Przebijany numer nadwozia po odnalezieniu po kradzieży.

26 Paź 2009, 22:48

Posiadam oczywiście dowód rejestracyjny tego pojazdu - pomarańczowy Brief (wraz z danymi właściciela, od którego pojazd zakupiłem), posiadam również przegląd (czerwony - pojazd nie przeszedł przeglądu ze względów technicznych).
Jeden numer VIN (znajdujący się na kielichu w miejscu, w którym widziałem go w innych egzemplarzach) jest przekreślony poziomą kreską i jest on wyraźnie podobny do tego, jaki fabrycznie bije BMW, lecz według mnie trochę krzywo nabity (jakby ktoś wybijał go przy użyciu młotka). Pod nim nabity jest inny numer, który zgadza się z tabliczką naklejoną na prawym kielichu oraz wszelkimi dokumentami (również przeglądem technicznym).
Oglądałem kilka innych egzemplarzy BMW 320D z danego roku i na żadnym nie spotkałem tabliczki z numerem nadwozia na prawym kielichu. Teraz moje pytanie jest takie: czy przy tym legalnym nabiciu numeru mógł nie być wydany żaden dokument, który świadczyłby o legalności tego tłoczenia i w zamian nabita ta jednorazowa naklejka na prawym kielichu?
Czy nie będę miał problemów w przypadku rejestracji lub podczas zerowego przeglądu technicznego takiego pojazdu?
Dodam, że poprzedni właściciel (Belg) twierdzi, że żadnego dokumentu stwierdzającego legalność nabitych numerów od poprzedniego właściciela nie otrzymał i nie miał problemów przy przeglądzie ani przy rejestracji w Belgii - cały czas mam dobry kontakt z tym człowiekiem.

Jeśli mimo wszystko taki certyfikat, dokument wydaje się przy nabijaniu numeru na odnalezione auto pokradzieżowe, gdzie musiałbym się udać/co zrobić, aby auto legalnie zarejestrować?

Pozdrawiam.
Pascalt
Nowicjusz

26 Sie 2010, 01:39

Pascalt,
Hej
Jak rozwiazales problem, bo mam podobny
tomek.md3
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

26 Sie 2010, 08:17

W Belgii mógł nie miec problemów ale jestem pewny ze u nas będziesz mial... :sad:
W Polsce jezeli coś takiego się zdarzy to dostajesz dokument ze miało takie a takie zdarzenie i po problemie ale przy kazdym OBT musisz pokazac diagnoście.
Myślę ze u nas nikt Ci nie zrobi przegladu zerowego jezeli nie będziesz mial zadnego dokumentu na ta okolicznośc.. :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014