Swiatła w dzien.

08 Mar 2011, 21:22

Witam.

Jestem nowy na forum i chciał bym się dowiedzieć jak jest z tymi światłami. Chodzi o to, że gdy mam włączone swiatła to czy światła z tyłu muszą też być włączone ? Czy mogę dać jakieś halogeny lub coś tego typu ?
BlOoW
Nowicjusz

Miejscowość: Wieś

08 Mar 2011, 21:27

BlOoW napisał(a):Czy mogę dać jakieś halogeny lub coś tego typu ?

Tak mogą być zamontowane dodatkowe swiatła z przodu do jazdy dziennej/oznaczenie RL/ Z tyłu nie musza sie swiecić....
Nie ma mowy o zadnych HALOGENACH.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Mar 2011, 21:29

Spoko.

Dałem tylko przykład.

Więc mogę jakieś zamontować by tylko świeciły i w tyle nie musza :)

Ok dzięki za odpowiedź:)
BlOoW
Nowicjusz

Miejscowość: Wieś

08 Mar 2011, 21:36

BlOoW napisał(a):Więc mogę jakieś zamontować by tylko świeciły i

Napisałem Ci wyraznie-muszą posiadać homologacje oraz na szkle napis RL
Oczywiscie nie mogą ot tak sobie miec dodatkowy wylącznik i kiedy bedziesz chciał to włączysz lub wyłaczysz...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

08 Mar 2011, 21:42

Jest już sporo o tym na forum a tu jeszcze możesz doczytać - http://dadrl.pl/?page=dzienne
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

10 Mar 2011, 12:14

PrezesArtek napisał(a):tu jeszcze możesz doczytać

... i tu - http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_dzienne

BlOoW napisał(a):mogę jakieś zamontować by tylko świeciły

... NIE :!: :!:
... świecidełka to możesz zamontować na choince ...
[link do oferty na Allegro wygasł]
... tu masz wybór ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia cee’d - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczną wersją silnikową jest 1,6 CRDi o mocy 136 KM. Według danych producenta tak skonfigurowany samochód spala średnio 4,4 l/100 km (w trybie miejskim jest to 5,1 l/100 km, natomiast w trasie wynik ...
    Cyfrowe lusterka Lexusa – to musisz o nich wiedzieć
    To musiało nastąpić. Kamery najpierw trafiły do naszych samochodów, by ułatwiać parkowanie i wspomagać działanie systemów bezpieczeństwa, a teraz zaczynają zastępować klasyczne lusterka. Kluczową rolę w tej ...

10 Mar 2011, 16:39

Światła muszą być.

Policja stwierdzi, że samochód, który ma włączone światła mijania jest bardziej widoczny na drodze. Nie każdy kierowca przecież ma doskonały wzrok, czasami ktoś ma przybrudzoną szybę. A światła są właśnie takim dodatkowym wyróżnikiem w czasie jazdy. Tylko jakby statystyki pokazują coś innego.
W roku 2006, a więc jeszcze przed wprowadzeniem przepisu, liczba wypadków na polskich drogach wynosiła 46 876, a w roku 2007 (po wprowadzeniu obowiązku jazdy na światłach) wzrosła do wartości 49 536. Niestety statystyki są nieubłagane, liczba ta stale rośnie.
kolega
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

11 Mar 2011, 12:43

No to może ja to wyprostuję i napisze jak ma być, żeby niepotrzebnie nie drążyć tego tematu, bo na forum podobnych takich tematów już się przewineło troszkę, a koledze nie chce się chyba szukać....
Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:
Symetrycznie względem osi pojazdu
Na równej wysokości
Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
Dodam, że żarówki w tych światłach powinny być o mocy 21W.
Jeżeli chodzi o reflektory dzienne diodowe, czyli popularne ostatnio LED, to wymagania są oczywiście te same. Nie można założyć pierwszych lepszych i tanich ledów jako światła dzienne - muszą mieć na szkle napis RL oraz E z jakąś literką. Ilość diód w tych lampach nie jest określona.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000