Rav-4 z polskiego salonu- warto?

12 Wrz 2013, 10:43

chodzi mi o to czy ravki z polskich salonów to japońce czy gdzie to było produkowane? to nie będzie jakaś podróba? w ogóle to warto pchać się w rav? dziękuje za odpowiedzi :)
charme
Nowicjusz

Auto: citroen c4

12 Wrz 2013, 11:03

Zapewne chodzi Tobie o III generację. Z tego co wyczytałem auta te były produkowane nie tylko w Japonii ale też w Chinach i Kanadzie. Nie słyszałem ,żeby RAV4 III był produkowany w Europie. Trzeba by rozgryźć kod w numerze VIN auta i tam będzie zawarte miejsce produkcji.
Czy warto. Zawsze warto z PL ale pod warunkiem,że poprzedni właściciel nie korzystał wyczynowo z "terenowości" auta. Tak czy inaczej auto tanie w utrzymaniu nie jest. Czy warte jest swojej ceny..? A to każdy musi sam sobie zadać te pytanie, bo jest kilka nowszych "alternatyw" za taką samą kasę (Korea).
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Wrz 2013, 11:31

Korea? czyli np jakie marki? czekam na propozycje;) nie znam sie a to ma byc samochod na lata
charme
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 11:48

W rav4 III skup się na silniku ponieważ są dwie opcje polecane 2,4benzyna tylko bardzo wolno jedzie i 3,5 V6 która super jedzie ale dostępność kiepska tylko (USA itp.)Jest jeszcze 2,0 ale są opinie podzielone ponieważ baaaardzo wolno jedzie, zalecany napęd tylko 2x4, sporo pali.

Diesel nie zasługuje na znaczek tojki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Wrz 2013, 11:54

Ile chcesz wydać i do jakiego użytkowania ma być to auto..? Do jazdy na zakupy czy w teren?
artur73
Awatar użytkownika

12 Wrz 2013, 13:03

Ja 2 tyg temu zakupiłem Toyote Rav4 IV generacje w polskim salonie. Mają ją ściągnąć z Japonii i muszę czekać na swój egzemplarz do listopada. Także jeśli chodzi o IV generację to musi być produkowana w owym kraju, nie wiem jak z innymi generacjami.

Jakby co zawsze można się też pokusić na Kia Sportage nową. Nie jest znowu tak droga, a ludzie ją sobie cenią za wygląd i małą awaryjność.
Javier66
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 10 2008
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...

12 Wrz 2013, 13:36

Sądzę że nie ma co się pocieszać skąd jest auto ponieważ technologia i materiały w każdym z tych aut są takie same. problem jest z materiałami baaardzo kiepskiej jakości czyli taniość taniość i jeszcze raz taniość i technologia którą testują klienci za swoje pieniążki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Wrz 2013, 13:55

ma to byc auto na dojazdy do pracy, a ze mieszkam na wsi na zadupiu to w zimie osobowka jest ciezko wyjechac dlatego szukam cos z napedem na 4 i wygladem ala terenowegobo takie mi sie podobaja :) a czy kia nie jest drozsza w utrzymaniu? bo slyszalam ze duzo wiecej pali. A rav chodzi mi 2 generacji 2.0 benzyna i zalozyla bym gaz, przepraszam za brak interpunkcji
charme
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 13:57

a co do wydadtkow to zalezy czy b czy b+g, w tej drugiej opcji do 23 a jak benzyna to mniej bo zeby na gaz zostalo
charme
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 14:28

RAV-r jaka kazdy SUV z malych czy duzych nie jest pojazdem do ostrej szybkiej jazdy!Bo jak sama nazwa wskazuje Sport Utility Vehicle- ma sluzyc do jazdy glownie po zwyklych lub gorszych drogach w najgorszych nawet warunkach drogowych a szczegolnie na slizgawicy bo system Mitsu AWD to zapewniai jest dla ludzi ,ktorzy wioda sportujace zycie:
Biegi,wspinaczki,zeglarstwo,narciarstwo ect !Nawet dla mamus z dziecmi dla zakupow bo pojemna buda umozliwia nawet przewozenie malych mebli,lodowek ect!Ale te pojazdy sa wysoko zawieszony dla przejezdnosci po glebokim sniegu czy dziurawych drogach polnych ect! Wiec majac wysoko umieszczony srodek ciezkosci sa bardzo wywrotne- podobnie ja zwykle "terenwki" z napedem podstawowym 4x4- stad nie nadaja sie do wyscigow i szybkiej jazdy po lukach!Za to swietnie do zlych komunistycznych drog jakie sa w POkomunie powszechnie z racji komfortowego niezaleznego zawieszenia wszystkich kol i nepedu AWD!!!
Dla amatorow wyscigow sa pojazdy typu Mitshubishi lancer,czy subaru turbo i podobne oraz tory wyscigowe i trasy rajdowe( pamietam,ze kilka lat temu kierowca rajdowy zginal na przejezdzie kolejowym,mimo,ze jechal rakieta subaru- turbo)!Nie ma co sie spieszyc :" cghlopelkowie=rajdowcy za dyche"! Sam kiedys pracowalem,jako szef mechanikow w Automobil Clubie POznan- wiec troche sie na tym znam!!

von Rygel
vonRygel
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nissan,honda,
Silnik: 2,4l- 140KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

12 Wrz 2013, 17:10

ale przeciez ja nic nie wspomnialam ze do szybkiej jazdy. nie o to mi chodzi. chce samochod niezawodny, dlatego zastanawiam sie nad rav albo honda crv
charme
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 19:22

niezawodna to byłą I generacja z 2.0 benzyną, później już o niezawodności mówić nie można :wink:
RAV późniejsza jak aygo i yaris nie miały takiej gwarancji jak "duże" toyoty,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2013, 07:46

Pisząc wcześniej miałem oczywiście na myśli Kia Sportage,bo nową z benzyną 2,0-163KM i 4x4 można mieć za 82 k. Jak bym miał położyć głowę czy na pewno Rav4 jest o wiele lepsza od nowej KII ,to...bym nie położył. Po prostu uznane marki jadą na opinii swoich starszych aut,a w rzeczywistości są porównywalne jakościowo z tymi tańszymi markami.
artur73
Awatar użytkownika

13 Wrz 2013, 22:33

skoro ma byc "nowy" z salonu to nie ma poprzeniego wlascviciela!I druga niescislosc_
RAV-4 bo miala moja malzonka taki i najezdzila 213 tys MIL( 213K-) mil nie wymaga zadnych extra wydatkow ani zadnych napraw nigdy przez 13lat exploatacji- jak kazdy japonski pojazd!A SUV sa tym bardziej niezawodne!To jewropiczne buble trzeba naprawiac- a najgorsze sa szwanznazzi produkty zwlaszcza ludowe i audi!O czym informuje rzetelnie Consumer Report"!Moja stala lektora od dziesiecioleci!

von Rygel
vonRygel
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nissan,honda,
Silnik: 2,4l- 140KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997