Rejestracja i ubezpieczenie

25 Sie 2010, 10:26

Witam
przeczytałem już sporo tematów i jakieś pojecie mam ale teraz chciałbym się poradzić kogoś kto się na tym zna. Najpierw opiszę swoją sytuację. Mój ojczym kupuje sobie samochód i stare auto daje mi. Postanowiłem, że przerejestruje to auto na siebie i ojczym będzie współwłaścicielem. Wiem, że musi mi darować jakąś część auta. Ojczym i ja jesteśmy zameldowani w innych województwach. Teraz mam parę pytań.

1. Czy da się zrobić tak żebym ja byłbym głównym właścicielem auta a ojczym współwłaścicielem?
2. Ile musi mi darować % auta żeby tak było.
3. Czy w ogóle jest sens robić to w taki sposób?
4. Przeczytałem, że w jakiejś ubezpieczalni (nie pamiętam jakiej) ubezpieczenie przypisują jakby do auta, że na 100% jest tak, że jak ja spowoduję stłuczkę to współwłaściciel nie traci zniżek. Czy jeszcze w innych ubezpieczalniach tak jest?
5. Czy teraz już zniżki będę sobie wypracowywał czy dopiero jak auto będzie tylko na mnie?
6. Czy przy rejestracji współwłaściciel będzie musiał być przy tym (będzie to utrudnienie ponieważ jest z innego województwa)
7.
8. Ogólnie jak najlepiej zrobić z tą rejestracją i ubezpieczeniem, żeby było jak najkorzystniej?.

Zależy mi na tym aby w przypadku mojej stłuczki nie wzrosło ubezpieczenie drugiego samochodu. Możliwe, że ominąłem jakieś pytanie ale naraz ciężko mi wszystko wypisać. Wiem dużo mam pytań ale dopiero w tym roku zrobiłem prawo jazdy i nie znam się za bardzo na tym. Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za wszelkie rady.
Qinge
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

25 Sie 2010, 23:59

1. Spisać umowę o takiej własnie treści.
2. Umowę kupna sprzedazy - po co bawić się z jakimiś darowiznami??
3. jw
4. NIe wiem - nie sądzę. Zwykle współwłaściciel traci zniżki w przypadku dzwona pierwszego własciciela. Natomiast w praktyce jest tak, że różne firmy słabo się komunikaują między sobą, więc to, że ktoś straci zniżkę w jednym towrzystwie, wcale nie oznacza automatycznie mniejszych zniżek w innym... (choć trzeba podpiać oświadczenie, że żadnych szkód nie było - więc to już kwestia danego osobnika ;) )
5. Tak, leca Ci zniżki - albo raczej pozbywasz się zwyżek ;)
6. Chyba nie, ale głowy uciąć nie dam.
8. nTak jak wyżej :)
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Santa Fe Nowej Generacji
    "Nowy Santa Fe kontynuuje globalny sukces modelu. Zaprezentowany w 2001 roku, model Santa Fe pierwszej generacji jest podstawą wiarygodności i doświadczenia marki w segmencie SUV" powiedział Thomas A. Schmid, Dyrektor Operacyjny ...