Uzupełnienia oświadczenia uczestnika zdarzenia

23 Sie 2010, 09:02

całej sprawy nie będę streszczać, bo i tak dużo nerwów mnie to wszystko kosztuje.

muszę wypełnić ten papierek od ubezpieczyciela, i tutaj zaczynaja się schody <;
1. jestem współwłaściciele, który kierował autem podczas stłuczki. kogo mam wpisać w polu 'sprawca (właśiciel)'. siebie? czy mojego tatę, z którym mam auto?
2. yyyy, nie dostałam koperty zwrotnej o.O i w sumie nie wiem czy mam to im zawieść osobiście czy wysyłać pocztą. wie ktoś?

z góry dzięki za szybką odpowiedź. (;
młodziula
Nowicjusz

Miejscowość: Krk

23 Sie 2010, 13:40

1. Wpisujesz sprawcę, czyli siebie.
2. Na pewno ważny jest termin dostarczenia im oświadczenia. A jak to zrobisz to nie ma znaczenia.
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

23 Sie 2010, 14:03

ale jak tam nie pola SPRAWCA, tylko sprawca (właściciel). jeśli jechałabym autem wujka to proste, że wpiszę dane mojego wujka.
ale w przypadku gdy auto, którym jechałam jest ojca, a ja jestem współwłaścicielem, to chyba jednak dane ojca mam wpisać... ?
młodziula
Nowicjusz

23 Sie 2010, 14:41

Przeciez na końcu oświadczenia trzeba się podpisać - to co, podpiszesz się za tatę? albo za wujka, jak w podanym przez Ciebie przykładzie?
Ty spowodowałaś kolizję, Ty wskazujesz siebie jako sprawcę i podpisujesz się pod dokumentem. A że polisa jest na Twojego tatę (czy na Was oboje??) to zupelnie inna kwestia. Po to wypełniasz pewnie dane polisy, jej numer i inne, żeby można ją było odnaleźć.

Gdyby przy wypadku była policja to jako sprawcę tez wskazałaby Ciebie, a nie tatę. proste.
b.jajko
Nowicjusz

23 Sie 2010, 14:51

na końcu oświadczenia, jest jeszcze jedno mniejsze oświadczenie, które podpisuje prowadzący pojazd o stanie trzeźwości. [tutaj wiem że to pole jest w 100% dla mnie]

a na samym początku są te porąbane rubryczki... poszkodowany (właściciel)- to w takim razie mam tutaj wpisać dane chłopaka, który prowadził auto?! w tym miejscu jest dla mnie logiczne, że wpisze dane personalne osoby, której to auto jest.

ale u mnie to jest o tyle powalone, że mam auto z ojcem i już sama nie wiem co mam tam wpisać.
jest trzecia opcja- wpisać jego i mnie.

[ Dodano: 23 Sierpień 2010, 14:55 ]
poza tym tak- wpisałabym dane wujka. bo to jego auto, a nie moje. więc nie mogę przecież podawać moich danych i mojej polisy, skoro auto jest wujka i ma osobną polisę.
a podpis jest tylko w miejscu tego oświadczenia o trzeźwości [też mnie to zdziwiło o.O ]

pomyśl co piszesz -.-'
młodziula
Nowicjusz

23 Sie 2010, 21:33

Widzę, że ta marna prowokacja na kilku forach występuje... Odpisałem Ci ja i inni a Ty nadal swoje....
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...

24 Sie 2010, 08:09

ależ oczywiście, że prowokacja, bo przecież kobieta nie może się zapytać o nic. od razu wielka prowokacja.
dla Twojej informacji- zapytałam w kilku miejscach, bo nie wiedziałam czy ktokolwiek mi odpisze.
ale oczywiście dla Ciebie od razu to prowokacja.

pomoc i sensowną odpowiedź uzyskałam na innym forum.

także cya wam. i następnym razem niech ktoś się tutaj bardziej kompetentny wypowie.
młodziula
Nowicjusz

24 Sie 2010, 08:17

młodziula napisał(a):pomoc i sensowną odpowiedź uzyskałam na innym forum

Pomoc uzyskałaś w pierwszej odpowiedzi na tym forum:

b.jajko napisał(a):1. Wpisujesz sprawcę, czyli siebie.
2. Na pewno ważny jest termin dostarczenia im oświadczenia. A jak to zrobisz to nie ma znaczenia.

To sam napisałem Ci na Pclabie ale Ty nadal nie rozumiesz...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Sie 2010, 22:32

Kubuch napisał(a):To sam napisałem Ci na Pclabie ale Ty nadal nie rozumiesz...

akurat tam nie patrzyłam, bo w innym miejscu mi odpowiedzieli, i tutaj Cię zaskoczę, bo rozumiem. i już nawet wszystko wysłałam.

irytujący jest fakt, że faceci traktują kobiety z góry. jestem dokładna, dlatego chciałam się upewnić kogo wpisać, żeby potem nie wyszło, że jeszcze raz muszę papiery wypełniać.
młodziula
Nowicjusz

26 Sie 2010, 00:01

młodziula napisał(a):
irytujący jest fakt, że faceci traktują kobiety z góry.

Ja nie jestem facetem ;)
b.jajko
Nowicjusz