Prowadzenie auta jedną ręką

Jak ty jeździsz?

Z jedna ręką na kierownicy
92
69%
Z dwiema rękoma na kierownicy
42
31%
Razem głosów : 134

07 Lut 2009, 15:20

Jako, że nie znalazłem takiego tematu na tym forum, postanowiłem go poruszyć. Co myślicie o prowadzeniu samochodu jedną ręką?
Mi zdarza się bardzo często trzymać jedną rękę na kierownicy, nawet podczas parkowania. Nie przeszkadza mi to w niczym, tak samo czuję auto z jedną, jak i z dwoma rękoma na kierownicy.
Jak to wygląda u was? Uważacie, że ma to jakieś odbicie na bezpieczeństwie?
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

07 Lut 2009, 15:32

Ma. W przypadku potrzeby nagłego odbicia w bok lepiej zrobisz to dwiema rękoma, niż jedną.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lut 2009, 21:20

Ja chwytam kierownicę dwoma rękami tylko przy sporych manewrach, bądź przy większej prędkości. Ale jako że nie jeżdżę szybko, to przeważnie trzymam ją jedną ręką.
przemek20
Nowicjusz

08 Lut 2009, 00:26

Ja jak jadę ze stałą prędkością na trasie to trzymam jedną ręką i to u spodu kierownicy - to jest najbardziej niedbałe trzymanie przeze mnie. Drugie to jest jedną ręką u góry (10:10) - na trasie i czasami na mieście. Jak jadę szybciej bądź po nierównej drodze bardzo, bądź po mieście czy też w jakimś niebezpiecznym miejscu to zawsze dwie ręce na kierownicy.

Jazda z jedną ręką na kierownicy jest bardziej niebezpieczna bo nie mamy takiej kontroli nad autem i jestem tego świadom jednak staram się tak jeździć wyłącznie w sytuacjach "lajtowych" - jednak jak wiemy, nie da się wszystkiego przewidzieć.

Jeśli ktoś zdał dopiero prawko to zachęcam do przymuszenia się do jazdy z obiema rękami tak żeby weszło to w nawyk, mi niestety weszło w nawyk.. tak jak opisałem.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

09 Lut 2009, 00:49

Ja zwykle trzymam dwoma rękami, rzadko, jadąc niespecjalnie szybko jednej daję odpocząć, a ta która kieruje jest trochę wyżej niż na swoim "oburęcznym" miejscu. U dołu kierownicy nigdy nie trzymam, bo nie umiem jeździć z łokciem w brzuchu :D
Głupi ten co głupio robi.
Rathloriel
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

09 Lut 2009, 19:56

Ja próbowałem sie przyzwyczaić trzymać dwiema rękoma ale to jakos samo z siebie niekontrolowanie wychodzi ze trzymam jedną.
mikos32
Nowicjusz

17 Lut 2009, 17:58

oto chodzi ze jak trzymamy za 14:45 to ręce aż bolą od tego trzymania
piotrauto
Stały forumowicz

18 Lut 2009, 00:20

Ja trzymam zawsze dwiema rękoma kierownice, bo tak jest bezpieczniej. Jedną ręką trzymam jedynie podczas powolnej jazdy przez miasto, w korku, kiedy trzeba nieustannie przełączać się pomiędzy I i II biegiem. Wtedy lewą łapkę trzymam na kierownicy a prawą na dźwigni zmiany biegów.
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Lut 2009, 11:08

i nie bolą cie ręce?
piotrauto
Stały forumowicz

19 Lut 2009, 11:39

piotrauto napisał(a):i nie bolą cie ręce?

A nie boli Cie głowa? :lol:

Ja z reguły trzymam jedną ręke na kerownicy drugą na lewarku od biegów, takie przyzwyczajenie. Chociaż teraz jak jest ślisko to staram sie 2 ręce na kierownicy trzymać, łatwiej wtedy o kontre na ewentualny uślizg kół.
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

26 Lut 2009, 14:32

Będę dziś trochę sarkastyczny.
Równie dobrze można by zapytać czy można kręcić kierownicą używając do tego np. nóg. Jasne, że można, ale odpowiedzcie sobie sami czy to bezpieczne.
Jak powinno się trzymać kierownicę wszyscy przecież wiedzą.....
a dyskusja na ten temat ma chyba służyć usprawiedliwianiu tych, któłrzy robią to inaczej.

pozdrawiam
Nigdy nie polemizuj z idiotą, sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
MCB
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze

26 Lut 2009, 15:38

a jak kręcicie kierownicą przy parkowaniu? mydełko fa?
piotrauto
Stały forumowicz

26 Lut 2009, 18:16

Nie, Palmolive.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lut 2009, 21:15

piotrauto napisał(a):a jak kręcicie kierownicą przy parkowaniu? mydełko fa?

Ja kręce albo w prawo albo w lewo, inaczej u mnie w aucie sie nieda, a jak jest u ciebie piotrauto da sie jakoś inaczej kręcić kierownicą w samochodzie? 8) 8) :mrgreen: :mrgreen:
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

28 Lut 2009, 11:25

niewiesz co to mydełko fa? krecenie kierownicą przy pomocą otwartej dłoni
piotrauto
Stały forumowicz