Rejestracja pojazdu zabytkowego

09 Mar 2011, 23:20

Witam
Otóż mam pytanie jak mogę zarejestrować pojazd na zabytkowy (motocykl wsk 125) ???
Problem tkwi w tym że nie posiadam do nie go dowodu rejestracyjnego, został on wyrejestrowany x.. lat temu i poprzedni właściciel zagubił dowód rejestracyjny (ten z obcięntym rogiem i adnotacją o wyrejestrowaniu).
Czy wystarczy tylko jak podpiszę z nim umowę kupna sprzedaży, jeśli nie to co mam zrobić???
Proszę o pomoc
as5891
Nowicjusz

Miejscowość: otwock

09 Mar 2011, 23:59

as5891 napisał(a):Czy wystarczy tylko jak podpiszę z nim umowę kupna sprzedaży, jeśli nie to co mam zrobić???

Samo podpisanie umowy k/s nic Ci nie da bo przeciez nie masz DR i podejrzewam ze tez TR.Bardzo wątpię czy bedziesz mógl go ponownie zarejestrowac.Najlepszym wyjsciem w tej sprawie bedzie jak się udasz do swojego WK i tam przedstawisz swoj problem.Myślę ze wszystko Ci wyjasnia.
Wiem jedynie ze powtórnie po wyrejestrowaniu mozna zarejestrować ciagnik rolniczy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Mar 2011, 00:47

Tak to na pewno nie jest bo ja nie chcę go rejestrować na zwykłe blachy a na żółte zabytkowe a to trochę inne zasady podobno panują (rzeczoznawca, wpis do rejestru zabytków itp...)
as5891
Nowicjusz

10 Mar 2011, 19:37

as5891 napisał(a):Tak to na pewno nie jest bo ja nie chcę go rejestrować na zwykłe blachy a na żółte zabytkowe

Czy to na biale czy zółte lub jeszcze inne ale dokumenty tego pojazdu musisz posiadać.Nie sadzisz chyba ze ot tak idziesz do WK czy na SKP gdzie nie posiadasz zadnego dokumentu i na Twoje zyczenie pojazd zostanie zarejestrowany czy tez wykonane OBT tego pojazdu na zabytek...W takim przypadku tym bardziej musisz posiadac dokument pochodzenia tego pojazdu na podstawie ktorego mozna będzie okreslic jego wiek i podjąć decyzję czy spelnia warunki dla pojazdu zabytkowego...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

10 Mar 2011, 23:58

Wiem że dokument jest potrzebny, umowa kupna plus zaświadczenie z wydziału komunikacji ze taki pojazd istnieje w ich bazie danych powinno być wystarczającym dokumentem.
Tylko nie wiem czy takie zaświadczenie wydadzą mi czy to będzie musiał pofatygować się poprzedni właściciel a to już jest gorzej bo to starsza osoba.
as5891
Nowicjusz

11 Mar 2011, 02:06

Obecnie pojazd o wartości historycznej bez dokumentów rejestracyjnych można zarejestrować wyłącznie na podstawie oświadczenia właściciela (składanego pod rygorem odpowiedzialności karnej) o ich bezpowrotnym utraceniu.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...

11 Mar 2011, 19:23

pocieszny napisał(a):Obecnie pojazd o wartości historycznej bez dokumentów rejestracyjnych można zarejestrować wyłącznie na podstawie oświadczenia właściciela (składanego pod rygorem odpowiedzialności karnej) o ich bezpowrotnym utraceniu.

pocieszny, -napisz z dwa slowa gdzie to moge znalezć.... :?: :?: :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Mar 2011, 19:47

nowelizacja ustawy o ruchu drogowym z 2008r
nowelizacja przygotowana w oku prac komisji "Przyjazne Państwo"

Dziennik Ustaw z 18 grudnia 2008 Nr 223 poz. 1462
Cytat:
Data ogłoszenia:2008-12-18
Data wejścia w życie:2009-01-02
Data obowiązywania: 2009-01-02

USTAWA
z dnia 21 listopada 2008 r.
o zmianie ustawy r11; Prawo o ruchu drogowym

Art. 1. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. r11; Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.1)) w art. 72 po ust. 2a dodaje się ust. 2b w brzmieniu:

r2b. W przypadku pojazdu zabytkowego, zamiast dowodu rejestracyjnego, dopuszcza się przedstawienie oświadczenia właściciela pojazdu, złożonego pod rygorem odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania, że nie posiada dowodu rejestracyjnego.r1;.

Art. 2. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Mar 2011, 20:14

Dzieki.... :wink:
Ale as5891, -chce dopiero kupić i czy oswiadczenie zlozone przez poprzedniego wlasciciela bedzie on mógl wykorzystać.Napisane jest tam wyraznie:
pocieszny napisał(a): W przypadku pojazdu zabytkowego, zamiast dowodu rejestracyjnego, dopuszcza się przedstawienie oświadczenia właściciela pojazdu,
Jak to się ma do rzeczywistości w tym pieknym kraju... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Mar 2011, 20:16

ma się to tak że rzeczoznawca stwierdza czy pojazd jest zabytkowy/ma wartość historyczną i z tym i z umową kupna sprzedaży idziesz do WK i rejestrujesz na żółte blachy aaaaa no i wcześniej przegląd techniczny 1 i ostatni :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Mar 2011, 20:21

pocieszny,-ok...Ale nie o to chodzi.Jak do sprawy podejdzie WK...Czy bedzie honorowal przy umowie k/s oswiadczenie poprzedniego własciciela..... :?: :?:

[ Dodano: 11 Marzec 2011, 19:23 ]
Ps.Czy wtedy własnie przypadkiem juz nowy wlasciciel as5891, bedzie to oswiadczenie musial pisać czy poprzedni...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Mar 2011, 20:40

Widzę że sprawa się konkretnie rozwija za co dziękuje wszystkim, podpinam się do pytania kolegi Migi60 czy to ja mam składać to oświadczenie czy to właśnie właściciel od którego mam kupić pojazd??
Sprawa druga jak to oświadczenie właściciela ma wyglądać i czy musi być poparte jakąś pieczęcią urzedową czy coś tego rodzaju??
(ja to rozumiem w ten sposób ze sam mam napisać takie oświadczenie ale to raczej nie bardzo bo tak to każdy by sobie pisał i dołączał do umowy)
as5891
Nowicjusz

11 Mar 2011, 21:53

as5891 napisał(a):czy to ja mam składać to oświadczenie czy to właśnie właściciel od którego mam kupić pojazd??

Myśle ze nie obejdzie sie jednak bez wizyty w WK o czym wczesniej juz wspominalem.
My mozemy sobie tutaj gdybac lub przedstawiac obowiazujące przepisy ale jestem pewny ze konkretna odpowiedz uzyskasz wlasnie tam.Radzę Ci spisac sobie wszystkie nurtujące Cię pytania w tej sprawie i pkt. po pkt. pytać zeby to wszystko wyjasnili i powiedzieli co musisz zrobić zeby sie z tym problemem uporac.Nie zaszkodzi napewno tez wizyta na OKREGOWEJ STACJI KONTROLI POJAZDÓW u kumatego diagnosty w tym temacie gdyz własnie tam bedziesz musiał sie udać na badanie.
as5891 napisał(a):Sprawa druga jak to oświadczenie właściciela ma wyglądać i czy musi być poparte jakąś pieczęcią urzedową czy coś tego rodzaju??

Normalne oświadczenie.Nie zaszkodzi jak bedzie wpisany nr.dokument/np.DO/a jak masz jeszcze mozliwośc uzyskania "stępla"to juz bedzie szczyt radości... :mrgreen:

[ Dodano: 11 Marzec 2011, 23:01 ]
pocieszny napisał(a):W przypadku pojazdu zabytkowego,

pocieszny, -udało Ci się mnie wyprowadzic w maliny :mrgreen: Ale tylko na chwile.Im pózniej tym lepiej myslę.Przepis ten nie dotyczy akurat tego przypadku bo:ten pojazd-motocykl nie jest jeszcze ZABYTKIEM.... :!: :!: Bo ten motocykl ma dopiero byc ZABYTKIEM... :!: :!: Dobrze kumam,jak sadzisz... :?: :?:
A zeby go zakwalifikować-zmienic status musza być na to DOKUMENTY..... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP