REKLAMA
Witam ,
Mam pytanie odnosnie rejestracji samochodu przywiezionego z USA a dokladnie o tablice rejestracyjna , ta z USA. Otoz prawo stanu w ktorym mieszkam nakazuje jej zwrocenie w ciagu 30 dni od momentu sprzedazy, zlikwidowaniu ubezpieczenia albo wywiezienie auta poza granice stanu. Jezeli sie tego nie zrobi, to uniewazniaja automatycznie prawo jazdy .
Ja , wywozac samochod do Polski ( wlasny od kilku lat) mam wiec do wyboru
- zwrocenie tablicy po zaladowaniu samochodu na kontener i posiadanie waznego prawa jazdy na
kolejne kilka lat
- zabranie tablicy do Polski i utrate Prawa Jazdy ( w ciagu 30 dni nie zdolam nawet przeslac go z Polski , bo caly transport trwa ok. miesiaca)
Zalozmy , ze zwroce tablice jak przepisy nakazuja . Jak wowczas , po odprawie celnej w Polsce bede mogla dojechac tym samochodem do miejsca zamieszkania? Czy to jest w ogole mozliwe ?
A na przeglad samochodu do jakiegos warsztatu ( co jest wymagane)
A druga sprawa to to, ze przy rejestracji samochodu w Polsce jednym z wymogow jest posiadanie tablic rejestracyjnych .
Co ja mam zrobic ? Bardzo prosze o pomoc. Na pewno nie jestem pierwsza osoba w takiej sytuacji. Jak to wszystko pozalatwiac zeby samochod ostatecznie zostal zarejestrowany w Kraju-Raju. Z gory dziekuje.