Rejestracja auta, brak umowy ks, brak zawiadomienia o zbyciu pojazdu

22 Sty 2020, 14:00

Witam. Zarejestrowałem się na forum w celu uzyskania odpowiedzi i choć jest wiele podobnych tematów w moim jest troszkę inaczej.

Kupiłem jakiś czas temu auto i niestety nie dopatrzyłem braku ciągłości umów. Jak wiadomo urząd odeśle mnie do domu.

Auto miało kilku właścicieli (od osoby w DR) lecz żaden nie fatygował się iść do urzędu komunikacji go zarejestrować.I tu brakuje jednej z umów.

Udało mi się skontaktować z właścicielem auta wpisanym w DR i od niego dowiedziałem się, że nie zawiadomił UK o zbyciu pojazdu.

W związku z tym, że nie mogę się skontaktować z pseudo właścicielami tego auta aby pozyskać brakującą umowę,
Czy mogę spisać nową z osobą z DR z aktualną datą i ta osoba zawiadomi UK o zbyciu pojazdu, a ja będe mógł go legalnie zarejestrować na siebie?

Przejdzie takie coś?

Pozdrawiam.
Mar95p
Nowicjusz

22 Sty 2020, 14:13

Mar95p napisał(a):Czy mogę spisać nową z osobą z DR z aktualną datą i ta osoba zawiadomi UK o zbyciu pojazdu, a ja będe mógł go legalnie zarejestrować na siebie?
To jest przedostatni właściciel?
Ostatni od którego kupiłeś auto nie przekazał ci tej umowy a sam nie rejestrował samochodu?

Może napisz ile było tych właścicieli i jak mocno jest to rozciągnięte w czasie i której umowy Ci brakuje (między którym a którym właścicielem).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Sty 2020, 14:22

Jest umowa miedzy osobą z DR i osobą nastepną (B) 09.18r
Brak umowy między B i C
Jest umowa między C i mną 04.19r

Terminy są jakie są ale auto było długo przygotowywane do jazdy.

Dodam ,że osoba z DR jest pierwszym właścicielem w kraju.
Mar95p
Nowicjusz

23 Sty 2020, 11:30

Musisz się skontaktować z osobą B i poprosić o umowę KS.
Tak naprawdę tą umowę ma obowiązek dać ci osoba C.
Bez tej jednej umowy nic nie załatwisz.
Jak nie będziesz miał możliwości dostania tej umowy od osoby C, to masz prawo oddać jej samochód, ponieważ ma wady prawne. I załatw to jak najszybciej, bo możesz zapłacić karę za nieprzerejestrowanie auta w ciągu 30 dni od zakupu, ale tu musiałbyś się zorientować w przepisach, bo niby prawo nie działa wstecz, ale coś tam jest namieszane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2020, 11:47

Udało mi się skontaktować z osobą B, podobno będzie w stanie mi pomóc, czekam na informacje.
W auto zainwestowałem sporo środków i nie chciałbym go oddawać, ale jeśli nie będzie możliwości rejestracji to sam nie wiem...
Rozumiem, że bez tych umów nie da się go również wyrejestrować...
Pierw poczekam na info od B.
Mar95p
Nowicjusz

23 Sty 2020, 19:07

Mar95p napisał(a):Rozumiem, że bez tych umów nie da się go również wyrejestrować...
Zgadza się.
Mar95p napisał(a):Pierw poczekam na info od B.
Daj znać czego się dowiesz.
W tej chwili jest tak że masz umowę ale ona nie potwierdza tego że jesteś właścicielem samochodu ponieważ samochód sprzedał Ci zupełnie ktoś inny niż figuruje w DR i w tej pierwszej umowie.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris GRMN - sportowy wydech
    Obecność miejskiego hatchbacka wśród supersamochodów nie jest przypadkowa. Toyota Yaris GRMN nie jest zwykłym autem do jazdy między pracą, centrum handlowym, a osiedlem. Chyba, że po drodze przejeżdżamy przez ...
    Nowy Nissan LEAF
    Przenosząc technologię Zero emisji na nowy poziom, nowy LEAF produkowany w Europie będzie miał swój światowy debiut w Genewie. Nowy LEAF, który został zaprojektowany i opracowany ze szczególnym uwzględnieniem ...

28 Sty 2020, 18:11

Witam ponownie. Dostałem brakującą umowę ale niestety tylko kopię na której jest oryginalny podpis osoby C i zeskanowany B, Poprosiłem osobę B aby podpisała tą kopie jeszcze raz i teraz pytanie czy w urzędzie to przejdzie.

Został jeszcze problem odnośnie US.
Auto kupiłem 04.19r więc czeka mnie pewnie kara do zapłaty. Jak jest ona naliczana?
Pozdrawiam.
Mar95p
Nowicjusz

28 Sty 2020, 19:12

Mar95p napisał(a): ale niestety tylko kopię
Ja osobiście cienko to widzę...Ja jak mialem w przeszłości takie przypadki to tylko orginał...
Mar95p napisał(a):Auto kupiłem 04.19r więc czeka mnie pewnie kara do zapłaty
To zalezy jaka jest cena wpisana w umowie k/s tego samochodu...Wazny jest tez fakt jaka jest cena rynkowa...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Sty 2020, 19:58

Dzięki. Zobaczę co mi powiedzą w UK i napisze.
Mar95p
Nowicjusz

29 Sty 2020, 15:20

Byłem w urzędzie komunikacji i wszystko jest w porządku. Treść umowy może być skopiowana, ważne że są "świeże" podpisy obu stron.
Sytuacja z US też wyjasniona(jestem zwolniony z podatku)

Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam.
Mar95p
Nowicjusz

31 Sty 2020, 11:23

No to super że udało Ci się w ten sposób to wszystko załatwić :ok:

Powiedz jeszcze co z karą za nie przerejestrowanie auta w terminie 30 dni? To też wyjaśniłeś?
Cichy77
Forumowicz VIP

31 Sty 2020, 16:23

Kary nie obowiązują pojazdów zakupionych przed 31.12.2019r.
Taka informacja wisiała na drzwiach informacji w UK :D
Mar95p
Nowicjusz

31 Sty 2020, 16:31

Mar95p napisał(a):Kary nie obowiązują pojazdów zakupionych przed 31.12.2019r.
Zgadza się...W tym przypadku prawo nie obowiazuje wstacz... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014