Przegląd a problem z silnikiem.

08 Gru 2022, 19:52

Witajcie
Na wstepie chciałbym się przywitać, WITAM :yes:
Jestem młodym kierowcą, kupiłem ostatnio samochód forda focusa mk2 (to moje pierwsze auto ) i skończył mi się przegląd auto stało cały czas u mechanika wymieniłem świece tuleje i wgl i pojawił się mega problem ...

Mechanik stwierdził, że na 4 cylindrze brakuje ciśnienia jak mnie poinformował prawdopodobnie wypalone zawory i będzie trzeba pewnie głowice ściągnąć i możliwe, że do tego dojdzie rozrząd :shock: ja się dopiero uczę o motoryzacji i powiedzcie mi czy takie auto przejdzie przegląd ... i czy wgl sie opłaca to robić i mniej więcej na jaki koszt się szykować ( słyszałem, że dużo zapłacę ) i zalezy mi na tym zeby był przegląd zeby móc chociaż pojechac do mechanika innego... dziękuję za każdą udzieloną wskazówkę i pomoc <3
itanek
Nowicjusz

08 Gru 2022, 20:06

Wyjaśnij co ma przegląd auta do przejazdu do mechanika ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Gru 2022, 20:08

chodzi mi o to, że jak auto nie ma przeglądu to za bardzo nie mogę jeździc po drodze i czy problem z cylindrami wyklucza przejście przeglądu bo ja nigdy w życiu nie robiłem przeglądu jeszcze stąd moje pytanie
itanek
Nowicjusz

08 Gru 2022, 20:30

Nie rozumiem . Teraz auto nie ma ważnego przeglądu ? Nie ma przeglądu a chcesz go zrobić aby dojechać do mechanika ? A jak nie ma przeglądu to jak chcesz dojechać na SKP ?
bonifacy
Stały forumowicz

08 Gru 2022, 20:33

no na przegląd to lawetą no bo jak inaczej, ale czy jest sens jak moze przez to nie przejsc przeglądu stąd moje pytanie czy auto przejdzie przegląd mimo tej awarii
itanek
Nowicjusz

08 Gru 2022, 20:37

Zapytaj diagnostę tam gdzie będziesz chciał zrobić przegląd .Ja mam blisko , bardzo blisko na SKP i w takim przypadku aut na lawecie nie wożę . :wink:
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 08 Gru 2022, 20:39, edytowano w sumie 1 raz
bonifacy
Stały forumowicz

08 Gru 2022, 20:39

Taniej i łatwiej wyjdzie zawieźć laweta auto do innego mechanika jeżeli już takowego masz ugadanego.
Przeglądu normalnie przejść nie powinien
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Gru 2022, 10:02

Jak auto nie ma przeglądu, to nie może jeździć. żeby zawieść to auto do mechanika, to tylko i wyłacznie laweta.
Przeglądu na chwilę obecną auto jest niesprawne i nie ma możliwości tego auta sprawdzić na SKP.
Kolejność jest taka, że najpierw musisz na lawecie zawieść auto do mechanika, mechanik je naprawia, a potem również na lawecie od mechanika jedziesz na SKP. I dopiero jak diagnosta podbije przegląd to jedziesz na własnych kołach do domu.
Czy opłaca się auto naprawiać? Musisz zapytać mechanika, ile będzie kosztowała naprawa. Nikt oprócz niego ci tego nie powie.
Co do rozrządu - pytanie kiedy był ostatnio robiony. Bo jak jest już czas na jego wymianę, to też należałoby go wymienić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000