Rejestracja pojazdu a dopisanie współwłaściciela

Wczoraj, 19:17

Witam wszystkich! Na wstępnie chciałem się przywitać i przeprosić jeśli moje pytania są banalne, ale jestem stosunkowo młodym kierowcą i mam do czynienia pierwszy raz z rejestracją auta. Mam dwa pytania :)
Otóż, zakupiłem auto, sprzedający nie zgodził się na dopisanie podczas spisywania umowy współwłaściciela, którym miał być mój tata z powodu jego nieobecności na miejscu. (Nie mogłem w tamtym czasie zabrać go na sporządzenie umowy z uwagi na zły stan zdrowia). Sprzedający opowiedział mi, że nie będę miał problemu z rejestracją auta i dopisaniem taty do dowodu rejestracyjnego po sporządzeniu umowy darowizny na ojca. Auta jeszcze nie przerejestrowałem. I tutaj rodzi się moje pierwsze pytanie. Czy ktoś orientuje się w jak zrobić aby podczas przerejestrowywania auta (umowa na mnie) dopisać za jednym zamachem tatę do DR? (Oczywiście chodzi o zmniejszenie składki oc).
Drugim moim pytaniem jest to, czy podczas rejestracji potrzebuje umowy polisy oc? Wiem, że jest aktualna i wiem do kiedy natomiast sprzedający twierdził, że nie potrzebuje tego do rejestracji i takowego potwierdzenia zawarcia umowy polisy oc mi nie dał.
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
Kacper3312
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...