Rejestracja samochodu w Wydziale Komunikacji

29 Cze 2016, 20:33

Dobry wieczór,
W poniedziałek kupiłam auto Fiat Punto w komisie samochodowym - jeszcze nie zarejestrowałam go w Wydziale komunikacji. Kupiony w Zielonej Górze- rejestracja FZ, ja mieszkam w powiecie żarskim i tu są tablice FZA.

Wczoraj mąż zrobił mi prezent i bez mojej wiedzy kupił mój wymarzony Ford Mondeo.

- Czy mogę teraz sprzedać Fiata bez wymiany tablic rejestracyjnych ? Przedstawiając w wydziale komunikacji fakturę zakupu Fiata (jako zarejestrowanie pojazdu) i jakbym sprzedała auto to umowę kupna - sprzedaży (jako wyrejestrowanie auta)?

- Czy muszę go najpierw zarejestrować na siebie, wymienić tablice rejestracyjne, a dopiero później będę mogła sprzedać auto?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Magda
opelmeriva
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 1989
Auto: Opel Meriva
Silnik: 1.7 dti
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Cze 2016, 20:35

Nic nie musisz - możesz sprzedać auto z umową co masz.. Nowy nabywca będzie miał ciągłość umów i to wystarczy..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

29 Cze 2016, 20:41

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
A proszę o informację, czy w Wydziale Komunikacji będę musiała przedstawić oryginał faktury z zakupu samochodu? Czy wystarczy kserokopia?
opelmeriva
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 1989
Auto: Opel Meriva
Silnik: 1.7 dti
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

29 Cze 2016, 21:11

Nie rozumiesz pisanego ??
Do żadnego wydziału nie idziesz !!!
Z nowym właścicielem spisujesz umowę k/s i dajesz mu wszystko co masz od tego auta.. Jego problem co z tym zrobi..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

30 Cze 2016, 09:53

Tylko pamiętaj, by nowemu nabywcy przekazać także swoją fakturę zakupu - inaczej będzie miał problem, gdy w urzędzie zobaczą, że na umowie kupna-sprzedaży jest ktoś inny niż w dowodzie rejestracyjnym.

No i jak będziesz sprzedawać auto, to nie zapomnij poinformować ubezpieczyciela, że samochód zmienił właściciela (np. przesyłając takie [link do Ubea wygasł])
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

30 Cze 2016, 13:12

Warto wspomnieć na przykładzie tej sytuacji o odprowadzaniu podatku przy zakupie pojazdu, bo nie wszyscy o tym wiedzą, ale przy zakupie pojazdu z komisu nie musimy odprowadzać podatku, bo wystawiana jest faktura VAT, więc zawiera już w sobie jeden podatek :)
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Cze 2016, 15:37

mfind napisał(a):Warto wspomnieć na przykładzie tej sytuacji o odprowadzaniu podatku przy zakupie pojazdu, bo nie wszyscy o tym wiedzą
Oczywiście pod warunkiem ze cena sprzedaży będzie większa od ceny zakupu... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

01 Lip 2016, 08:35

Migi60 napisał(a):Oczywiście pod warunkiem ze cena sprzedaży będzie większa od ceny zakupu...

Mam wrażenie, że mowa jest o dwóch różnych sytuacjach :wink:

W pierwszym przypadku chodzi zapewne o podatek od zakupu auta (od czynności cywilnoprawnych), który wynosi 2% od wartości rynkowej samochodu. Płacimy go jeśli kupujemy auto w Polsce od prywatnej osoby i wartość samochodu przekracza 1000 zł.

W drugim przypadku natomiast podejrzewam, że chodzi o podatek dochodowy od osób fizycznych płacony przez zbywcę, jeśli sprzedaje auto w przeciągu pół roku od jego zakupu. Podatek dochodowy płaci się jedynie od dochodu, czyli kwoty, która nam pozostanie, kiedy od przychodu ze sprzedaży odejmiemy koszty nabycia auta i nakłady poczynione, gdy auto było nasze (czyli koszty wszelkich napraw).

@opelmeriva tu jeszcze dla Ciebie wzór [link do Ubea wygasł], jeśli rzeczywiście zdecydujesz się sprzedawać auto ;)
Ubea
Początkujący

01 Lip 2016, 15:45

Ubea napisał(a):. Podatek dochodowy płaci się jedynie od dochodu, czyli kwoty, która nam pozostanie, kiedy od przychodu ze sprzedaży odejmiemy koszty nabycia auta i nakłady poczynione, gdy auto było nasze (czyli koszty wszelkich napraw).
Masz na myśli zwykłego"Kowalskiego".W dawnych czasach zwykły "Kowalski"nie mógł doliczać sobie dodatkowych kosztów w postaci;wymiana oleju,rozrzadu,ogumienia itp.Czyzby cos się zmieniło w tym temacie... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

04 Lip 2016, 11:14

Osoba fizyczna może odliczyć nakłady poczynione na remont i ulepszanie samochodu (np. montaż instalacji gazowej).
Do takich nakładów nie może natomiast zaliczyć wydatków związanych ze zwykłą eksploatacją pojazdu w czasie posiadania (np. wymiana oleju, tankowanie).
Ubea
Początkujący

04 Lip 2016, 18:13

Ubea napisał(a):Osoba fizyczna może odliczyć nakłady poczynione na remont i ulepszanie samochodu (np. montaż instalacji gazowej).
Na tym przykładzie nigdy się z Tobą nie zgodzę.US nie interesuje co dodatkowo zamotowałes w swoim samochodzie,to jest tylko i wyłącznie twoja sprawa.Prowadząc kiedyś AUTO-HANDEL mimo ze sam wszystko robilem/spawanie,szpachlowanie itp./nie mogłem ani zeta z tego tytułu odliczyć-doliczyc do kosztów uzyskania przychodu.Pozostawało mi jedynie"balansowanie"na róznicy ceny sprzedazy-kupna.... :(
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

05 Lip 2016, 12:25

Moje posty dotyczyły osoby, która nie prowadzi działalności gospodarczej polegającej na sprzedaży auta. Taka osoba prywatna ma po prostu swoje auto, które przed upływem pół roku od dnia zakupu chce sprzedać.
Do takiej osoby można odnieść art. 24 ust. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Dochodem z odpłatnego zbycia rzeczy określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d, jeżeli przychód z odpłatnego zbycia nie stanowi przychodu z działalności gospodarczej, jest różnica pomiędzy przychodem uzyskanym z odpłatnego zbycia rzeczy a kosztem ich nabycia, zmniejszona o wartość nakładów poczynionych w czasie posiadania rzeczy.
Ubea
Początkujący

06 Lip 2016, 18:49

Ubea napisał(a):Do takiej osoby można odnieść art. 24 ust. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
Nie czytałem tego artykułu i trudno mi sie do tego ustosunkowac.Jednak mam w tym temacie cały czas watpliwości .Przeciez w ten sposób zwykły Kowalski moze dokonywać transakcji co miesiąc nie placąc ani złamanego szeląga.Nie wierze ze pracownik US uwierzy ze jest to działalność charytatywna :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP