Regeneracja głowicy a zmiana oleju ?:)

18 Mar 2014, 15:48

jeszcze jedno pytanko wymienione zostały zawory uszczelniacze zaworowe itp , a mechanik mowil ze pierscienie i cylindry są jeszcze ok z duzym zapasem i moje pytanko jest takie dymi przez sekunde na niebiesko przy odpalaniu a pozniej juz wcalew nic nei dymi , przed wymianą uszczelniaczy tez tak bylo , czym to jest spowodowane czy to wina pompy?

PS: czy moze się coś stać jeśli woda dostanie się do filtra powietrza? dziś myłem auto i dość bardzo obficie go umyłem i spłukałem obficie wodą po odpaleniu było słychać jakby woda w filtrze powietrza znajdowałą się , zajechałem autkiem do garazu i zgasiłem , co moze sięstać jesli złapało wodę do silnika z filtra?:)
Filtr jest s jednej strony mokry jego płaty, ściagnąłem rure od puszki i w środku jest lekki kurzyk ale jak by am była woda to raczej były by jakieś ślady na tym kurzyku prawda? a tutaj nic nie ma po ściągnieciu rury od puszki filtra odpaliłem autko teraz i ppali silnik normalnie tzn wkręca sie na obroty po przygazowaniu , ale głosniej chodzi takie zjawisko pewnie dlatego że puszka i rurka była ściągnięta prawda?:) autko nie dymi , wiec pewnie wszystko jest ok prawda?:)
strongman94
Początkujący

Prawo jazdy: 09 11 1990
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3 Sedan
Silnik: 1.9D 50KW
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

18 Mar 2014, 22:51

przebieg 303.700km vw passat 1.9D
strongman94 napisał(a): mechanik mowil ze pierscienie i cylindry są jeszcze ok z duzym zapasem

Po 300.000 z zapasem bardzo ciekawe.
Widziałeś wyjęte tłoki ?
Jakie było ciśnienie sprężania przed i po remoncie ?
strongman94 napisał(a):czy moze się coś stać jeśli woda dostanie się do filtra powietrza?

Wszystko zależy ile wody się dostanie.Jak naprawdę dużo to może być po silniku.Jak malutko wystarczy wymienić lub wysuszyć filtr.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...