Uzupełnienia oświadczenia uczestnika zdarzenia

23 Sie 2010, 08:02

całej sprawy nie będę streszczać, bo i tak dużo nerwów mnie to wszystko kosztuje.

muszę wypełnić ten papierek od ubezpieczyciela, i tutaj zaczynaja się schody <;
1. jestem współwłaściciele, który kierował autem podczas stłuczki. kogo mam wpisać w polu 'sprawca (właśiciel)'. siebie? czy mojego tatę, z którym mam auto?
2. yyyy, nie dostałam koperty zwrotnej o.O i w sumie nie wiem czy mam to im zawieść osobiście czy wysyłać pocztą. wie ktoś?

z góry dzięki za szybką odpowiedź. (;
młodziula
Nowicjusz

Miejscowość: Krk

23 Sie 2010, 12:40

1. Wpisujesz sprawcę, czyli siebie.
2. Na pewno ważny jest termin dostarczenia im oświadczenia. A jak to zrobisz to nie ma znaczenia.
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

23 Sie 2010, 13:03

ale jak tam nie pola SPRAWCA, tylko sprawca (właściciel). jeśli jechałabym autem wujka to proste, że wpiszę dane mojego wujka.
ale w przypadku gdy auto, którym jechałam jest ojca, a ja jestem współwłaścicielem, to chyba jednak dane ojca mam wpisać... ?
młodziula
Nowicjusz

23 Sie 2010, 13:41

Przeciez na końcu oświadczenia trzeba się podpisać - to co, podpiszesz się za tatę? albo za wujka, jak w podanym przez Ciebie przykładzie?
Ty spowodowałaś kolizję, Ty wskazujesz siebie jako sprawcę i podpisujesz się pod dokumentem. A że polisa jest na Twojego tatę (czy na Was oboje??) to zupelnie inna kwestia. Po to wypełniasz pewnie dane polisy, jej numer i inne, żeby można ją było odnaleźć.

Gdyby przy wypadku była policja to jako sprawcę tez wskazałaby Ciebie, a nie tatę. proste.
b.jajko
Nowicjusz

23 Sie 2010, 13:51

na końcu oświadczenia, jest jeszcze jedno mniejsze oświadczenie, które podpisuje prowadzący pojazd o stanie trzeźwości. [tutaj wiem że to pole jest w 100% dla mnie]

a na samym początku są te porąbane rubryczki... poszkodowany (właściciel)- to w takim razie mam tutaj wpisać dane chłopaka, który prowadził auto?! w tym miejscu jest dla mnie logiczne, że wpisze dane personalne osoby, której to auto jest.

ale u mnie to jest o tyle powalone, że mam auto z ojcem i już sama nie wiem co mam tam wpisać.
jest trzecia opcja- wpisać jego i mnie.

[ Dodano: 23 Sierpień 2010, 14:55 ]
poza tym tak- wpisałabym dane wujka. bo to jego auto, a nie moje. więc nie mogę przecież podawać moich danych i mojej polisy, skoro auto jest wujka i ma osobną polisę.
a podpis jest tylko w miejscu tego oświadczenia o trzeźwości [też mnie to zdziwiło o.O ]

pomyśl co piszesz -.-'
młodziula
Nowicjusz

23 Sie 2010, 20:33

Widzę, że ta marna prowokacja na kilku forach występuje... Odpisałem Ci ja i inni a Ty nadal swoje....
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Arrinera Hussarya - fakty i mity
    Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...

24 Sie 2010, 07:09

ależ oczywiście, że prowokacja, bo przecież kobieta nie może się zapytać o nic. od razu wielka prowokacja.
dla Twojej informacji- zapytałam w kilku miejscach, bo nie wiedziałam czy ktokolwiek mi odpisze.
ale oczywiście dla Ciebie od razu to prowokacja.

pomoc i sensowną odpowiedź uzyskałam na innym forum.

także cya wam. i następnym razem niech ktoś się tutaj bardziej kompetentny wypowie.
młodziula
Nowicjusz

24 Sie 2010, 07:17

młodziula napisał(a):pomoc i sensowną odpowiedź uzyskałam na innym forum

Pomoc uzyskałaś w pierwszej odpowiedzi na tym forum:

b.jajko napisał(a):1. Wpisujesz sprawcę, czyli siebie.
2. Na pewno ważny jest termin dostarczenia im oświadczenia. A jak to zrobisz to nie ma znaczenia.

To sam napisałem Ci na Pclabie ale Ty nadal nie rozumiesz...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Sie 2010, 21:32

Kubuch napisał(a):To sam napisałem Ci na Pclabie ale Ty nadal nie rozumiesz...

akurat tam nie patrzyłam, bo w innym miejscu mi odpowiedzieli, i tutaj Cię zaskoczę, bo rozumiem. i już nawet wszystko wysłałam.

irytujący jest fakt, że faceci traktują kobiety z góry. jestem dokładna, dlatego chciałam się upewnić kogo wpisać, żeby potem nie wyszło, że jeszcze raz muszę papiery wypełniać.
młodziula
Nowicjusz

25 Sie 2010, 23:01

młodziula napisał(a):
irytujący jest fakt, że faceci traktują kobiety z góry.

Ja nie jestem facetem ;)
b.jajko
Nowicjusz