Qashqai 1.5DCI - kopci na biało, czerwona kontrolka silnika

16 Paź 2018, 07:46

Dzień dobry,
NISSAN QASHQAI 1.5 DCI 106PS
mam temat, samochód jak dłużej postoi to kopci na zimnym silniku na biało., oraz gdy go mocniej przeciągnę jak jest już zagrzany to wyskakuje czerwona kontrolka silnika i delikatnie samochód traci na mocy.

Co to może być ?
loret
Początkujący

• 16 Paź 2018, 17:21

podepnij pod komputer i się dowiesz
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Paź 2018, 10:57

loret napisał(a):mam temat, samochód jak dłużej postoi to kopci na zimnym silniku na biało
    Być może płyn chłodniczy przedostaje się do komory spalania.
    Czy ubywa ci płynu chłodniczego?
    Czy silnik równo pracuje podczas kopcenia na biało?
    Czy oby na pewno nie jest to para? Przy temperaturach porannych jakie obecnie mamy zaraz po odpaleniu możemy zaobserwować takie zjawisko które będzie całkiem normalne.

loret napisał(a):gdy go mocniej przeciągnę jak jest już zagrzany to wyskakuje czerwona kontrolka silnika
    Jaka to jest dokładnie kontrolka co tam się na niej wyświetla? Zerknij tu kontrolki-samochodowe czy znajdziesz taka kontrolkę ewentualnie wrzuć jej zdjęcie.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
      Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...