Przesiadka na większe auto - pomoc w wyborze

06 Mar 2010, 23:35

hej!

Przymierzam się powoli do zmiany swojej Cordoby 2000r. zadowolonym z auta, ale przydałoby się coś większego. ogolnie samochod będzie wykorzystywany standardowo: dojazdy do pracy (50km, głownie trasa) to dzienny obowiązek, na ktorym zazwyczaj się nie konczy, okazjonalne wypady za miasto, raz do roku wczasy (ze 4k mozna zalozyc). srednio robię 25k rocznie.

czego bym oczekwał:
-obowiązkowo 5drzwi - czyli hatch albo kombi ze wskazaniem na to drugie. sedany definitywnie odpadają;
-rocznik najdalej 2000;
-w miare dobre wyposażenie - pelna elektryka + tempomat z wazniejszych
-wysokiej jakości materiały wewnątrz - skody czy plastikowe japonczyki mnie odpychają.
-min. 100KM
-bezawaryjność :)
-budzet - 20tys, mozna go troszke nagiąć.

co do paliwa nie mam faworyta. chciałbym tylko nie przekraczać 30zł/100km i to przy w miare dynamicznej jezdzie. wolałbym uniknąć LPG :)

Myslałem nad passatem B5FL, a4, mazdą 6, alfą 156 - wszystko w dieslach i kombi, ale w sumei nie jestem specjalnie przekonany do zadnego z nich... wszelakie propozycje i sugestie w takim razie mile widziane.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

07 Mar 2010, 00:26

A myślałeś nad Omegą?? :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Mar 2010, 00:31

ogólnie nie czuję mięty do opli :) nie trafia do mnie stylistyka tych modeli na które mnie stać. a omega to już troszke za duże auto jak na moje wymagania, przynajmniej optycznie wygląda na sporo większe od takiej a4.

zapomniałem też wcześniej dopisać: bardzo ucieszyłbym się z 6 stopniowej skrzyni :)
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 00:37

Octavia :) A4 jest mniejsze od astry i pewnie i od Twojej cordoby takze... Skoda to gorzej wypasiony passat - zaleta jest zawieszenie - nie jest to wielowahacz (drogi w utrzymaniu na polskich drogach) tylko najtrwalsze z mozliwych zawiasow ... :) Wiekszosc Octavii jest z polski, posiadaja ksiazki serwisowe i jest w czym wybierac ;)
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

07 Mar 2010, 00:46

może źle sprecyzowałem tą "większość" :) otóż najbardziej irytuje mnie w cordobie klapa od bagażnika - nie unosi się z szybą, a przez to ładowność jest mocno ograniczona... ani tym tv do domu nie przywioze, ani wygodnie sie na wczasy nie zabiore... fajne autko do pomykania po mieście, czy na małe zakupy i tyle. i dlatego 5 drzwi i rozsądny bagażnik to dla mnie wymóg.

Co do octavii - niestety w modelach na które mnie stać środek wygląda poprostu obleśnie... skoda dopiero niedawno się zorientowała, że wnętrze można wykończyć przy użyciu przyzwoitych materiałów :) a szkoda, bo nie ukrywam, gdyby nie to, octavia byłaby moim głównym faworytem.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 10:49

[link do oferty na Allegro wygasł]
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...

07 Mar 2010, 12:01

A może VW Bora Kombi??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
śmigałem takim u ojca w firmie w czasie wakacji jeszcze,na liczniku dochodziło prawie 300tys.km ale podczas jazdy nie było nawet odczuwalne i po aucie nie było widać że ma już tyle na liczniku,silnik oczywiscie 1.9TDI ale jaka moc to już niestety niewiem ale dość dobrze potrafił sie zebrac wiec myśle ze to juz była nowsza jednostka czyli całkiem mozliwe taka jak w linku.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Mar 2010, 15:00

no bora całkiem przyjemna propozycja, a i ponizej 20k mozna z nimi zejsc z tego co widze. a tak z ciekawosci jest jakaś różnica miedzy taką borą, a golfem4 w kombi? bo w sumie poza lampami, to dla mnie są identyczne :)
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 15:50

Nie ma większej oprócz własnie przodu no i modelu :smile: nawet pojemność bagaznika jest ta sama 460l.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Mar 2010, 15:51

Bardzo przyjemnym autem jest Alfa Romeo 156 w dieslu 2.4 JTD. Bardzo dobry, mocny silnik. Moim zdaniem lepszy od jednostek TDI.
Alfa ma opinię auta awaryjnego, ale więcej w tym stereotypów niż prawdy. Na pewno dobre się prowadzi i ma niebanalną stylistykę.

Inną propozycją jest Seat Leon 1.9 TDI 110 KM. Technologicznie auto jest VW Golfem IV. niezłe zawieszenie, dobry silnik. Ma jednak przewagę na Golfem w tym, że jest znacznie ciekawszy stylistycznie. Golf to taki dupowóz, a Seat Leon ma ten pazur. Wytrzymały, ale głośny silnik TDI.

Jeszcze inną propozycją jest Mazda 323f po liftingu. Wybieraj jednak z silnikami benzynowymi i możesz zakładać LPG. Bardzo trwałe auta jeżeli chodzi o silniki i zawieszenie. Japończycy odwalili pod tym względem kawał dobrej roboty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika