM ale tutaj o trasach raczej trzeba zapomnieć a z innych to może 1.4 90KM.
No mam Lanosa,dokładnie to jest mojego ojca a czasami nim śmigam,powiem szczerze mi jak i ojcowi jeżdzi nim sie całkiem dobrze,no niestety u mnie nie ma lpg ale dzięki lpg Lanos staje sie autkiem nawet ekonomicznym.U mnie Lanos jest od stycznia 2003r (czyli ponad 7lat) i ojciec nie chce go sprzedawać,nawet nie myśli o tym :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Lip 2010, 10:50

barol91, Panda czy Punto - jeden Fiat ;)
napisz jak wychodzi wam w lanosie ze spalaniem przy spokojnej jeździe - tutaj bardziej interesuje mnie cykl miejski, oraz co ważniejsze jak z awaryjnością?
rhl
Nowicjusz

18 Lip 2010, 11:12

Szkoda bo Punto jak i Panda to całkiem fajne i dobre autka.
Co do Lanosa to przy spokojnej jeżdzie w mieście spali z 9l/100km a w gazie nie powinno przekroczyć 10l/100km.Co do awaryjności to powiem Ci tyle co nic bo u nas w ciągu tych ponad 7lat nie stwarza ani nie stwarzał żadnych problemów.

Ten nawet w Twoim mieście - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulatory magazynują energię ze słońca i wiatru
    Jednym z głównych wyzwań związanych z wykorzystaniem odnawianych źródeł energii jest jej magazynowanie, co pozwoliłoby na zrównoważenie popytu na energię oraz jej podaży. Renault opracowuje rozwiązania ...
    GT86 w specjalnej wersji Black Limited
    Był rok 1986. W radiu leciało Europe i utwór The Final Countdown, a w Azji z fabryk wyjeżdżały kolejne egzemplarze Toyoty AE86 Sprinter Trueno GT Apex w limitowanej wersji Black Limited. W hołdzie temu modelowi japoński ...

18 Lip 2010, 11:52

będę musiał się nad nim poważnie zastanowić, bo nie dość, że młode autko, to i bezawaryjne.

Myślę, że ostatecznie wybór rozegra się między Hondą Civic (tutaj 1.5 VTEC-E oraz 1.3 16V), a właśnie Lanosem.

Jeśli mogę ciebie prosić jeszcze, jak już tak ładnie dzielisz się informacjami, to napisz jak się sprawuje zawieszenie w lanosie, czy tłumi dobrze nierówności? Wiadomo, że we Wrocławiu jest hopka na hopce i to też będzie dla mnie bardzo ważny czynnik.
rhl
Nowicjusz

18 Lip 2010, 12:22

1.3 w Civicu nie jedzie to tak na marginesie.No i za te pieniądze o dobrym Civicu w V-tecu zapomnij.Zawieszenie w Lanosie na ogół jest miękie ale jednym minusem są stuki zawieszenia przy wjechaniu w jakąś większą dziure na drodze.Ale jeśli trafisz na zadbengo Lanosa to będziesz sobie chwalił jak ja :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

18 Lip 2010, 12:36

co do tego, czy jedzie czy nie, to wiem i go nie skreślam. Patrząc po ogłoszeniach, myślę, że byłoby można z czegoś wybrać. Mi chodzi bardziej o autko niezawodne, które tak jak VW w mocnym tdi, przewiezie mnie tanio z punktu a do b i zawsze będzie można na nie liczyć. Sprawa do prześwietlenia :)
rhl
Nowicjusz

18 Lip 2010, 12:50

barol91 napisał(a): ale jednym minusem są stuki zawieszenia przy wjechaniu w jakąś większą dziure na drodze

Co zwiazane jest z tym ze często siadają łączniki drązka stabilizatora oraz tulejki ....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Lip 2010, 14:46

rhl napisał(a):Chodzi o to, by auto jak najlepiej spisywało się w miejskim gąszczu, czyli spalanie na poziomie 10l gazu nie wchodzą w grę.

To wysokie spalanie wg Ciebie? Gaz 2 zł kosztuje. Lanos na pewno mniej nie spali. Pamiętam lata temu jak znajomy miał w firmie Lanosy to normę miał 12/100 a i tak PH stękali że im w zimę wychodzi po Warszawie więcej. Poza tym nie był z nich zadowolony bo narzekał bardziej niż teraz na Pandy. Dlatego moja opinia o Lanosach jest taka a nie inna ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

18 Lip 2010, 15:35

Kierunkowskaz napisał(a):To wysokie spalanie wg Ciebie? Gaz 2 zł kosztuje.
tak, wysokie, ponieważ spalanie lekko większe od tych 10, bo na poziomie już 12-3l mają silniki powyżej 2l - jeździłem takimi i wiem co piszę, dlatego kupiłem Golfa, który spala na poziomie 5.5-6l w mieście, a w trasie 4.5l. Jeździć popierdółką z lekko ponad litrem pojemności silnikiem to żadna przyjemność, dlatego 10l a 13 to dla mnie żadna różnica. Natomiast 7 a 13 już jest, dlatego dla mnie to dużo. Mam nadzieję, że zaskoczyłeś już o co mi chodzi. :wink:

Z tym, że tdi by tyle paliło, trzeba o niego dbać, a to męczy jeśli chcesz przejechać raptem 5km, dlatego zapadła decyzja o kupnie benzyniaka małolitrażowego.

Nie chcę zamienić jak stryjek - siekierki na kijek, bo jestem bardzo zadowolony ze swojego obecnego auta. Badam opinie o autach i jeśli znajdę już bezkonkurencyjne auto, które to będzie ową drugą "siekierką" na pewno się zdecyduję. Aut jest caaałe mnóstwo i tylko ludzie bojący się zmian, zostaną dalej przy swoim, zamiast znaleźć coś, co najbardziej odpowiada w danej chwili.

Piszcie dalej Panowie, im więcej opinii, propozycji tym lepszy pogląd będę miał ja, jak i inni, w przyszłości ludzie stający w nowej sytuacji.
rhl
Nowicjusz

18 Lip 2010, 17:24

A myślałeś moze jeszcze nad takmi??
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

18 Lip 2010, 23:29

Daj spokój kolego ze Swiftem ! :)

Kolego wybierz Lanos vs Civic. Ewentualnie Nubira :)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

19 Lip 2010, 05:24

A czemu Swift nie??
Barol
Awatar użytkownika