Złomowanie auto bez OC

01 Lis 2017, 13:39

Witam mam auto kupione w 2016 maj .auto stoi nie używane jest nie opłacone OC ani przegląd ,nie dostałam żadnego upomnienia od ubezpieczyciela obecnie auto stoi nie nadaje się do niczego ,jest auto na mnie nie zarejestrowane moje pytanie co zrobić z tym autem ,?? Czy mogę je zezłomować proszę o rady
gosicap
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 03 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel 2.0
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

01 Lis 2017, 14:07

Zezłomować możesz jak najbardziej bo to że nie masz OC czy badań nie ma znaczenia. Musisz się spodziewać że dostaniesz karę 4000 zł z funduszu gwarancyjnego za nieopłacone OC
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lis 2017, 14:11

Samochód nie jest zarejestrowany na mnie jestem tylko właścicielem pytanie jak szybko mogą nałożyć karę i czy rozkładają na raty bądź umarzają dług jeśli się nie ma żadnych dochodów??
gosicap
Nowicjusz

01 Lis 2017, 18:15

Jesteś właścicielem auta więc za nie odpowiadasz, nikogo nie będzie obchodziło czy przerejestrowałas czy nie.
U mnie BMW stało 4 lata bez OC i nic nie przyszło a jak oddałem na złom papiery poszły w ruch to i fundusz się dopatrzył po 2 miesiącach.
W drugim przypadku nie mialem OC prawie rok jak auto poszło na złom i już minęło że 3 lata i nic z funduszu nie dostałem także nie ma na to przypisanej reguły czy dostaniesz karę i kiedy. Poprostu trzeba się z tym liczyć. Czy rozkładają na raty nie wiem ale możesz wykonać telefon na infolinię i zapytać czy jest taka możliwość.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lis 2017, 09:33

Czyli nie ma na to reguły ryzyk fizyk wiem że rozkładają na raty jeśli ktoś ma ciężką sytuację finansową to nawet mogą umorzyć no nic z tym autem nie zrobię bo nikt mi oc nie wypisze wstecz
gosicap
Nowicjusz