Stłuczka - jak udowodnić, że samochód ściąga po kolizji?

09 Mar 2019, 09:55

Cześć, miałem stłuczkę i potrzebuję porady.
Babeczka wjechała mi w prawą stronę tylnego zderzaka, ale tak pod kątem. Większość uderzenia przyjął na klatę hak, więc na zderzaku jest drobna wgniotka i kilka rys.
W pierwszej wycenie naprawy od ubezpieczyciela mam oczywiście malowanie elementu i sprawdzenie haka, bo nic więcej z samych fotek mi nie przyznają. To jakieś 550 zł. Jestem umówiony do blacharza na ściąganie zderzaka i sprawdzenie czy w środku się nic nie stało, zaczepy się nie wyłamały i pomiar haka, czy nie został przesunięty/uszkodzony.
Jednak problem jest grubszy - samochód po kolizji mi ściąga w prawo i świeci mi się ABS. Oczywiście wpisałem to w zgłoszeniu szkody. Blacharz mówi, że ubezpieczyciel nie będzie chciał za to zapłacić, bo "za daleko od koła" - kombi i ta d..a jednak kawałek wystaje - Volvo V70.
Babeczka we mnie wjechała jak stałem na hamulcach i miałem skręcone koła. Trochę mnie przesunęło i zarzuciło lekko tyłem.
Jak dochodzić odszkodowania za naprawę tego ściągania i ABS? Z ABS pewnie pojadę na diagnostykę i jeśli wywali błąd prawego tylnego czujnika to będę walczył, ale ze ściąganiem nie mam pomysłu jak to rozsądnie ugryźć. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
MarcinLNS
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 20 07 2016
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 8V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Mar 2019, 10:09

Jedziesz na geometrię i jeżeli są nieprawidlowosci związane z tylna osią wysyłasz to do ub.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Mar 2019, 11:34

Kao napisał(a):Jedziesz na geometrię
Nie na geometrię ale na pomiar geometrii.Wg.mnie tą są dwie rozne sprawy.Oczywiście z pomiaru musisz mieć wydruk.Mozesz tez porozmawiac z osobą która bedzie tą czynność wykonywała jak to się ma do parametrów zalecanych przez producenta.Myślę ze opisu nie bedzie Ci chcial wykonać i brać odpowiedzialności na swoją"klatę".Bynajmniej ja tak osobiscie to robilem..
Ps.Na pomiar geometrii ządaj F-ry...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

09 Mar 2019, 11:50

Ok, dzięki za poradę ;) W poniedziałek pewnie podjadę.
MarcinLNS
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 20 07 2016
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 8V
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius Plug In Hybrid dla Księcia Monaco
    Prius Plug In Hybrid jest pierwszym samochodem hybrydowym Toyoty z możliwością ładowania baterii z gniazdka elektrycznego. W trybie elektrycznym (EV) samochód przejeżdża 25 km, bez emisji dwutlenku węgla, tlenków ...
    Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...