Ratunku... I co teraz... Czyli rozterki baby kupującej radio

17 Mar 2010, 15:33

Witam... Właśnie kupiłam swoje pierwsze autko... Fajny Golf czwórka, ale niestety bez radia. Chciałam kupić,ale weż kup jak się na tym nie znasz... :/ Próbowałam się doszkolić w tej materii, ale widać nie moja to dziedzina, bo wiedza za grom do rudego łba wejść nie chciała :( Ostatnią więc nadzieją jest topic na forum... Może znajdą się życzliwi co pomogą...

Myślałam o radiu z bluetoothem, w końcu mamy XIX wiek i trochę lipa latać ze słuchawkami na kablu :) ale grom cię wie na jaka markę mam uwagę zwracać ,a którą o kant obić. Poza tym nie sztuka kupić tanio, ważne by kupić dobrze. Ale z drugiej strony przepłacać tez nikt by nie chciał... Z mojej orientacji wynika że radio z BT można kupić już od 100-150 zł, ale cos mi się zdaje że ono funta kłaków nie warte... (a może się mylę?)

Błagam pomóżcie, bo jak tak dalej pójdzie to na wieki zostanę bez grajka w aucie :(
Ruda

17 Mar 2010, 18:56

[link do oferty na Allegro wygasł]
Coś takiego proponuje lub:
Te też jest ładne.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Mar 2010, 14:39

Dziekuję za linki Piotrze.... Mam jednak jeszcze parę pytań...

Jak widzę radzisz kupować niemarkowe radia. Może rzeczywiście to słaby pomysł żeby płacić za "nazwę" jak w przypadku markowych produktów, ale z drugiej strony skąd mam wiedzieć że taka MAQMA nie "rozkraczy" mi się po roku jak jej tylko gwarancja minie... No i 4 stówki wtopione... :roll:

Poza tym czy może być tak że jakieś radio nie będzie mi pasowało wielkością do samochodu? (sorey wiem że to może być głupie pytanie, ale skąd mam takie rzeczy wiedzieć skoro w życiu z tym styczności nie miałam :oops: wolę jednak zapytać)

Czytałam też dziś że niektóre radia z bluetoothem mają bardzo słaby mikrofon przez co jakość rozmowy jest prawie żadna :sad: też tak uważacie?
Ponoć lepiej kupić słuchawkę luz zamontować zestaw a radio kupić zwykłe tylko zwrócić uwagę zeby miało port USB... :???:

:shock: gubię sie w tym wszystkim powoli :shock: :???:
Ruda

18 Mar 2010, 14:58

z wlasnego doswiadczenie wiem ze raczej nie warto kupowaqc sprzetu "krzak" naprawde lepiej bedzie kupic markowy sprzet nawet uzywany ale to jest moje zdanie
radze sie zastanowic nad tym czego oczekuje od radia i to jest pierwsza sprawa a pozniej ile moge na to przeznaczyc i dopiero zaczac szukac ... radio raczej kupujesz na jakis czas to nie waciki wyrzucane po uzyciu ...
Części Vectra C atrakcyjne ceny
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

18 Mar 2010, 15:20

właśnie o to mi chodzi... dlatego też zawracam wam głowę :)
zastanawiam sie tylko czy mi potrzebny ten BT w radiu... Przecież za jakiegoś pioneera czy blaupunkt z BT przyjdzie mi pewnie słono zapłacić. A jeśli rzeczywiście jest słabo z tym mikrofonem to może nie warto??

A swoja droga... jaka markę byście polecali? No i z bluetoothe czy bez??

P.S. No i co to są te kody???
Ruda

18 Mar 2010, 15:26

tu rodzi sie kolejne pytanie czy bedzie mi to potrzebne a jezeli tak to czy bede czesto z tego korzystac powiem tak mam alpine 9855 gra bosko i wyglad tez jest niczego sobie brak bt i innych bajerow, co do tych tanszym montowalem kilka razy takie wynalazli z dvd navi bt itp.... z dolnej polki i graly poprostu stasznie dzwiek draznil wrecz
powiedz jaka kwote masz na radio i czy wchodzi w gre uzywka

... swoaj drogo gdzie sie podzialo oryginalne radio vw....
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Mar 2010, 16:36

No dobra... A jakie bys polecił radio...?? Czego szkukać? I błagam... Nie oczekuj odpowiedzi na pytania co mi bedzie potrzebne, bo za cholerę nie wiem... Błądzę po omacku i nie wiem czego szukać. Chciałabym żeby grało :) rozmawiało... No jakie oczekiwania może mieć "rycząca ruda trzydziestka" w stosunku do radia w aucie??? Żeby ładny dźwięk był?? Zbyt wielu bajerów nie lubię i żadnej nawigacji proszę... ale BT to może nie głupi pomysł... sama nie wiem... W związku z moim podejściem do przepisów nie ma opcji żebym rozmawiała przez tel bez słuchawki czy zestawu prowadząc auto. Co wiec lepsze? słychawka czy radio z bt??

No i gigit... Jakie byś polecił?? czego szukać? oświeć mnie ;)
Ruda

18 Mar 2010, 21:30

Ruda napisał(a):Z mojej orientacji wynika że radio z BT można kupić już od 100-150 zł,

Tą sumą się zasugerowałem i stad te linki.
A propo czy kazde radio wejdzie w otwór jaki masz w samochodzie - napewno tak chyba ,ze to mini wieza.
A propo coś konkretnego.
Ja mam zwykłe radyjko DENVER-a za 160zł z czytnikiem kart SD i śmiga mi bez problemu już ponad 2 lata. Jesli chodzi o dźwięk to 60% kwestia dobrych głosników i wygłószenia całego auta + jakaś tuba i wtedy mozna mówić o ofekcie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

21 Mar 2010, 22:56

piotrpz87 napisał(a):Ja mam zwykłe radyjko DENVER-a za 160zł z czytnikiem kart SD i śmiga mi bez problemu już ponad 2 lata. Jesli chodzi o dźwięk to 60% kwestia dobrych głosników i wygłószenia całego auta + jakaś tuba i wtedy mozna mówić o ofekcie.

... jasne .... zastanow sie co piszesz mozesz wlozyc glosniki za 5 tys i bedzie lipa .... jak zasila to krzak z bazaru .... dzwiek glownie zalezy od radia na calosc skladaja sie glosniki okablowanie montaz strojenie

ok rudowlosa niewiasto jedno pytanko jaka kwote masz zamiar przeznaczyc i postaram sie pomoc a raczej zasugerowac zakup
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Mar 2010, 23:21

Te tańsze odradzam,lepiej dołożyć i się nie denerwować się płyta zacina się na każdej nierówności itp.Ja bym polecił coś Sonego (np [link do oferty na Allegro wygasł] )
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

24 Mar 2010, 20:07

tutaj widzę ze podaliście takie radio jak NAviheven . Sam kupiłem i niestety nie działa muza z pendrivów !!! dzwoniłem i odesłałem. Czekam jak mi przyślą działające
anntor