Rejestracja auta z Holandii (deklaracja RDW) - problem z dat

31 Maj 2010, 22:37

Witam,

Mam na oku samochód sprowadzony z Holandii przez Polskiego handlarza. Samochód jest już w Polsce, ale umowa będzie pisana między mną a ostatnim właścicielem (dla wtajemniczonych to żadna nowość). Na umowie jest data 30.05.2010 miasto Amsterdam. I w tym momencie pojawia się moje zapytanie dotyczące RDW (małego i dużego). Na obu dokumentach RDW jest data 07.04.2010. Czy jest to problem przy rejestracji, akcyzie i US?

Co to są w ogóle te RDW? Czytałem w necie, ale zazwyczaj jest to wytłumaczone lakonicznie - deklaracja wywozowa. Czy data na RDW to data definitywnego przekroczenia samochodem granicy? Czy na duzym RDW może być osoba trzecia?

Byłbym wdzięczny z wszelkie info.
Ps. Samochód ma już zrobiony przegląd z datą 31.05.2010.

Dotychczas sprowadziłem sobie jedynie samochód z niemiec, ale tam tylu dokumentów nie było.

Temat zamieściłem też na konkurencyjnym forum. (Im więcej głów tym lepiej:) )

Pozdrawiam

abrzoza1
abrzoza1
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Maj 2010, 22:59

abrzoza1 napisał(a):Czy jest to problem przy rejestracji, akcyzie i US?

W 100% jestem pewny ze nie.Bardzo często robiłem I rej.samochodów z Holandii
ale na te dokumenty pawdę mówiąc nie zwracalem uwagi... :sad:
abrzoza1 napisał(a):Czy data na RDW to data definitywnego przekroczenia samochodem granicy?

Nie jestem pewny ale czy to nie jest data wymeldowania... :?: :?:
abrzoza1 napisał(a):Temat zamieściłem też na konkurencyjnym forum

W takich sprawach polecam Ci forum NORCOM...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Maj 2010, 23:38

Dzięki za odp.

Prośba jeszcze o wyjaśnienie co to jest ta "data wymeldowania samochodu"?
abrzoza1
Nowicjusz

01 Cze 2010, 00:02

abrzoza1 napisał(a):data wymeldowania samochodu"?

Myślę ze cos podobnego ja u nas..Data zdjęcia z ewidencji. :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

01 Cze 2010, 12:26

abrzoza1 napisał(a):Mam na oku samochód sprowadzony z Holandii przez Polskiego handlarza. Samochód jest już w Polsce, ale umowa będzie pisana między mną a ostatnim właścicielem (dla wtajemniczonych to żadna nowość). Na umowie jest data 30.05.2010 miasto Amsterdam. I w tym momencie pojawia się moje zapytanie dotyczące RDW (małego i dużego). Na obu dokumentach RDW jest data 07.04.2010. Czy jest to problem przy rejestracji, akcyzie i US?

Witaj .Ktoś sobie tutaj zycie utrudnia.Jezeli auto zostało wyrejestrowane do wywozu 07.04.2010.to dlaczego umowa jest z 30.05 2010.Dzień wyrejestrowanie równa sie z dniem zakupu,hm..no mozna kupic wczesniej a pozniej wymeldować,ale jak ty na RDW masz date z kwietnia a kupiłeś w maju to moze wzbudzic podejrzenia.Urzedy juz wiedza np. ze w holandii kto ma dokumenty to juz jest włascicielem pojazdu.Tak ze mozna lepiej przepisać tą umowę.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

01 Cze 2010, 12:53

Dzięki za info. Właśnie też mnie zastanawiała ta rozbieżność dat. Z informacji z Wydziału komunikacji wiem, że data wymeldowania to data mówiąca że od tego dnia samochód został wykreślony z ewidencji, wydano tablice wywozowe i można go wywieźć do innego kraju UE i tam zarejestrować.

Daty na umowie zmienić się razej nie da bo juz ją handlarz wpisał na orginale. Obawiam się także, że jeżeli wpiszę wcześniejszą datę to potem dowalą mi karę w urzędzie celnym.
abrzoza1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosna i więcej jednośladów na drogach
    Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...

01 Cze 2010, 13:35

abrzoza1 napisał(a):, że data wymeldowania to data mówiąca że od tego dnia samochód został wykreślony z ewidencji

Czyli mozna powiedziec ze to samo co u nas...
abrzoza1 napisał(a):Daty na umowie zmienić się razej nie da bo juz ją handlarz wpisał na orginale.

Z datami nic nie kombinuj.Masz wszystko ok i tylko rejestruj... :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

01 Cze 2010, 18:08

Migi60 napisał(a):Z datami nic nie kombinuj.Masz wszystko ok i tylko rejestruj...

Jak nie kombinuj jak wpisuje siebie na fikcyjną umowę.
abrzoza1 napisał(a):Daty na umowie zmienić się razej nie da bo juz ją handlarz wpisał na orginale. Obawiam się także, że jeżeli wpiszę wcześniejszą datę to potem dowalą mi karę w urzędzie celnym.

Ojakim ty orginale mówisz?.
UC interesuje kiedy go przywiozłes a nie kiedy kupiłeś.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

01 Cze 2010, 18:33

O orginale umowy którą mam podpisać???
abrzoza1
Nowicjusz

01 Cze 2010, 19:23

abrzoza1 napisał(a):O orginale umowy którą mam podpisać???

Przecież napisałeś na wstepie ze
abrzoza1 napisał(a):Mam na oku samochód sprowadzony z Holandii przez Polskiego handlarza. Samochód jest już w Polsce, ale umowa będzie pisana między mną a ostatnim właścicielem (dla wtajemniczonych to żadna nowość). Na umowie jest data 30.05.2010 miasto Amsterdam

Nie tylko musisz ją podpisać ale rownież wpisać swoje dane,jest na niej już holender poprzedni właściciel auta i to jest jedynaumowa którą sie mozesz okazywać ,jezeli kupujesz auto w taki sposób.hm..tylko nie rozumiem dlaczego handlarz wpisał tam datę z 30 maja.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

01 Cze 2010, 23:04

Nie wiem dlaczego wpisał 30.05.2010. Pewnie dlatego, że przegląd polski ma z datą 31.05.2010.

Dla jasności niektórych dodam, iż kupowanie sprowadzonych samochodów w taki sposób, iż umowę spisuje się pomiędzy ostatnim właścicielem w Niemczech lub Holandii a nowym właścicielem w Polsce to standard. Teraz pokaż mi handlarza, który płaci w Polsce podatki i chce być w jakiejkolwiek ewidencji...powodzenia.

Tak czy inaczej zastanowię się do końca tygodnia co z tym fantem zrobić i napiszę jak się cała sytuacja rozwinęła.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pzdr

abrzoza1
abrzoza1
Nowicjusz