Rejestracja samochodu na teścia i problemy!

08 Lip 2013, 09:55

Witam,
przepraszam, że się tu podpinam (nie wiem, jak założyć nowy post ;p)
w każdym razie mam bardzo nieprzyjemną sytuację z samochodem i proszę(!), czy może ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak moja sprawa wygląda w świetle prawa...
otóż półtorej roku temu kupiłam z mężem samochód (Audi A4 B5 96r. diesel). kosztował nas 7800zł z czego 4tys. dali moi rodzice a resztę dołożyliśmy z pieniędzy ślubnych. samochód został jednak zarejestrowany na teścia (żeby były max zniżki), który nie dał ani złotóweczki na to. 2miesiące temu wyprowadziłam się od męża, bo już dłuższy czas znęcał się nade mną fizycznie i psychicznie i wzięłam samochód, żeby wozić dzieci przed pracą do przedszkola, a wczoraj dzwoni teściu, że mam mu dziś samochód odstawić, bo policja go zabierze...i tu moje pytanie: czy faktycznie mogą mi odebrać samochód? dodam tylko, że ostatnie ubezpieczenie opłaciłam ja (choć wtedy jeszcze nie pracowałam [pieniądze pożyczyli mi moi rodzice], a mój mąż pomaga swemu ojcu od świtu do nocy na gospodarstwie i nie ma(my) z tego żadnych pieniędzy), jako użytkownik, bo teść powiedział, że za mój samochód płacić nie będzie [;p]
będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek poradę i pomoc w tej sprawie...
monika88c
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 02 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

08 Lip 2013, 15:38

monika88c napisał(a):samochód został jednak zarejestrowany na teścia
Czyli w świetle prawa teściu jest jedynym włascicielem tego samochodu.Oczywiscie ze mozesz dochodzic swoich praw na drodze sądowej/polubowne załatwienie widzę raczej jest niemozliwe-mąz chyba tez nie bedzie skłonny do współpracy z Toba/Badz pewna ze nie będzie to droga usłana rózami... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

09 Lip 2013, 16:47

Bardzo ciężka sprawa - było się wpisać do DR jako współwłaściciele - chociaż jakąś część byłoby można wyszarpać..
W świetle prawa to jesteś na straconej pozycji. I jeszcze nieprzyjemne problemy z policją będą.. chyba lepiej odpuścić..
sprawa o alimenty jest juz w toku ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE Riviera - seria limitowana
    Seria limitowana Riviera została opracowania na bazie wersji Intens wzbogaconej o ekran dotykowy EASY LINK 9,3”, funkcję Easy Park Assist oraz kamerę cofania. ZOE Riviera jest natychmiast rozpoznawalne po nowym kolorze ...