Przygotuj auto do zimy

09 Sty 2016, 11:05

Ja z kolei używam odmrażacza z AutoLand i też jest dobry i w rozsądnej cenie. Kiedyś miałem odmrażacz z Schela i był równiez bardzo dobry, tyle, że dość dużo kosztuje. Ale ja dostałem w prezencie :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Sty 2016, 15:48

Według mnie warto jednak zainwestować w zimowe opony... to znacznie poprawia bezpieczeństwo na drodze. Ja osobiście postanowieniem kompleksowo sprawdzić stan swojego samochodu i pojechałem, żeby wykonać diagnostykę silnika Zabrze. Udało mi się, bo akurat natrafiłem na fajną promocje i nie zapłaciłem dużo. jakby ktoś chciał tez się załapać, to zapraszam: "Zima już cię nie zaskoczy"
dynamical
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Sty 2016, 12:46

A czy macie w swoich samochodach podgrzewane lusterka?
To podobno bardzo fajna sprawa i można je dość prosto samemu zamontować, jeśli ktoś umie.
Czytałam o tym ostatnio w jednym artykule. Zastanawiam się, czy jest to naprawdę przydatne, czy raczej sobie darować?
Ja oczywiście sama takiego podgrzewania nie zamontuję, wiec musiałabym jechać do warsztatu. Czy to byłby duży koszt?
Jagusia
Nowicjusz

Auto: Audi 80

21 Sty 2016, 10:11

Jagusia napisał(a):Zastanawiam się, czy jest to naprawdę przydatne, czy raczej sobie darować?

Jeżeli nie ma tego w aucie to nie warto zakładać - lusterka są małe, ich przetracie zajmuje góra 5 sekund. A założenie takich lusterek nie będzie kosztowało 100 zł. Oprócz mat grzewczych ( te akurat nie są drogie ) trzeba zrobić całą instalację do nich. No i zalezy jakie to auto, bo zależy, czy wystarczy tylko zrobić instalację czy trzeba jeszcze grzebać w np. module komfortu.
Moim zdanie nie opłaca się.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2016, 09:44

Moje samochody co roku, przed zimą zaliczają wizytę w [reklama] . Zima to wymagający czas do jazdy samochodem, a podstawą jest dobry stan techniczny, żeby zapewnić sobie i swojej rodzinie bezpieczeństwo.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 05 Lut 2016, 10:04, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
KiKioU
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1999
Przebieg/rok: 44tys. km
Auto: DAF

05 Lut 2016, 15:30

U mnie podgrzewanie lusterek przestało działać, ale nie martwię się tym, odśnieżenie ich to przecież chwila. Za to polecam podgrzewanie siedzenia - na siarczyste mrozy jak znalazł, choć ponoć dla nas - facetów niezalecane...
„Nigdy nie skupiaj się na sobie, nie opisuj swojej firmy czy oferowanych produktów/usług… Zawsze mów o korzyściach, które odniosą Inni ze współpracy z Tobą„
MarekWawa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 10 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.9 TDI 101 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
    Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...

18 Lut 2016, 09:35

Moje samochody co roku, przed zimą zaliczają wizytę w serwisie. Zima to wymagający czas do jazdy samochodem, a podstawą jest dobry stan techniczny, żeby zapewnić sobie i swojej rodzinie bezpieczeństwo.
Szalony1258
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1966
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Man

25 Lut 2016, 13:21

moim zdaniem warto zainwestować w hydrofobizacje szyb - wtedy nie trzeba się tak męczyć ze skrobaniem
AdamskiJan
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 25 02 1996
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam

23 Maj 2017, 14:18

Dla mnie zbawienne okazały się te dwa artykuły, może Wam też się przydadzą (chociaż pewnie za pół roku ;) )
1. Akumulator i zima
2. Diesel i zima
tomekbielus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: nie mam

10 Lis 2017, 18:15

Dla mnie podstawą w przygotowaniu auta do zimy jest zakup płynu- odmrażacza do szyb. Szkoda czasu i nerwów na drapanie skrobaczką, ja przynajmniej nie mam do tego cierpliwości ;) Próbowałam kilku marek, ale w końcu zostałam dobry i jestem zadowolona :)
bask
Początkujący

Auto: Opel

16 Lis 2017, 21:24

Pamiętam, że były czasy, jak mój ojciec w starym aucie odmrażał zamek w garażu suszarką do włosów - to były zimy i problemy :D
JS112
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Celica

16 Lis 2017, 22:42

JS112 napisał(a):były czasy, jak mój ojciec w starym aucie odmrażał zamek w garażu suszarką do włosów - to były zimy i problemy
Haha... ja pamiętam jak zabierał na noc akumulator do domu żeby mieć pewność że rano diesel zapali :)

Wracając do tematu czas najwyższy na wymianę płynu do spryskiwaczy na zimowy :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

12 Lut 2019, 12:53

No a jak to w końcu jest z tym rozgrzewaniem silnika? Zaleca się czy nie? Tu piszą: https://www.auto-motor-i-sport.pl/porady/Zimowe-mandaty-uwazaj-na-te-wykroczenia,32554,3 że ogólnie nie, bo można wyłapać mandat i że w nowszych modelach to się nie zaleca, bo lepiej się ogrzeje auto na normalnym chodzie w czasie jazdy. Ja natomiast podpytuje ojca, to ten twardo ustaje przy tym, że normalnie na włączonym silniku mam raz na jakiś czas auto przegrzać, jeśli nie jeżdżę codziennie. I teraz jestem w kropce. Niby nie mam nowego modelu, ale chyba Leon z 2008 to też nie jakiś dziadek i nie potrzebuje grzania na parkingu pod blokiem.
AdamPiotrek
Obserwowany

12 Lut 2019, 14:40

AdamPiotrek napisał(a):można wyłapać mandat i że w nowszych modelach to się nie zaleca
Mandat dostaniesz jak będziesz stała z włączonym silnikiem powyżej 1 minuty.
Jeżeli chodzi o samo rozgrzewanie silnika to zalecana jest jazda po odpaleniu bo w ten sposób silnik szybciej się rozgrzeje. Stojąc i pracując na wolnych obrotach będzie dłużej niedogrzany. Oczywiście jadąc kiedy silnik jest zimny delikatnie traktujemy pedał gazu i wszystko będzie ok.

Jedyne co to można chwilę silnikowi popracować w przypadku bardzo wielkich mrozów powyżej -20 stopni. Ja przynajmniej tak robię i nigdy nie spotkałem się z negatywnym wpływem na silnik i inne podzespoły.

AdamPiotrek napisał(a):Ja natomiast podpytuje ojca, to ten twardo ustaje przy tym, że normalnie na włączonym silniku mam raz na jakiś czas auto przegrzać, jeśli nie jeżdżę codziennie. I teraz jestem w kropce.
Nie tak, jak nie jeździsz codziennie to warto przynajmniej raz na tydzień wsiąść i przejechać się autem kilkanaście km. Włączenie go na parkingu żeby pochodził jakiś czas nie jest tu wskazane. To zupełnie cos innego niż odpalanie auta które sobie przez pewien czas chodzi na wolnych obrotach a później nim jedziemy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Lip 2019, 10:22

Świetnie zrobiona lista, wszystko zostało w niej zawarte. Bardzo pomocna, super poradnik, z takim przygotowaniem można bezpiecznie ruszyć w trasę zimą.
[reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 08 Lip 2019, 13:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
VWzone
Obserwowany