Rejestracja a współwłaściciel

20 Mar 2012, 19:05

Cześć. Czy jeśli samochód zarejestrowany jest na współwłaściciela, to czy na OC, też trzeba podać dwóch właścicieli. Nie wiem jak to wygląda, bo ze względu, że jestem młodym kierowcą to składka będzie wyższa, a główny właściciel ma już bardzo długo prawo jazdy, więc gdyby było tylko na niego, składka była by niższa.
superkwas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 12 2011
Auto: Opel Tigra, 1.4

20 Mar 2012, 19:24

superkwas napisał(a):Czy jeśli samochód zarejestrowany jest na współwłaściciela, to czy na OC, też trzeba podać dwóch właścicieli.

Oczywiscie ze tak....
superkwas napisał(a):więc gdyby było tylko na niego, składka była by niższa.

A co Ty wtedy zyskasz na tym ze jestes wspólwłaścicielem... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Mar 2012, 19:26

Ps.Nie ma innej opcji jezeli jesteś wpisany w DR jako współwłasciciel.Będziesz tez wpisany w w dokumentach OC.To chyba normalne...Jak myslisz ... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

20 Mar 2012, 19:53

A nie da się jakoś zrobić aby ta składka była niższa? Bo OC jest do października i każą aby dopłacić 400zł, za to, że jestem młodym kierowcą.
Chodzi mi o to czy nie da się tego obejść, bo myślałem, że skoro główny właściciel ma dużą składkę, to w tym przypadku też tak będzie. Tak więc, jeśli nic nie zyskałem, że zrobiłem samochód na współwłaściciela, to nie potrzebnie to zrobiłem, mogłem od razu na siebie tylko...
superkwas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 12 2011
Auto: Opel Tigra, 1.4

21 Mar 2012, 09:58

superkwas napisał(a):Tak więc, jeśli nic nie zyskałem, że zrobiłem samochód na współwłaściciela, to nie potrzebnie to zrobiłem, mogłem od razu na siebie tylko...

Zyskałeś, bo gdyby było tylko na Ciebie, to byś miał ubezpieczenie jeszcze drożej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sty 2014, 15:40

Przyłączam się do tematu z prośbą o pomoc, wyjaśnienie.

Kupiłem auto i rozpocząłem jego rejestrację na mnie jako jedynego właściciela. Mam dowód miękki czekam na twardy. W międzyczasie agent ubezpieczeniowy doradził mi abym przekazał w akcie darowizny 1% samochodu dla ojca w celu obniżenia składki. Tak też zrobiłem i wykupiłem nową polisę ze współwłaścicielem.

Poszedłem do wydziału komunikacji aby go dopisać do dowodu twardego, ale tam powiedziano mi, że w okresie rejestracji nie mogę przenosić własności pojazdu i grozi mi zawieszenie procesu rejestracji. Pani powiedziała mi, że dopiszą współwłaściciela ręcznie ale dopiero w momencie odbierania dowodu twardego, w tym samym dniu powinna być spisana darowizna. Jednak na niej jest już data wcześniejsza (pod ubezpieczenie), z okresu kiedy posiadam dowód miękki i trwa rejestracja auta.

Czy to prawda że w okresie rejestracji nie mogę swobodnie dysponować moją własnością? Co zrobić z datą na darowiźnie aby nikt w urzędzie się nie przyczepił.
progrand
Obserwowany

Auto: VW Polo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy bezpieczeństwa bez tajemnic
    Choć pasy bezpieczeństwa mogłyby się wydawać prostym urządzeniem, w swojej współczesnej formie są skomplikowanym elementem konstrukcyjnym. Nieustanne prace rozwojowe i duże nakłady finansowe producentów, takich ...

04 Sty 2014, 16:52

progrand napisał(a):W międzyczasie agent ubezpieczeniowy doradził mi abym przekazał w akcie darowizny 1% samochodu dla ojca w celu obniżenia składki

d..a z tego agenta - idź do innego..
a poza tym - było się zapytac na forum przed rozpoczeciem procesu rejestracji.. a nie teraz, gdy juz jest "po filipku".. byśmy pomogli i doradzili..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

12 Sty 2014, 17:24

Jestem Ci wdzięczny za radę, która nic nie wniosła.. Wszystko załatwiłem, agent dobrze mi doradził, odebrałem dowód twardy, pokazałem umowę darowizny z datą zgodną z odbiorem dowodu twardego, współwłaściciel został dopisany ręcznie za 10zł, za ubezpieczenie płacę dzięki temu 400zł a nie 1200zł..
progrand
Obserwowany

Auto: VW Polo

13 Sty 2014, 16:20

progrand napisał(a):Pani powiedziała mi, że dopiszą współwłaściciela ręcznie ale dopiero w momencie odbierania dowodu twardego

No i dobrze powiedziała, i tak się stało - ja też dopisywałem dzieci do auta, darowizna byla miesiąc wcześniej niz formalnosci w WK i nic sie nie dzieje..
I za darmo - czemu od ciebie wzieli kasę ??
I dopisałeś ojca na 1% ?? Trzeba jeszcze iść do US - a przynajmniej zadzwonić co ma dokładnie zrobić obd arowany, bo podatek od darowizny jest do zapłacenia, ale w związku z bliskim pokrewieństwem wystarczy napisać oświadczenie i stawka jest wtedy 0% - lepiej sobie to przypilnuj..
progrand napisał(a):za radę, która nic nie wniosła.

A co miała wnieść ??
Miałem za ciebie iść i załatwic dopis ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011