Radio i transmiter FM szumią po odpaleniu silnika

15 Lut 2018, 20:57

Witam. Mam problem dotyczący radia i transmitera FM. Po włączeniu silnika radio zaczyna szumieć, tak że na niektórych stacjach słychać tylko szum zamiast muzyki. Tak samo w przypadku transmitera FM - przeważają szumy, a w tle słychać cicho muzykę. Na zgaszonym silniku wszystko działa bez zarzutów, zarówno radio i jak i transmiter. Dodam, że problem pojawił się dopiero wczoraj i nie mam pojęcia co może być przyczyną. Samochód to Mercedes W211 E220 CDI. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :).
JacobR
Nowicjusz

Auto: Mercedes W211
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

15 Lut 2018, 21:46

1. Sprawdź, czy przewody sygnałowe (czincze) nie leżą przy kablach od zasilania, głośnikowych lub innych, ewentualnie blisko urządzeń typu pompa paliwa, wentylatory etc. Aby to w 100% wyeliminować, warto na próbę puścić przewody sygnałowe luzem na siedzeniach.Pamiętaj: -już na etapie kładzenia kabli, trzeba tak rozplanować instalację, aby przewód sygnałowy(radio -> wzmacniacz) nie był ułożony przy przewodach zasilających czy głośnikowych.

2. Sprawdź, czy przewody sygnałowe nie są uszkodzone (przecięte, przetarte) lub we wtyczkach rozkręcalnych nie przerwał się lut i jest przerwa bądź zwarcie. Warto od razu kupić przewody dobrej jakości(ekranowane), gdyż także one same mogą przyczynić się do zbierania zakłóceń.

3. Bardzo częstą przyczyną zakłóceń jest brak masy na RCA. Dlatego w pierwszej kolejności sprawdź, czy gniazdo RCA zarówno w radiu jak i we wzmacniaczu nie jest oberwane na płycie radia/wzmacniacza. Najlepiej jest to sprawdzić przy włączonym audio i silniku (gdy słychać zakłócenia) dociskając i wyginając delikatnie na boki wtyczki czincz podłączonych do gniazda. Można będzie wtedy usłyszeć różnice w dźwięku w głośnikach(zakłócenia będą chwilowo zanikały). Powinno się również zajrzeć do wnętrza wzmacniacza i sprawdzić czy nie puścił lut mocujący gniazdo RCA.

4. Brak masy może być i często jest spowodowany UWALENIEM masy na RCA w radiu. Dzieje się tak zazwyczaj, gdy przepinamy przewody sygnałowe na włączonym sprzęcie, co jest kategorycznym błędem instalatora(!). Pamiętaj: -każde podłączenie kabli sygnałowych, zasilających, głośnikowych dokonujemy przy wyłączonym sprzęcie i wyjętym bezpieczniku! Oczywiście nie zawsze, winny jest czynnik ludzki i masa może paść z winy przepięcia etc.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Lut 2018, 22:53

Ale przecież tu mowa o transmiterze a nie o kablach i wzmacniaczach.
Czy nieużywając transmitera tylko słuchając zwykłego radia też masz taki problem?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Lut 2018, 15:28

Nie majstrowałem nic przy nagłośnieniu, ani wzmacniaczach. Wszystko działało bez zarzutu, aż po prostu do przedwczorajszego dnia kiedy to odpalając samochód pojawił się głośny szum z transmitera. Odpowiadając na pytanie powyższe - tak z radia (na niektórych stacjach) również występuje szum. Po zgaszeniu silnika szumu brak, a radio jak i transmiter grają czysto.
JacobR
Nowicjusz

16 Lut 2018, 19:01

Myślę że może to być słaba masa która gdzieś się poluzowała lub coś w tym stylu.
Cichy77
Forumowicz VIP

16 Lut 2018, 19:57

A jak lub gdzie zacząć szukać takiej słabej masy? Przyznam, że jestem zielony jeśli chodzi o tego typu sprawy, więc proszę o pomoc :).
JacobR
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...

16 Lut 2018, 20:03

Zacznij od samego radia. Wyciągnij je i posprawdzaj kable czy wszystkie odpowiednio trzymają się i nie są gdzieś luźne.
Cichy77
Forumowicz VIP