Współwłaściciel

01 Kwi 2010, 18:59

na umowie kupna samochodu jestem ja i siostra jako wspolwlasciciel (ma znizki 60%) czy przy rejestracji samochodu musimy sie stawic oboje osobiscie czy wystarczy ze bede mial jej dowod. A jak wyglada sprawa u ubezpieczyciela, mam im przedstawic jakies zaswiadczenie ze siostra ma znizki za bezszkodowa jazde?
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie

01 Kwi 2010, 20:25

falusinski napisał(a):czy przy rejestracji samochodu musimy sie stawic oboje osobiscie czy wystarczy ze bede mial jej dowod.

Wystarczy dowód osobisty i upowaznienie siostry - podpisane przez nią oczywiscie.
http://forumprawne.org/prawo-cywilne/54 ... -auta.html
tu jest napisane co i jak.
falusinski napisał(a):A jak wyglada sprawa u ubezpieczyciela, mam im przedstawic jakies zaswiadczenie ze siostra ma znizki za bezszkodowa jazde?

Jezeli firma Ubezpieczeniowa będzie tego wymagała to twoja siostra będzie musiała od swojego Ubezpieczyciela pobrać takie zaświadczenie o zniżkach.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Kwi 2010, 20:59

dziekuje bardzo za odpowiedz. A wiesz moze jak to jest kiedy chce jezdzic jeszcze na ubezpieczeniu starego wlasciciela ktore obowiazuje do grudnia. Wiem ze trzeba zaplacic roznice w znizkach ale jak to wyglada jesli zmienie blachy?
falusinski
Początkujący

01 Kwi 2010, 21:34

falusinski napisał(a):Wiem ze trzeba zaplacic roznice w znizkach ale jak to wyglada jesli zmienie blachy?

Idziesz do tego ubezpieczyciela. On robi aneks do umowy i daje Ci odnowioną polisę. Przy okazji dopłacasz różnicę w składkach. Ale jeżeli siostra ma max zniżki, to nie powinno być dopłaty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2010, 22:13

no i super o ten wlasnie aneks czy cus mi chodzilo. Pieknie dziekuje :grin:
falusinski
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...