Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu elementu znajdującego się na szybie

22 Sty 2019, 18:50

Witam serdecznie. Niedawno kupiłem forda c-maxa tdci 1.8 z 2008 r. Na szybie przedniej zaraz przy lusterku wstecznym znajduje się bliżej mi nieznany plastikowy biały element. Chciałbym go oderwać o i ile nie jest to jakiś czujnik czy część wyposażenia. Jeżeli ktoś z Państwa wie, co to jest i czy można to usunąć to proszę o odpowiedź. Będę bardzo wdzięczny za pomoc :) Dołączam fotkę :)
nowaczek333
Nowicjusz

• 23 Sty 2019, 10:12

Na czujnik to nie wygląda nie ma podłączonego żadnego kabelka i znajduje się na zamaskowanej stronie szyby. Jak wygląda on z drugiej strony od zewnątrz?

Dla mnie wygląda to jak jakiś zaczep na tzw. click. Może to być np. od mocowania wideorejestratora.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

23 Sty 2019, 11:47

Jest to uchwyt na "bipa" autostradowego. Na autostradzie masz zawsze bramki gdzie nie musisz sie zatrzymywać, masz takie cos na szybie i przejezdzasz bramki z prędkością 20 km/h
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Sty 2019, 18:21

Jak najłatwiej usunąć ten element z szyby ? Biorę na siłę i nic ? Może są jakieś sposoby ? Wydaje mi się, że jest przyklejony ten "uchwyt" mega mocną taśmą dwustronną. Podważam nożem i nic, boję się uszkodzić szybę :) Jakieś cenne pomysły ? :)
    nowaczek333
    Nowicjusz

23 Sty 2019, 19:10

Powiem Ci że znam ten uchwyt bo u mnie wszyscy takie mają (francja). Oryginalnie jest na takim twardym kleju, zdarza się też na taśmie 2stronnej, sprobuj obcinać dookoła nożem technicznym lub żyłką do wycinania szyb, żyłką to najbezpieczniejsza opcja, możesz podjechać do szybiarzy i Ci wytnął lub możesz kupić sobie pół metra takiej żyłki i sam sobie wytniesz a klej usuniesz ostrzem noża technicznego
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Sty 2019, 19:12

Zgadza się, auto zostało sprowadzone z Francji. Dzięki za poradę, tak zrobię.
    nowaczek333
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo R WRC - premiera w Monaco
      Od 2013 roku, począwszy od legendarnego Rajdu Monte Carlo (15 – 20 stycznia), Volkswagen będzie brał udział w Rajdowych Mistrzostwach Świata FIA (WRC). W sobotę 8 grudnia, przed 250 zaproszonymi gośćmi i dziennikarzami ...
      Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
      Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...