Prowadzenie auta jedną ręką

Jak ty jeździsz?

Z jedna ręką na kierownicy
92
69%
Z dwiema rękoma na kierownicy
42
31%
Razem głosów : 134

30 Paź 2010, 21:19

A wg. mnie pozycja za kierownicą zależy od sytuacji na drodze...kiedy jadę przez miasto po uliczkach, na których piesi sami rysują sobie pasy jestem bardziej "spięty" i skupiony tak więc pozycja jest bardziej zbliżona do tej prawidłowej niż w dzień na pustej drodze poza miastem gdzie na lewo pole, na prawo las...wtedy "rozkładam" się troszkę, trzymam kierownicę u dołu palcami i tylko delikatnie przekręcam wyrównując tor jazdy...a co do fotela to niestety dźwignia od pochylenia oparcia przestała funkcjonować więc muszę jeździć jak wyżej opisany "szybki i wściekły" :mrgreen:
Parkowanie to też raczej zależnie od dostępności wolnego miejsca...jeśli jest tylko jedno dość wąskie miejsce no to "mydełko fa" raczej nie jest wskazane i warto się wyprostować, chwycić kierownicę oburącz do precyzyjnego manewru, albowiem szkoda lakieru i lusterek na takie "mydlenie" :wink:
Dwoogy
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

30 Paź 2010, 22:06

Ja znalazłam sposób, który pomaga wyrobić prawidłowe nawyki. Ubiegłej zimy ustawiałam sobie nawiewy wentylatorów na kierownicę co by łapki ogrzać :) Zima minęła, przyzwyczajenie zostało ;) Oczywiście nie mówię, że prowadzę cały czas trzymając kierownicę oburącz, ale bardzo często. I nie doceni tego ten który nie doświadczył z powodu braku prawidłowej pozycji (na własnej skórze) przykrych konsekwencji ....
sEsZela
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...