Pytanie o WinterStar 3

30 Lis 2014, 16:37

Witam mam pewien problem z oponami Point S WinterStar 3

Wydaję mi się, że fachowiec, który mi je montował sam się pogubił z rotacją opon.

A sam też zgłupiałem.
Bo nie ma standardowej strzałki rotation tylko jakiś dziwaczny ślimaczek.
I pytanie do osób, które maiły styczność z tą oponą jak prawidłowo odczytać rotację .

Dla pewności opona to dokładnie 175/65 R14

[link wygasł]
Anginsan
Początkujący

Auto: CC

01 Gru 2014, 13:51

To jest opona asymetryczna więc powinna być nazwa inside outside chyba na bokach opony czyli, która strona powinna być widoczna dla nas a, która powinna być po stronie amortyzatora - schowana w nadkolu!
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

21 Gru 2014, 19:04

slickrz napisał(a):To jest opona asymetryczna więc powinna być nazwa inside outside chyba na bokach opony czyli, która strona powinna być widoczna dla nas a, która powinna być po stronie amortyzatora - schowana w nadkolu!

Wprowadzasz kolegę w błąd :x ,to jest opona SYMETRYCZNA,a to znaczy że można ją założyć dowolnie :naughty:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Gru 2014, 16:13

Chyba nie wprowadzam, bo są trzy wersje tej opony dla osobowych, 4x4 i Vanów i stąd te różnice! Ta sama nazwa trzy różne bieżniki
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

26 Gru 2014, 17:56

slickrz napisał(a):Chyba nie wprowadzam, bo są trzy wersje tej opony dla osobowych, 4x4 i Vanów i stąd te różnice! Ta sama nazwa trzy różne bieżniki

w wyżej wymienionym rozmiarze są to opony symetryczne :naughty:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...