Pytanie dotyczące Eksploatacji Audi A3 8p

15 Cze 2019, 07:49

Witam.
Jestem blisko kupna audi a3 8p benzyna najlepiej 2007-2009 I zastanawiam się jakie będą wydatki przy 10-12 letnim aucie chciałbym się dowiedzieć również ile płacicie mniej więcej rocznie za utrzymanie tego samochodu ponieważ chcę zobaczyć granice po między silnikami 1.6 ;1.4 A 1.8;2.0 i czy dokładając do lepszego auta nie będę stratny. Opini jest dużo dlatego wolę zrobić osobiście na forum
MateuszQAZWSX
Nowicjusz

16 Cze 2019, 01:33

To zalezy od wielu czynnikow.

Od stanu auta, od tego jak dbal o nie poprzedni właściciel - jeden egzemplarz bedzie na starcie wymagal wymiany no opon, hamulcow, oleju a drugi np dopiero za kilka miesiecy

Od Twojego podejscia - czy bedziesz chcial na starcie usunac wszystkie slabe strony danego silnika czy będziesz jezdzil az cos sie wydarzy

Od tego czy będziesz serwisowal auto w aso czy w niezaleznym warsztacie

Generalnie im mniejszy i prostszy silnik tym mniejsze koszty utrzymania.

Mam leona 2 1.6 na przestrzeni 3 lat i dystansie 35tys km koszt pakietu startowego, awarii, eksploatacji typu coroczny olej wydalem 5500 serwisujac auto w aso

Drugi taki sam leon 2 w wersji cupra r 2.0 tsi pakiet startowy + opony + hamulce ok 10tys w aso
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...