Przygotuj auto do zimy

30 Gru 2019, 19:58

teraz nie ma problemu, warsztaty organizują promocje na serwis przed zimą.
Marek99
Początkujący

02 Paź 2022, 09:10

A ja mam pytanie o to , jak zadbać o niektóre części samochodowe żeby wiosną działały jak należy.

1) Klimatyzacja, wiem że na wiosnę będę musiał nabić i odgrzybić ale jak zadbać o to żeby poprzez czas spoczynku nie popsuły się te najdroższe części?
2) Elektryczny szyberdach. Czy zima może jakoś na niego źle wpłynąć ? Może trzeba coś zakonserwować?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Paź 2022, 19:35

ineedl napisał(a):1) Klimatyzacja, wiem że na wiosnę będę musiał nabić i odgrzybić ale jak zadbać o to żeby poprzez czas spoczynku nie popsuły się te najdroższe części?
Nie wyłączasz klimy i jeździsz na niej cały czas nawet w okresie zimowym. Zmieniasz sobie tylko temperaturę na taką która Ci odpowiada :wink:
ineedl napisał(a):2) Elektryczny szyberdach. Czy zima może jakoś na niego źle wpłynąć ? Może trzeba coś zakonserwować?
Jeżeli działa dobrze to nie powinno mu się nic stać. Oczywiście w zimie lepiej go nie używać przy minusowych temperaturach. Można też mu zrobić przegląd i przesmarować odpowiednio prowadnice, mechanizmy widoczne z zewnątrz lub po otwarciu szyberdachu można psiknąć np. smarem silikonowym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Paź 2022, 10:10

Rokiko napisał(a):Nie wyłączasz klimy i jeździsz na niej cały czas nawet w okresie zimowym. Zmieniasz sobie tylko temperaturę na taką która Ci odpowiada

Czyli to działa w ten sposób że klimatyzacja działa w tle z tym że nie tłoczy zimnego powietrza?
MarritosBill
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

03 Paź 2022, 10:16

Jak włączysz klimatyzację, to działa ona cały czas. Nawet jak leci ciepłe powietrze. Klimatyzacja w aucie, to nie tylko zimne powietrze. Wyjątkiem, kiedy klima przestaje działać jest zima - większość sprężarek, jak nie wszystkie, wyłączają się poniżej pewnej temp ( nie pamiętam jakiej dokładnie ). Twoja rola to tylko regulacja temp. Jak masz klimę automatyczną, to o nic się nie martwisz, tylko regulujesz temperaturę. A jak masz manualną, to powinieneś tylko zadbać, żeby była cały czas właczona. No i regulujesz sobie tylko temp. oczywiście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Załamanie pogody za kierownicą
    Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...