Przepisanie samochodu na osobę która nie kupiła samochodu.

12 Maj 2016, 14:50

Witam.
Kupiłem od prywatnej osoby Golfa 4 16 1.6v lecz poprzedni właściciel nie chciał przepisać umowy OC na mnie i dał mi 1 miesiąc tylko zanim wypowie umowy.
Lecz z powodu młodego wieku i małego stażu za kołkiem ubezpieczyciele wyliczają mi 1800 + za OC.

Auto kupiłem od prywatnego właściciel i umowa jest na mnie, brat zgodził sie aby było zarejestrowane na niego lecz nie widnieje na umowie zakupu.

Czy da rade zarejestrować auto na brata i uniknięcie podwójnego płacenia podatku za wzbogacenia ?

Jaka umowę w razie czego miałbym z bratem podpisać aby mógł zarejestrować auto na niego ?

Czy po prostu muszę iść zarejestrować auto na siebie a potem na brata i zapłacić 600 pln podatku ?
XXXMariuszXXX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2015
Auto: brak

12 Maj 2016, 15:36

XXXMariuszXXX napisał(a):dał mi 1 miesiąc
Na co , w jakim celu dał Ci ten czas :shock:
XXXMariuszXXX napisał(a):poprzedni właściciel nie chciał przepisać umowy OC na mnie
Co to znowu jakieś zmiany w ustawach ? czy aby to indywidualna ocena sprzedającego ? Z tego co mi wiadome to z chwilą podpisania umowy kupna ,OC staje się własnością kupującego. O ile pamiętam mówi o tym Art31 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.
XXXMariuszXXX napisał(a):umowa jest na mnie, brat zgodził sie aby było zarejestrowane na niego lecz nie widnieje na umowie zakupu.

Poczytaj o darowiznach części samochodu.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Maj 2016, 17:34

Po prostu sprzedający chce sobie przyoszczędzić na polisie i zagarnąć zwrot składki dla siebie. Przede wszystkim nie może wypowiedzieć polisy wcześniej niż koniec umowy, a nawet jeśli to zrobi to musi zaraz wykupić nowe OC, bo inaczej dostanie karę za brak ubezpieczenia (chyba, że chce sprzedać auto idealnie w dniu końca OC).

Ty jako kupujący masz pełne prawo do polisy OC otrzymanej po zakupie i jeśli nie umówiliście się na piśmie przed zakupem samochodu, że ją wypowiesz to nie może tego od Ciebie wymagać sprzedający. Nie zmienia to faktu, że część ubezpieczycieli i tak zrobi rekalkulację składki na podstawie Twoich danych, więc skończyć się to może koniecznością dopłaty do składki, aby móc korzystać z otrzymanego OC.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to odezwij się do nas na PW i sprawdzimy za ile najtaniej udałoby się znaleźć dla Ciebie OC. Najlepiej by było, gdyby brat znajdował się w dowodzie rejestracyjnym, wtedy składka spadnie, ale w ostateczności może być także dopisany jedynie jako kierowca w kalkulacji (nie musi być w dowodzie, ale składka też nie spadnie aż tak bardzo).

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

12 Maj 2016, 19:59

bonifacy napisał(a):Poczytaj o darowiznach części samochodu.
W takim wypadku nie ma najmniejszego problemu zebyś dokonał darowizny częsci samochodu na brata jeszcze przed załatwieniem spraw w WK.Wysokość darowizny nie moze przekroczyć 9.637,-w ciagu 5 lat....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Maj 2016, 10:42

Masz pełne prawo do OC poprzedniego właściciela do momentu jego wygaśnięcia, ale rekalkulacja zapewne sprawi, że nie będzie to opłacalne.

Skoro brat zgadza się, by auto było zarejestrowane na niego najlepszym wyjściem będzie przekazanie mu części auta w formie darowizny (przy takim stopniu pokrewieństwa i zgłoszeniu darowizny w ciągu 6 miesięcy w urzędzie skarbowym, może ona być dowolnej wysokości i nie trzeba będzie płacić podatku).

Dzięki współwłasności zniżki Twojego brata zostaną wzięte pod uwagę przy wyliczaniu ubezpieczenia, a Tobie zacznie naliczać się historia ubezpieczeniowa, dzięki czemu w przyszłości łatwiej Ci będzie o zniżki. Tylko pamiętaj że w przypadku współwłasności, jeśli spowodujesz jakąś kolizję, Twój brat także straci część swoich zniżek. Więcej o współwłasności, jej zaletach i wadach, poczytasz w naszym poradniku o [link do Ubea wygasł]
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Hyundai Santa Fe IV
    Hyundai pokazał na targach w Genewie kolejną generację Santa Fe. Paleta silników ma obejmować diesla 2.0 CRDi o mocach 150KM i 182KM, diesla 2.2 CRDi 197KM i benzyniaka 2.4 185KM. źródło: carscoops.com W moim ...
    Wyprawa do Moab
    Po raz kolejny mialem zaszczyt organizowac wyprawe do Moab z firma Autotraper z Lodzi . Tym razem byl to memorial Macka Majchrzaka. Na imprezie stawily sie 32 osoby...miedzy innymi kilka "grubych" nazwisk ze swiata polskiego ...