Rdza w aucie

15 Mar 2009, 15:06

witam,mam pytanie jak skutecznie walczyc z widocznymi sladami rdzy w aucie,da sie cos z tym zrobic??
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Mar 2009, 15:17

Te widoczne ślady lub też małe dziury rdzy często gdy się za nie zabierzesz za czyszczenie i konserwacje okazują się 4-5 razy większe. Wczoraj spawałem dziure za kołem w moim aucie. Była jak pół pięści. Jak zaczęłem czyścić szlifierką te fabryczne silikony, szpachle itd okazało się że dziura była wielkości 2pięści tyle że te silikony siedziały i nie było widać. Dziure zaspawałem łatą z blachy 2mm (cieńszej nie miałem). Pomalowałem silikonem spawy i szpary. Póżniej farba na rdze i baranek za tydzień. To mój sposób na rdze :lol:
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

15 Mar 2009, 15:44

no mowisz tu o dziurze a ja potrzebuje co zrobic jak narazie z malymi sladami rdzy,przyblize troche chodzi mi tu o brzegi drzwi i przedszybie przednie
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Mar 2009, 15:59

Z tą rdzą ta troche walka z wiatrakami. Też mam problem z nia, głownie nadkola i drzwi. Przed zima zeskrobałem i wyszlifowałem wszystko dokładnie, następnie pomalowałem podkładem i farbą. Przyszła zima, trochę soli i znowu mi powyłaziła rdza w tych samych miejscach i w dodatku jeszcze mocniej. Również dołanczam sie do pytanie jak skutecznie walczyc z rudą?
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

15 Mar 2009, 20:51

Piszesz że pomalowałeś podkładem i farbą, bardzo dobrze,
ale najważniejsze żeby zakonserwować,są różne woski w spreju,
pasty woskowe
piotr2273
Aktywny

21 Mar 2009, 17:46

po zeszlifowaniu rdzy najpierw trzeba położyć podklad na rdze mozna go kupić w sklepie z farbami samochodowymi jest on koloru żółtego i mozna kupic go na rozlew po nałozeniu łączy sie z pozostałosciami rdzy i niedopuszcza do ponownego jej wykwitu potem podkład no i oczywiście lakier .Jezeli rdza znajduje się na progach to oprócz tych zabiegów jeszcze można dać wosk do profili wewnetrznych to napewno pomoze.Powodzenia
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roomster i Fabia odświeżone modele SKODY
    Wprowadzając Nową Octavię, SKODA nie zapomina także o Roomsterze i Fabii. Te dwa modele otrzymały właśnie nowe logo marki oraz kilka dodatkowych modyfikacji. Wraz z wprowadzaniem innowacyjnego języka stylistycznego, SKODA ...
    Lexus FLV
    Koncepcyjny pojazd FLV Toyota i Lexus pokazały światu w połowie lat 90. Samochód najpierw zadebiutował ze znaczkiem Toyoty na Tokyo Motor Show 1995. Następnie jako Lexus został zaprezentowany w USA na North American ...

21 Mar 2009, 19:59

Często słyszałem,że Hammerite prosto na rdzę jest przereklamowany to w końcu sprawdziłem!Bagażnik ryżawa mi zaczęła już tak ciupać,że czasami mlask słyszałem w kabinie,wykończyłem hadrę Hammeritem ,tylko że ładnie sobie ją wyczyściłem ściernym a potem nalożyłem kilka warstw tej farby,drugi rok i nic,żadnych wykwitów rdzawych nie widac.Natomiast bardzo skutecznymi środkami bezpośrednio na rdzę są te w spreyach na bazie silikonu(pełzające,pienią się i sycząc gonią po konserwowanych powierzchniach a potem wysychają na szklistą warstwę ),nie stosujcie tylko odrdzewiaczy na bazie kwasów tylko na bazie silikonów lub olejów,gdyż taki odrdzewiacz wyrządza więcej szkody jak pożytku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Lip 2014, 10:12

czy ktoś korzystał może z tego specyfiku: RUST STOP to preparat antykorozyjny, który działa aktywnie. Gdy większość środków antykorozyjnych działa jedynie osłonowo, RUST STOP działa aktywnie, wypychając wodę ze szczelin i reagując z tlenkiem żelaza.
Dzięki aktywnej pracy, wszystkie miejsca podatne na korozję są bezpieczne.
... i moze smialo polecic?
audi89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: audi a5

16 Cze 2016, 10:57

Na pewno dobrze ci powłokę antykorozyjną i dekoracyjną dopasują w [reklama]Wiele partii od nich zamawiam, głównie w kwestiach zabezpieczenia stali i ani jednego zwrotu nie realizowałem. Na życzenie jest u nich możliwość dodatkowego uszczelnienia powłoki. Im dłużej współpracujesz, tym lepsze warunki można uzyskać. Ogólnie naprawdę solidna ekipa. Właściwie wszystkie popularne powłoki ochronne robią, dochodzi do tego barwienie, doradztwo techniczne za darmo. Nawet masz jakość potwierdzoną laboratoryjnymi atestami.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 17 Cze 2016, 08:58, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
olakwiatko88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 07 1979
Auto: opel

06 Lis 2020, 10:51

Ja mam dla Ciebie taką nietypową propozycję na farbę, którą stosują do okrętów i żurawi jako mocno antykorozyjną. Chodzi mi o Norweską farbę okrętową anty sól.. Stosowałem u siebie tą farbę na te elementy, które były na podwoziu już bardzo mocno zardzewiałe i szczerze Ci powiem, że to się u mnie świetnie sprawdziło. Doczyściłem mechanicznie tyle ile dałem radę ,pomalowałem trzy razy i wygląda to naprawdę super.
ArekSocha
Nowicjusz