Przepisy przepisami, a w praktyce?

08 Gru 2015, 12:56

Witam

I pozdrawiam bo jestem nowym użytkownikiem tego forum, oczywiście przychodzę z dość kontrowersyjnym pytaniem na które odpowiedzieć mi mogą raczej tylko wtajemniczeni w sprawy tego typu ale do rzeczy:

Dnia 24.11.15 zakupiłem auto od osoby prywatnej z innego województwa, auto Audi A6 wersja C5 97r. podatek od wzbogacenia się zapłaciłem, pozostało oc i przerejestrowanie autka, teraz tak, dopłata oc wyniesie mnie 1000 zł a oc jest do lipca... zaś nowe wyniesie mnie 1050 zł :lol: , jednak koledzy podpowiadają mi bym nie przejmował się tymi sprawami i zaczął przerejestrować autko dopiero przed końcem oc :bored: i również wtedy załatwił sobie nowe oc.

Pytanie brzmi: czy powinienem się ich posłuchać? Co jeśli ubezpieczyciel upomni się o dopłatę? Co jeśli będę miał wypadek? Czy wydział komunikacji nie doczepi się że auto rejestruję 8 miesięcy po zakupie? ktoś się w to bawił, podpowiedzcie fachowcy!
Piridais
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 08 1991
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2,4 v6 165 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Gru 2015, 13:57

Przede wszystkim auta w praktyce nie musisz przerejestrowywać tak naprawdę nigdy ;) Wystarczy jeździć zawsze z umową kupna-sprzedaży/fakturą.
Jeśli chodzi o OC to ubezpieczyciel ma prawo się upomnieć o dopłatę (niektórzy to robią, niektórzy nie). Więc jeśli nowe OC na cały rok będzie kosztowało mniej więcej tyle co dopłata za pół roku do starego to nie ma sensu ryzykować tylko wypowiedzieć umowę i wykupić na siebie (w tym celu zapraszam do sprawdzenia naszej porównywarki to może uda się jeszcze taniej znaleźć) :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

08 Gru 2015, 18:46

mfind napisał(a): ubezpieczyciel ma prawo się upomnieć o dopłatę

Na pewno się upomni gdy przyjdzie wypłacić kasę - jeśli nie, to jest szansa "umorzenia".. :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

08 Gru 2015, 19:06

W razie szkody na bank (o ile robi rekalkulacje, a do tej pory nie zdążył) :P No i tak jak wyżej jeśli w jego zwyczajach jest robienie rekalkulacji to z pewnością to zrobi i ma czas, bo nawet jak skończy Ci się już to OC to możesz dostać wezwanie do zapłaty "brakującej" składki, a najgorsze, że wtedy już nie masz wyjścia i musisz to opłacić :/

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

10 Gru 2015, 11:39

mfind napisał(a):Przede wszystkim auta w praktyce nie musisz przerejestrowywać tak naprawdę nigdy :wink: Wystarczy jeździć zawsze z umową kupna-sprzedaży/fakturą.

No nie do końca tak z tym jest - niby za nieprzerejestrowanie w ciągu 30 dni nie ma za to kary konkretnej, to policja radzi sobie z tym inaczej - zatrzymują DR za niedopełnienie obowiązku wynikającego z art.78 ustawy PoRD.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Gru 2015, 11:54

Eeee nigdy nie spotkałem się z info żeby komuś zabrali DR o ile nie miał auta w złym stanie (czyli, gdy i tak i tak zostałby zatrzymany DR). Z własnego doświadczenia, gdy policja mnie zatrzymywała było coś w tym stylu "pasowałoby przerejestrować auto proszę Pana" i tyle :wink:
Jedynie jeśli ktoś podróżuje za granicę to koniecznie trzeba na siebie przerejestrować, bo wtedy już można mieć problemy.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

11 Gru 2015, 17:13

mfind napisał(a):Eeee nigdy nie spotkałem się z info żeby komuś zabrali DR o ile nie miał auta w złym stanie (czyli, gdy i tak i tak zostałby zatrzymany DR).

Ja już kilka razy się z tym spotkałem - stąd wiem, na jakiej podstawie zatrzymują DR :wink: Jak widać jednak, wszystko zależy od tego, na kogo się trafi. Spotkałem się też z takim przypadkiem, że policjant kazał odholować auto, ponieważ w DR nie było ważnych badań. I mimo, że auto miało dopiero kilka lat i badania minełu zaledwie 3 dni, to kazał wezwać lawetę, ponieważ stwierdził, że on nie jest diagnostą i dla niego stan techniczny jest ok, jak są aktualne badania....Ręce opadają. No ale tak już mamy w naszym kraju - nasze państwo robi się policyjne...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2015, 14:33

Nie widzę nic złego w tym, że zatrzymują DR, gdy auto nie ma aktualnego przeglądu. Jak jesteś spóźniony trzy dni, to znaczy, że ostatni przegląd miałeś 368 dni temu, a to kupę czasu i rzeczywiście auto może odbiegać od obowiązujących standardów. Co do przerejestrowania na siebie to jest to twój obowiązek w ciągu 30 dni od dnia zakupu. Jeśli tego nie zrobisz, to też zabiorą co DR. Od czegoś te przepisy są. Smutne, że wszyscy tylko kombinują, a czepiają się policji, gdy chce być w prawie.
Sam miałem stłuczkę z kierowcą, który nie przerejestrował samochodu, na szczęście zdecydowałem się na naprawy bezgotówkowe, nie musiałem walczyć o odszkodowanie. Ale jakbym miał z tego tytułu problem, to naprawdę bym się wkurzył.
dynamical
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006