Przelot wydechu 2,5" w VW Golf 1.9 TDI

04 Wrz 2021, 21:12

Ile metrów rury potrzebuję aby zrobić pełny przelot 2,5", ile kolanek oraz ile mają mieć stopni? Pytam bo nie mam jak zajrzeć od spodu auta I dokładnie wyliczyć, ale chciałbym wiedzieć tak +/- ile jest potrzebne. Ma być wyspawane od turbiny do końca. Golf 4 1.9 TDI AHF, hatchback, 5 drzwi
Ciastek140
Początkujący

05 Wrz 2021, 10:10

Kiedyś coś takiego liczyłem w trzech różnych samochodach. Wychodziło tak mniej więcej że jeżeli wydech nie jest podwójny to musisz mieć przynajmniej długość rury równą długości nadwozia samochodu.

W samochodach w których wykonałem taki pomiar długość wydechu była minimalnie krótsza od długości nadwozia. Jednak najlepiej by było zmierzyć dokładnie samemu. Dodatkowo musisz pamietać że czasem coś może pójść nie tak i wtedy będzie lipa jak kupisz tak na styk. Dodatkowo do wyspawania wydechu o takim samym kształcie rur przelotowych będziesz musiał zdemontować cały wydech z samochodu żeby to dokładnie odzwierciedlić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Wrz 2021, 20:38

Myślałem, że może ktoś z obecnych tutaj akurat w golfie 4 robił i wie ile potrzeba
Ciastek140
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe mandaty – jakie kary czekają na kierowców?
    Nie każdy kierowca jest szczęśliwym posiadaczem garażu, który tak dobrze sprawdza się podczas zimowych mrozów. Zaśnieżony i zmrożony samochód należy przed podróżą odpowiednio przygotować do drogi. ...
    Automotive Brand Contest - nagrody dla Renault
    Renault otrzymało 5 nagród w trakcie ceremonii otwarcia Salonu Samochodowego we Frankfurcie w ramach tegorocznej edycji konkursu AUTOMOTIVE BRAND CONTEST. Wyróżnione zostały stylizacje nadwozia modeli Clio, ...