Pytanie co do zezłomowania pojazdu

21 Gru 2013, 14:02

Witam planuje oddać auto na złom. Kupiłem auto rok temu w komisie więc dostałem fakture VAT (nie musiałem opłacać go w urzędzie skarbowym), OC mam wzięte na siebie. Auta nie przerejestrowałem gdyż po prostu mi się nie chciało ( jak wiadomo jest to niby konieczne ale kar za to nie ma jeżeli tego nie zrobimy. No i Planuje oddać auto na złom (mam ważne OC oczywiścię). I mam pytanie czy po oddaniu go na złom mogę go wyrejestrować w dowolnym urzędzie czy tylko i wyłącznie w tym urzędzie w którym poprzedni właściciel go zarejestrował? (poprzedni właściciel widnieje w dowodzie rejestracyjnym, ja mam umowę kupna.
ahmed06
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 05 1987
Auto: Ford Orion
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

21 Gru 2013, 16:20

ahmed06 napisał(a): I mam pytanie czy po oddaniu go na złom mogę go wyrejestrować w dowolnym urzędzie czy tylko i wyłącznie w tym urzędzie w którym poprzedni właściciel go zarejestrował? (poprzedni właściciel widnieje w dowodzie rejestracyjnym, ja mam umowę kupna.
Tylko w swoim WK...Przeciez Ty jestes włascicielem tego samochodu.Jestem pewny ze poprzedni własciciel dawno juz zgłosił sprzedaz w swoim WK...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Gru 2013, 16:29

Ale w jakim sensie swoim? W tym do którego podlega moja miejscowość w której mieszkam czy w tym gdzie mieszka poprzedni właściciel pojazdu widniejący w dowodzie rejestracyjnym?

Odpowiedź jest dla mnie bardzo ważna gdyż odległość między moim urzędem a urzędem poprzedniego właściciela to ponad 500 km
ahmed06
Nowicjusz

21 Gru 2013, 16:32

Wielkie dzięki za informacje naprawdę bardzo pomogłeś :ok:
ahmed06
Nowicjusz

18 Sty 2014, 13:19

Witam, ja mam taki problem, otóż miałem samochód ktory niedoszły szwagier mi potrzaskał i dogadaliśmy się zaplacil mi kase, ale nie spisałem z nim żadnej umowy kupna sprzedaży, i teraz mam problem co zrobic bo w ubezpieczalni bylem i wypowiedziałem umowę ubezpieczenia a teraz kwestia zlomowania pojazdu bo nie mam ani tablic ani auta jedyne co mi zostalo to dowod rejestracyjny samochod zostal rozebrany i sprzedany na czesci takze go tez nie ma nie wiem co w takiej sytuacji zrobic, prosze o pomoc:/
PreZideNto
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: opel corsa b
Silnik: 1.4

18 Sty 2014, 13:26

A na jakiej podstawie wypowiedziałeś umowę OC?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsza litera w alfabecie Lexusa to "F"
    Był rok 2006 i od premiery Lexusa IS drugiej generacji minęło kilka miesięcy. Dlaczego zatem Lexus testował nowego IS-a skrytego pod kamuflażem? Dziennikarze motoryzacyjni zauważyli, że coś się święci, kiedy zaczęły się ukazywać ...

18 Sty 2014, 13:42

na zadnej powiedzialem tylko ze chce wypowiedziec umowe ubezpieczenia i Pan obslugujacy przyjął to i napisalem wypowiedzenie przy nim i wypowiedzialem nie pytal o pojazd ani o nic.
PreZideNto
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: opel corsa b
Silnik: 1.4

18 Sty 2014, 16:08

PreZideNto napisał(a):bo nie mam ani tablic ani auta jedyne co mi zostalo to dowod rejestracyjny samochod zostal rozebrany i sprzedany na czesci takze go tez nie ma nie wiem co w takiej sytuacji zrobic, prosze o pomoc:/
To trochę za mało zeby dokonac wyrejestrowania samochodu w WK.Niestety to pytanie trzeba było zadać przed rozbiorka samochodu na części .. :( Teraz juz nic nie zrobisz.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

18 Sty 2014, 18:09

Oprócz tego źle zrobiłeś, że wypowiedziałeś umowę OC przed wyrejestrowaniem pojazdu...Za każdy dzien będzie kara. Musisz pamiętać, że auto jak jest zarejestrowane, to musi być opłacone OC. Nie ważne, czy ono fizycznie jeździ, czy stoi i gnije, czy nawet jest rozebrane. Jak nie jest wyrejestrowane to Oc musi być. Kary są dość wysokie. Możesz je sprawdzić na stronie UFG.
Co do tablic - będą ci potrzebne, bo inaczej auta nie zezłomujesz i nie wyrejestrujesz. Możesz powiedzie ć, że ci ukradli, albo zgubiłeś. Co do reszty, to musisz spisać umowę KS i auto sprzedać. I z umową idziesz do WK i zgłaszasz sprzedaż. I dopiero wtedy możesz wypowiedzieć Oc.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000