Prowadzenie pojazu

23 Sie 2011, 12:34

Witam. Niedługo t.j za ok. rok bede zdawal prawo jazdy ( 17 lat ). Caly czas cwicze jesli chodzi o jazde samochodem oraz jako tako przepisy zeby miec juz cezsc za soba nie nie uczyc sie na szybkiego tydzien przd egzaminem :) Otoz jak to wyglada jesli chodzi o prowadzenie samochodu jedna reka ? czy jezeli parkuje jedna reka lub tez cofam ( parkowanie na wstecznym patrzac sie w tylna szybe zamist w lusterka i jedna reka na kierownicy a druga na fotelu pasazera) to automatycznie bede mial oblany egzamin czy nie ma to roznicy ? jak to wyglada jesli chodzi o policje. jadam po ulicy samochodem policja moze wlepic mi za to mandat ? z gory dziekuje i pozdrawiam :)
fakjutu13
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

23 Sie 2011, 12:57

No cóż - myślę, zę masz jeszcze czas i śie tego nauczysz, choćby na kursie na prawko, który zaliczyć musisz :wink: Jeśli chodzi o parkowanie tyłem, to jak Cię nauczą, tak będziesz jeździł. Ja prawko zdawałem w 1999r, uczono mnie, żeby jednąrękę położyć za fotel pasażera, a drugą kierować i patrzeć w tył. Myślę, że to się nie zmieniło. Co do prowadzenia auta jedną ręką - to od razu Ci powiem, że WG MNIE jest to nieodpowiedzialne, głupie i zagrażające ruchowi drogowemu. Sam w ciagu tych 10-11 lat jeżdżenia autem miałem tyle sytuacji awaryjnych na drodze, że jedną ręką to mógłbym się po tyłku podrapać, bo bym nie wykonał manewru ratującego mnie przed wypadkiem (nagłe wtargnięcie auta/zwierzęcia/rowerzysty z bocznej ulicy/pobocza na drogę, poślizg przy hamowaniu w zimie plus wiele innych mniej efektywnych sytuacji...), a na dodatek kiedyś kierując jedną ręką przy prędkości 20 km/h (przecież to żadna prędkość :mrgreen: ) o mało nie wpierniczyłem się w słupek na wysepce, bo mi się ręka "omsknęła" i auta zaczęło jechać na znak... Normalnie masakra.
Jak chcesz "szpanować" za kółkiem, to sobie załóż wypasione okulary, kup wypasioną furę (np. Audi S5 Cabrio :wink: ), ale RĘCE TRZYMAJ OBIE NA KIEROWNICY bo kiedyś Ci to uratuje zdrowie lub życie (albo komuś innemu...). A jak chcesz jeździć bezpiecznie i odpowiedzialnie, to i tak: RĘCE TRZYMAJ OBIE NA KIEROWNICY :mrgreen:
Wszystkiego się nauczysz, ważne, żebyś się nauczył dobrych nawyków. Reszta przyjdzie z czasem.
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

23 Sie 2011, 13:05

smarekxy napisał(a):Myślę, że to się nie zmieniło

Zmieniło, ale podobno znowu się odmieniło. Był czas, że instruktorzy uczyli cofania tylko po lusterkach. Osobiście tak cofam, może przyzwyczajenie z busów, gdzie nie ma sensu oglądać się za siebie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sie 2011, 13:27

a powiedzcie mi jak to wygląda ze strony prawa/przepisów i przy egzaminie jeśli przy parkowaniu chociażby przodem prowadziłbym jedną ręką czy też choćby podczas normalnej jazdy ? egzaminator może mnie za to automatycznie oblać ?
fakjutu13
Nowicjusz

23 Sie 2011, 14:04

Jak ja zdawałem prawko to mydełko fa na kierownicy było nie dopuszczalne teraz przypuszczam, że też tak jest.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

23 Sie 2011, 14:04

PrezesArtek napisał(a):Jak ja zdawałem prawko to mydełko fa na kierownicy było nie dopuszczalne (2005r) teraz przypuszczam, że też tak jest.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

23 Sie 2011, 15:46

Na egzaminie to kiedyś egzaminator mógł oblać za cokolwiek, przynajmniej było tak, kiedy ja zdawałem... Ech, cóż to były za czasy :wink: A teraz niby jakaś kamera w aucie jest? Niby wszystko nagrane, więc egzaminator nie powinien oblać za pierdołę, ale z drugiej strony masz umieć jeździć bezpiecznie. Uważam, że jazda z jedną ręką na kółku na egzaminie jest lekko hardcore'owa, ja bym uwalił jak nic... Zresztą, mnie i kolegę uczyli, że po zmianie biegów ręka wraca na kierownicę, więc nie ma mowy o jeżdżeniu z jedną ręką na kółku. A co do parkowania to to samo - nie ma kręcenia kółkiem jedną ręką, trzeba umieć "przeplatankę", czy jak to się zwie... Inaczej bania. Kiedyś tak było, a teraz...?
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

26 Sie 2011, 12:35

Dishman napisał(a):
smarekxy napisał(a):Myślę, że to się nie zmieniło

Zmieniło, ale podobno znowu się odmieniło. Był czas, że instruktorzy uczyli cofania tylko po lusterkach. Osobiście tak cofam, może przyzwyczajenie z busów, gdzie nie ma sensu oglądać się za siebie.

hehe mam podobnie :)

co do prowadzenia jedną ręką to niestety sam tak często prowadzę, ale raczej przy mniejszych prędkościach
walkomazda
Początkujący

Auto: Mazda 3, Opel Astra G

02 Wrz 2011, 17:07

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Polecam obejrzenie też całej szkoły :)
Większość z tych manewrów wykorzystuje się w jeździe normalnej po mieście, po szosie. Dotyczy to nie tylko szkoły Bubla (*).
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

03 Wrz 2011, 22:23

Stara szkoła jazdy ,kiedy było jedno boczne lusterko w samochodzie , to rączka na fotelu pasażera konieczna. :)
Marek99
Początkujący

05 Wrz 2011, 14:20

Są obydwa boczne (przynajmniej w tej aucie). I tak łatwiej mi się cofa "z ręką" i nadal będzie mi tak wygodniej, pewnie do czasu oblania egzaminu albo kolizji :P
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Wrz 2011, 09:53

Rączka konieczna. Szpanersko wygląda :-).
Vernon
Nowicjusz

Auto: Opel

13 Wrz 2011, 13:08

No moooże.. Ja tam nie wiem, więc korzystam
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

16 Wrz 2011, 15:36

Chyba ,że ktoś ma mięsień piwny i zwrot w prawo sprawia mu nadzwyczajny problem.Wtedy tylko lustereczka pozostają. :D
Marek99
Początkujący

16 Wrz 2011, 16:07

Ooo! Dobrze wiedzieć, że nie jestem sam na tym świecie :wink:
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika