REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Może być tak że ten zielony odpowiada za sterowanie obrotami wentylatora i jego wzbudzanie. Być może w zależności od podanego napięcia na tym przewodzie wentylator będzie działał z określonymi obrotami bądź nie.mobileIS napisał(a):Idą trzy kable czarny/zielony/czerwony - tak jak na zdjęciu widać.
Za co odpowiedzialny jest zielony??? bo jeśli dobrze rozumiem to czarny to masa a czerwony to plus a zielony??
No to musi byc uszkodzony moduł sterujący w tym wentylatorze, nic innego mi tu nie przychodzi do głowy.mobileIS napisał(a):tak sprawdzalem,na zielonym jest napiecie a mimo to wentylator nie dziala ;/
Tego nie wiem ;/ Możesz zobaczyć czy da się go rozkręcić w co wątpię. Najlepiej jak byś go oddał do jakiegoś elektronika w celu diagnozy.mobileIS napisał(a):roumiem,a da się w jakiś sposób go naprawić??
mobileIS napisał(a):nom okey tyle że jak sprawdzić jakie napięcie ma być podane na zielonym badz to czerwonym przewodzie aby wentylator zaskoczył i zakręcił??
mobileIS napisał(a):Prąd stały z akumulatora go nie rusza więc potrzebna większa moc
Większego napięcia nie będzie niż 14,4V (tyle co daje alternator). Jeżeli wentylator ma dwie prędkości to może być np. tak że po podaniu na tym kablu 6V będzie niższy bieg, a po podaniu 12V wyższy. Przy baraku napięcia będzie wyłączony.mobileIS napisał(a):nie chodzilo mi o wieksza moc tylko o wieksze napiecie niz to ktore jest w akumulatorze