Rejestracja auta bez przeglądu

28 Paź 2020, 20:12

Mam takie pytanie. Kupiłem uszkodzone auto w Niemczech, na dniach będę miał zrobione. Jak to jest z rejestracją, czy jak pójdę zarejestrować bez robienia przeglądu to dostanę miękkie tablicę i wtedy sobie pojadę na przegląd, czy muszę załatwić lawetę i najpierw pojechać z autem na badanie i dopiero przyjmą mi wniosek o rejestrację? Nie ukrywam, że ta druga opcja jest dość kłopotliwa.

Dzięki z góry
Patryk77
Obserwowany

28 Paź 2020, 20:40

Patryk77 napisał(a):czy jak pójdę zarejestrować bez robienia przeglądu to dostanę miękkie tablicę i wtedy sobie pojadę na przegląd, czy muszę załatwić lawetę
tak naprawdę zależy od auta, urzędu i kraju sprowadzenia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Paź 2020, 22:03

Można wziąć czasowki na miesiąc na dojazd do skp do zrobienia bt, oczywiście trzeba tez ubezpieczyć,
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Paź 2020, 23:56

Patryk77 napisał(a):Kupiłem uszkodzone auto w Niemczech,
Czy fakt ten jest odnotowany w dokumentach kupna tzn. umowie k/s ,fakturze....?
Patryk77 napisał(a): miękkie tablicę
Nie miekką TR ale PC potocznie nazywany "miękki" :wink:
Oczywiście ze możesz pobrać PC oraz TR próbne i wykonać OBT pojazdu....
Jeżeli w dokumentach masz adnotacje o uszkodzeniu pojazdu to wykonujesz OBT+ dodatkowe po kolizji.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Paź 2020, 21:17

A nie jest tak, że po sprowadzeniu auta najpierw trzeba zrobić badanie techniczne i dopiero można zarejestrować? Przynajmniej tak było rok temu, jak dobrze pamiętam. Nie wiem jak to jest z autem uszkodzonym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Paź 2020, 21:32

zależy ja chcesz to zrobić, i co chcesz zrobić

Jeżeli masz opłaconą akcyzę, umowę lub fakturę, i oryg. dowód rejestracyjny u NAS WK na Pozwolenie czasowe na miesiąc zarejestruje bez przeglądu , bo masz te czasówki na dojazd do SKP. W tym roku robiłem tak wielokrotnie na różne samochody.

Jeżeli chcesz zarejestrować już finalnie no to trzeba mieć to co powyżej + pierwszy przegląd techniczny w PL.

A co do uszkodzonego, no to WK tego nie sprawdza , czy jest uszkodzony czy nie ...to logiczne że jeżeli jest uszkodzony toi tak nie będzie jeździł. i nie przejdzie przeglądu...trzeba najpierw naprawić.
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...
    Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

29 Paź 2020, 21:46

andrewb25 napisał(a):A co do uszkodzonego, no to WK tego nie sprawdza
Tu się mylisz.Oczywiscie że w WK nie sa jasnowidzami.Ale przecież nie raz to widziałem na fakturze zakupu,umowie k/s i wtedy nie ma ze boli tylko musisz wykonac normalne OBT+powypadkowe.....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

29 Paź 2020, 21:47

Migi60 napisał(a):Ale przecież nie raz to widziałem na fakturze zakupu,umowie k/s i wtedy nie ma ze boli tylko musisz wykonac normalne OBT+powypadkowe.....
napewno nie przy autach sprowadzonych. A nawet jakbyś miał notatkę że auto uszkodzone to skąd wiesz co sprawdzić?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2020, 21:54

Kao napisał(a):napewno nie przy autach sprowadzonych.
Już pisałem i napisze jeszcze raz-widzialem to czarne na bialym napisane w dokumentach k/s...... :!: :!: :!:
Kao napisał(a):to skąd wiesz co sprawdzić?
Pracowałes kiedyś na SKP.... :?: :?: :?: :?: Zakres przeglądu po kolizyjnego określa DZ.U. ,Rozporzadzenie itp. i tego się trzymam.....Oczywiście po to mam oczy i widzę.Nie wszystko da się ukryć.....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

29 Paź 2020, 21:56

Migi60 napisał(a):Ale przecież nie raz to widziałem na fakturze zakupu,umowie k/s i wtedy nie ma ze boli tylko musisz wykonac normalne OBT+powypadkowe.....

Jeżeli jest napisane na umowię czy fakturze że uszkodzone to OK

Ale jeżeli nie jest napisane no to pani urzędniczka nie pojedzie sprawdzać samochodu

mówię tylko i wyłącznie o samochodach sprowadzonych

zarejestrowane w PL to zapewne jest inaczej.
andrewb25
Stały forumowicz

29 Paź 2020, 22:02

Migi60 napisał(a):widzialem to czarne na bialym napisane w dokumentach k/s......
ale co widziałeś? kalkulację naprawy ktoś wpisał w umowę czy co?
Migi60 napisał(a):Pracowałes kiedyś na SKP.... :?: :?: :?: :?:
nie nie pracowałem ale wystarczy że pracuje z autami wypadkowymi i dobrze wiem jak przebiega procedura takiego badania ale może nam opisz konkrety a nie
Migi60 napisał(a):DZ.U. ,Rozporzadzenie itp.

Auta sprowadzane nie podlegają dodatkowym badaniom technicznym chyba że są jakieś wyjątki typu opis rzeczoznawcy aby zaniżyć wartość czy coś takiego.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2020, 22:49

Kao napisał(a):Auta sprowadzane nie podlegają dodatkowym badaniom technicznym
Jeżeli już chcesz coś napisać i błysnąć to najpierw dobrze pomyśl.... :!: :!: Czy pojazd sprowadzony który posiada instalkę LPG też nie podlega dodatkowym badaniom..... :?: :?:
Kao napisał(a): kalkulację naprawy ktoś wpisał w umowę czy co?
To mnie za przeproszeniem g......o obchodziło..... :!: :!:
andrewb25 napisał(a):Jeżeli jest napisane na umowię czy fakturze że uszkodzone to OK
Oto wlaśnie chodzi.....
andrewb25 napisał(a):Ale jeżeli nie jest napisane no to pani urzędniczka nie pojedzie sprawdzać samochodu
Normalka że to nie jest jej działka......
Trzeba być ślepym i gluchym żeby nie zobaczyć ze samochód posiada ślady po kolizji..... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Paź 2020, 12:27

Migi60 napisał(a):Jeżeli już chcesz coś napisać i błysnąć to najpierw dobrze pomyśl....
człowieku cały czas jest mowa o aucie uszkodzonym, nie mówimy o LPG czy innych modyfikacjach.
Ja nie błyszczę pisze to co wiem i jestem tego pewny.
Migi60 napisał(a):Trzeba być ślepym i gluchym żeby nie zobaczyć ze samochód posiada ślady po kolizji.....
o CZY Ty mówisz? Weź pomysl przed głupim gadaniem, po to się naprawia żeby nie było tego widać à Ty twierdzisz że masz rentgen w oczach.
Nie chce mi się już dyskutować przypominam tylko ze jesteśmy z innej epoki, Ty widziałeś w swojej karierze inne auta i inne "sposoby" naprawy ale od tego czasu duuuużo się zmieniło
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Paź 2020, 13:03

Kao napisał(a): przypominam tylko ze jesteśmy z innej epoki
Tu się muszę z tobą zgodzić.Ja już widzialem Berlin 1990r ,Niderlandy itp.Co Ty robiłeś nie pytam bo mnie to nie interesuje...... :!:
Kao napisał(a): Ty widziałeś w swojej karierze inne auta i inne "sposoby" naprawy
Nie przeczę że tak.....ale
Kao napisał(a):od tego czasu duuuużo się zmieniło
Czyżby 3.5 roku od kiedy jestem na emeryturze nastąpił taki duży skok.....Pisałem wczesniej i napiszę jeszcze raz:przy normalnym OBT poj.zarej.w kraju oko czegoś tam nie dojrzało :wink: Natomiast przy OBT pojazdu z zagranicy i sprawdzeniu do kupna nie było takiej opcji..... :!: :!:
Ps.jeżeli miałem jakies watpliwości to obok było stanowisko pomiaru komputerowego geometrii gdzie wyniki dużo mogły powiedzieć....!!!!!!
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Paź 2020, 20:07

Ale Panowie kolega z pierwszego postu tylko chciał info o aucie z Niemiec czy musi jechać na lawecie na BT ,czy może wziąć czasówki i na nich dojechać na przegląd.
Wspomniał też że auto było uszkodzone, no ale nie napisał jak uszkodzone, co uszkodzone.
Czy skasowane do połowy czy zbita lama i błotnik i zderzak do przelakierowania. czyli po jakiejś parkingówce. :lol:
A może uszkodzone mechanicznie, np. silnik / sprzęgło

A tutaj mieszacie krajowe, ze sprowadzonymi, jeszcze jakieś LPG do tego ..masakra, milion różnych sytuacji.

Niewiemy też jak kupił, od kogo kupił i co ma na niemieckiej umowie czy fakturze.
Swego czasu kupowałem auto z uszkodzonymmi wtryskami i kazałem Niemcowi to wpisać na fakturę, jak rejestrowałem auto to nikt nawet na to nie zwrócił uwagi, wymieniłem 2 wtryskiwacze i auto sprawne.

Generalnie rzecz biorąc jak auto ma małą szkodę to raczej nikt nie będzie nic pisał na umowach/fakturach zagranicznych bo i tak wiedzą że te auto i tak nie wróci .

:mrgreen:

Jak nie chce lawety to jak ma tłumaczenie dokumentu zakupu, akcyzę, oryg, dowód rejestracyjny, to dadzą mu czasówki za 86zł + musi ubezpieczyć na miesiąc i jak auto na chodzie to może jechać na tym na SKP i zrobić BT.

I to uważam jest wszystko na ten temat.
andrewb25
Stały forumowicz