Prowadzenie auta jedną ręką

Jak ty jeździsz?

Z jedna ręką na kierownicy
92
69%
Z dwiema rękoma na kierownicy
42
31%
Razem głosów : 134

28 Lut 2009, 11:48

piotrauto napisał(a):niewiesz co to mydełko fa? krecenie kierownicą przy pomocą otwartej dłoni

Naprawde stary... współczuje ci, wszyscy się tutaj z ciebie nasmiewają, robisz tutaj za takiego głupiego na forum a ty dalej tego nie widzisz, robiąc tym samym z siebie jeszcze większego głuptaska...
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

01 Mar 2009, 15:29

Ja generalnie staram się jeździć z obydwoma rękoma na kierownicy, ale oczywiście często zdarza mi się robić inaczej. Jedna ręka na kierownicy, druga na drążku zmiany biegów. Czasem kręcę otwartą dłonią, ale z racji tego, że nie mam wspomagania próbuje tego unikać.
katarina87
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

05 Mar 2009, 17:42

Nie uważam by prowadzenie jedną ręką było czymś złym. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Jak wiekszości z was zdarza mi się prowadzić jedną reką, druga z kolei ląduję na podłokietniku bądź lewarku zmiany biegów a i dźwigni ręcznego również się zdarza :P Natomiast robie to przy jeździe z jednostajną prędkościa po w miare równych drogach (max 80km/h). Zdarza mi sie również trzymac kierownice w jej dolnej części w przypadku stania w korku lub poruszania sie do 10-15km/h. Przy wiekszych prędkościach oczywiście obydwie rączki na kierownicy.
kRopa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: nibylandia

05 Mar 2009, 20:37

ja to jak stoje w korku albo jade 20km/h to nawet kierownicy nie trzymam
piotrauto
Stały forumowicz

05 Mar 2009, 21:01

piotrauto napisał(a):ja to jak stoje w korku albo jade 20km/h to nawet kierownicy nie trzymam

To co w tym czasie trzymasz? :shock:
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

05 Mar 2009, 23:12

Robótki ręczne..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...

06 Mar 2009, 11:20

bawie sie klimą i radiem
piotrauto
Stały forumowicz

06 Mar 2009, 16:16

sie czepiasz :P no raczej logiczne ze caly czas ich kurczowo na kierownicy nie trzymam.
kRopa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: nibylandia

01 Kwi 2009, 19:59

Ja osobiście prowadzę auto jedną ręką (chyba przyzwyczajenie)chociaż oczywiście bezpieczniej byłoby prowadzić dwoma .
piotrek1249
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2009, 14:31

Ale mnie zmyliła ta ankieta - oddałem głos i byłem święcie przekonany, że 100% będzie na prowadzenie obiema rękami :) A tu więcej osób przyznaje się, że prowadzi jedną.
Przy szybszej jeździe, np. na trasie nigdy nie prowadzę jedną ręką. W korku czy jak się gdzieś powoli "toczę", to owszem zdarza się chwycić za kierownicę tylko jedną ręką. Ogólnie jednak prowadzę z obiema rękami na kierownicy, bo pomijając bezpieczeństwo, po prostu jazda jest wtedy dla mnie przyjemniejsza (a i wyczucie jezdni nieporównywalnie większe).
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

03 Maj 2009, 10:39

przy parkowaniu raczej jedna ręką, natomiast jeźdząc dwoma - kwestia przyzwyczajenia
"Drugi na mecie jest pierwszym przegranym"
ROBERTT
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Maj 2009, 11:46

mi kiedys opona strzelila przy sporej predkosci i od tego czasu trzymam dwoma rekoma
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

09 Maj 2009, 21:24

Witam.

Mi osobiście ciężko to stwierdzić jednoznacznie.. Kiedy jadę przez miasto, zwykle w korku, to najczęsciej jest to jedna ręka.
Natomiast kiedy jadę z większa prędkością to oczywiście obie ręce na kierownicy. Podobnie w przypadku kiedy jadę dość wąską osiedlową ulicą, dodatkowo pozastawianą samochodami, gdzie dwa samochody mogą się minąć w zasadzie tylko "na słowo honoru". Wtedy jednak dwie ręce dużo lepiej czują samochód i wyważają manewry, żeby nie były zbyt gwałtowne.

A przy parkowaniu i ogólnie przy manewrach zwykle "macham" jedną ręką, mimo że nie mam u siebie wspomagania. Wtedy przy zmianie biegu 1/R nie muszę tracić czasu na zdejmowanie ręki na lewarek.

Ogólnie nie lubię kiedy ktoś prowadzi jedną ręką przy wyższych prędkościach.
A widuję osoby, które jadąc ponad 100 trzymają kierownicę tylko dwoma palcami lewej ręki. Wtedy w razie czego nie ma w zasadzie żadnych szans na szybką reakcję..
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

11 Mar 2010, 09:45

godfather78 napisał(a):mi kiedys opona strzelila przy sporej predkosci i od tego czasu trzymam dwoma rekoma

Właśnie miałem to napisać. Jedną ręką nie ma szans utrzymania kierownicy przy pęknięciu opony, bo i dwoma jest ciężko. Nie ma też co zakładać, że Tobie się to nie przydarzy.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

11 Mar 2010, 13:18

Z drugiej strony jakby człowiek zakładał, że mu się coś przytrafi, to by autem nie jeździł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika