Sprawca odjechał z miejsca kolizji - czy warto zgłosić na policję

22 Sie 2021, 12:18

Dzień dobry,

dnia 19.08 (tj. środa) po godzinie 20, ktoś zajechał mi drogę przy czym bardzo drastycznie przyhamował. W efekcie została wezwana laweta z mojego assistance. Do wymiany jest m.in.: maska, zderzak, lampy oraz kilka elementów do prostowania. Wstępna wycena naprawy na 6500zł.

Przyznam otwarcie, że bardzo mało jeżdżę autem i byłem w szoku. Nie chciałem stać na środku drogi więc pierwsze co to zadzwoniłem po lawetę z mojego oc. Pani przez telefon mnie poinformowała, że nie warto już wzywać policji ponieważ laweta nie będzie czekać i że mogę zrobić to w kolejnych dniach. Do auta niestety nie mam AC ponieważ nikt nie chciał go udzielić na tak stare auto (1999).

Chciałem poprosić o poradę co mogę teraz zrobić? Czy mogę jakoś zgłosić szkodę z OC? Czy mam ze sprawą udać się na policję? Niestety kamerka nie nagrała zdarzenia. Była odłączona od gniazda zapalniczki (cały czas odłączam/włączam z obawy o akumulator w tak starym aucie) i dlatego nie utrwaliła ona obrazu.

Domyślam się, że dla wielu sytuacja będzie idiotyczna, ale niewiele poruszam się autem i nigdy nie miałem nawet żadnej stłuczki. Dlatego chciałem poprosić mądrzejsze głowy o pomoc.

Dodam, że auto mogło gwałtownie wyhamować, ponieważ po tym jak kierowca mnie wyprzedził najprawdopodobniej zorientował się, że jest przed nim duży próg zwalniający.
Hwk5
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

22 Sie 2021, 12:22

Skoro to była jego wina możesz spróbować udać się na policję
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Sie 2021, 13:03

Dziękuje. Po zgłoszeniu na policji zgłosić niezwłocznie szkodę z OC? Czy w praktyce jest jakakolwiek szansa, że uzyskam jakieś środki na naprawdę auta?
Hwk5
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

22 Sie 2021, 15:41

Ciężka sprawa bez kamerki. Jak udowodnisz, że to on gwałtownie hamował, a nie Ty przywaliłeś z tyłu, bo nie zachowałeś bezpiecznej odległości :?:
Jedyne co tamtego może obciążyć, to ucieczka z miejsca kolizji-o ile go znajdą.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

22 Sie 2021, 18:50

Daj sobie spokój, nie udowodnisz mu nic, on powie ze hamował bo coś mu wyskoczyło i Ty nie zachowałeś bezpiecznej odległości a odjechał bo się spieszył
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sie 2021, 10:09

Hwk5 napisał(a): ktoś zajechał mi drogę przy czym bardzo drastycznie przyhamował.

Hwk5 napisał(a): Niestety kamerka nie nagrała zdarzenia.

No to nic nie zdziałasz.
Hwk5 napisał(a):Pani przez telefon mnie poinformowała, że nie warto już wzywać policji ponieważ laweta nie będzie czekać i że mogę zrobić to w kolejnych dniach.

Następnym razem nie słuchaj pani z ubezpieczalni, bo jak widać nie ma pojęcia co mówi.
Policję trzeba było wezwać od razu, po zdarzeniu. A laweta jakby przyjechała, to by poczekała. Dla laweciarza jest to kasa. Ewentualnie lawetę wzywa sie po oględzinach policji.
Hwk5 napisał(a):Po zgłoszeniu na policji zgłosić niezwłocznie szkodę z OC?

Nie. Po zgłoszeniu faktu policji, musisz poczekać co wyniknie ze śledztwa i czyją winę stwierdzą. Jak stwierdzą winę tamtego, to dopiero wtedy możesz zgłosić szkodę do ubezpieczalni sprawcy. Ale nikłe szanse w takim przypadku bez nagrania. Chyba, że w miejscu gdzie doszło do kolizji jest jakaś kamera monitoringu czy to prywatnego czy to miejskiego i jakaś kamerka mogła uchwycić zdarzenie. Ale to już sam musiałbyś jak najszybciej pojechać na miejsce i się rozejrzeć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...
    GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
    Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...

24 Sie 2021, 10:21

Masz bardzo marne szanse,że uda Ci się cokolwiek zdziałać w tej sprawię. Szukaj jakiegoś nagrania które potwierdzi Twoją wersję
bernilach
Nowicjusz

24 Sie 2021, 10:51

Hwk5 napisał(a):Czy mogę jakoś zgłosić szkodę z OC?

Zaraz, bo chyba czegoś nie rozumiem. Chcesz zgłosić szkodę z OC? A masz sprawcę? Z tego co piszesz, to ani nie było policji, ani nie masz oświadczenia, o przyznaniu się sprawcy do winy, więc nie masz żadnych podstaw do zgłaszania szkody z OC sprawcy. Nie mając tego, możesz albo naprawiać za swoje pieniądze, albo zgłaszać szkodę ze swojego AC, jeśli takowe posiadasz.
solti
Początkujący

Prawo jazdy: 17 12 1997
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Fiesta, BMW E46
Silnik: diesel + benzyna