Przerejestrowanie samochodu

01 Kwi 2010, 20:17

Witam.

Chciałem się zapytać czy jeśli kupiłem samochód używany ale od pierwszego właściciela którym była firma, nie osoba prywatna to czy muszę koniecznie to auto przerejestrowywać? Powiem szczerze że podoba mi się ta rejestracja i nie chciał bym jej zmieniać. Czy gdybym chciał jeździć na starych tablicach to czy mogę samochód ubezpieczyć wówczas na siebie? Jak to wygląda z punktu widzenia prawa? Znam osobiście osobę, swojego bliskiego kumpla który od 3 lat jeździ na innych rejestracjach tzn tablicach byłego właściciela i nic się nie dzieje. Czy ja również mogę tak zrobić?

Dodam że z opłaty skarbowej jestem zwolniony ponieważ samochód kupowałem z fakturą VAT także urząd skarbowy omijam tylko czy w związku z tym mogę jeździć na starych blachach czy muszę to przerejestrować? Oczywiście ubezpieczenie OC i AC wkupie na siebie.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

01 Kwi 2010, 20:30

niestety,wydział komunikacji wyda ci nowe blaszki chyba że dasz tysiaka i je zostawisz.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

01 Kwi 2010, 21:35

Jak gmina ta sama, to tablice można sobie zostawić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2010, 22:51

No właśnie niestety gmina inna i tu jest problem. Ubezpieczenie już kupiłem normalnie na siebie tzn OC i AC. Urząd skarbowy omijam bo na auto mam fakture VAT. Nie chciał bym go przerejestrowywać bo numery mam bardzo fajne 77755. Chciałbym te tablice zostawić ale nie wiem czy mogę jeździć na starym dowodzie rejestracyjnym mając wykupione ubezpieczenia na siebie. Czy jest to legalne i jak to wygląda w razie wypadku czy kontroli policyjnej.
lukpio3
Początkujący

01 Kwi 2010, 23:03

lukpio3 napisał(a): Czy jest to legalne i jak to wygląda w razie wypadku czy kontroli policyjn

Nie do końca jest to legalne..Wszelkie zmiany winny być zgłoszone do WK w ciągu 30
dni..Jak to wygląda w razie wypadku to Ci nie odpowiem ale w razie kontroli policji
jak masz wszystko ok.tzn.przegląd tech.+OC/AC to nie masz zadnych problemow..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Kwi 2010, 23:06

OC/AC mam na siebie, przegląd ważny do lutego 2012r także wszystko jest w porządku. Tylko poprostu dowód i tablice widnieją na starego właściciela a właściwie na firmę bo auto bylo zarejestrowane na firmę.
lukpio3
Początkujący

01 Kwi 2010, 23:13

To co wiem to Ci napisalem a co zrobisz to juz Twoja decyzja... :?: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Kwi 2010, 18:21

przy kontroli policja może cię potraktować mandatem a w razie kolizji to ci ubezpieczalnia wytłumaczy jak nie wypłacić odszkodowania za nie dopełnienie obowiązków związanych z papierami od pojazdu.mówisz że numer rejestracyjny ci się podoba a mi się podoba Pamela A i jej nie mam...
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań