Rejestracja auta z Holandii w Polsce

19 Sie 2021, 14:39

Witam. Posiadam auto na Holenderskich blachach zarejestrowane na mnie od półtora roku. Przyszedł czas gdzie chciałbym zmienić tablice na polskie, a także ubezpieczenie. Co potrzebuje zrobić? Czy najpierw muszę wyrejestrowac auto w Holandii? Jestem aktualnie w Polsce więc niezbyt mi to na rękę. Znajomy mówił mi, że jeżeli zarejestruje auto tutaj to tam bedzie wyrejestrowane automatycznie. Przeczytałem także że do rejestracji będzie potrzebny kompletny przetłumaczony holenderski dowód rejestracyjny, który składa się z dwóch części (plastikowej karty i zielonej kartki). Problem jest taki, że nigdy nie otrzymałem niczego poza tym plastikiem także boję się, że będzie problem... Przetłumaczyć także muszę umowę kupna, a co do przeglądu to nie wiem czy też mogę przetłumaczyć czy potrzebuje typowo świeży Polski przegląd do rejestracji. Chciałbym żeby ktoś wytłumaczył mi krok po kroku co muszę zrobić (to moje pierwsze auto, które będę rejestrował w Polsce) przepraszam jeżeli wystąpiły jakieś głupie pytania, z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam
Bumyk13
Obserwowany

19 Sie 2021, 15:44

Generalnie obowiązują Cię takie same przepisy jak osobę sprowadzającą samochód do Polski. Zerknij sobie do tego tematu przerejestrowanie-wlasnego-auta-vt95916.htm

Podczas rejestracji wypełniasz wniosek do którego musisz dołączyć:
- wniosek o rejestrację pojazdu,
- karta pojazdu (jeśli została wydana),
- dowód własności pojazdu,
- dokumenty potwierdzające dokonanie wszystkich opłat, w tym podatku akcyzowego,
- stare tablice rejestracyjne ,
- zaświadczenie o aktualnym badaniu technicznym,
- dowód rejestracyjny samochodu
- dokument potwierdzający wykupienie ubezpieczenia OC.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Sie 2021, 16:44

Mam rozumieć, że stare tablice rejestracyjne oddaje również w polskim urzędzie tak?

Nie chce zakładać nowego tematu także zapytam jeszcze tutaj: co jeżeli chciałbym sprzedać to auto? Sporządzam umowę sprzedaży, tłumaczę papiery lub zostawiam kupującemu i pewnie muszę powiadomic holenderskie rdw i ubezpieczalnie, że sprzedałem to auto ? Wtedy będzie wyrejestrowane?
Bumyk13
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...