Rejestracja samochodu z USA , tablice rejestracyjne ....

30 Sie 2014, 07:25

Witam ,
Mam pytanie odnosnie rejestracji samochodu przywiezionego z USA a dokladnie o tablice rejestracyjna , ta z USA. Otoz prawo stanu w ktorym mieszkam nakazuje jej zwrocenie w ciagu 30 dni od momentu sprzedazy, zlikwidowaniu ubezpieczenia albo wywiezienie auta poza granice stanu. Jezeli sie tego nie zrobi, to uniewazniaja automatycznie prawo jazdy .
Ja , wywozac samochod do Polski ( wlasny od kilku lat) mam wiec do wyboru
- zwrocenie tablicy po zaladowaniu samochodu na kontener i posiadanie waznego prawa jazdy na
kolejne kilka lat
- zabranie tablicy do Polski i utrate Prawa Jazdy ( w ciagu 30 dni nie zdolam nawet przeslac go z Polski , bo caly transport trwa ok. miesiaca)

Zalozmy , ze zwroce tablice jak przepisy nakazuja . Jak wowczas , po odprawie celnej w Polsce bede mogla dojechac tym samochodem do miejsca zamieszkania? Czy to jest w ogole mozliwe ?
A na przeglad samochodu do jakiegos warsztatu ( co jest wymagane)

A druga sprawa to to, ze przy rejestracji samochodu w Polsce jednym z wymogow jest posiadanie tablic rejestracyjnych .

Co ja mam zrobic ? Bardzo prosze o pomoc. Na pewno nie jestem pierwsza osoba w takiej sytuacji. Jak to wszystko pozalatwiac zeby samochod ostatecznie zostal zarejestrowany w Kraju-Raju. Z gory dziekuje.
aga1162
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 08 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: toyota

30 Sie 2014, 18:43

Dojechać do domu mozna na lawecie-wiadomo bez TR jezdzic nie mozesz.
aga1162 napisał(a):A druga sprawa to to, ze przy rejestracji samochodu w Polsce jednym z wymogow jest posiadanie tablic rejestracyjnych .
Przy rejestracji niby tak ale przy wykonaniu OBT na SKP to raczej musisz mieć.Mozna wykonać OBT bez TR ale wynik wtedy negatywny/wiadomo-brak TR/.Mozesz iść bezpośrednio do WK z dokumentami pojazdu a wtedy dostaniesz PC i czerwone TR/próbne/wazne na 30 dni.Oswietlenie pojazdu zgodne z przepisami europejskimi... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Sie 2014, 20:00

Ratunku , a co oznaczaja te wszystkie skroty ?

OBT ?
SKP ?
TR - tablice rejestracyjne ?
WK - wydzial komunikacji ?
PC ?

Czy oswietlenie zgodne z przepisami europejskim ? Pojecia nie mam . Kto moze odpowiedziec mi na takie pytanie ?

Dziekuje za odpowiedz niezaleznie od tego , ze nic z niej nie zrozumialam , ale to z powodu mojej "znajomosci" tematu w ogole . Ja sie po prostu na samochodach nie znam :-)
Pozdrawiam
aga1162
Nowicjusz

31 Sie 2014, 11:49

aga1162 napisał(a):Ratunku , a co oznaczaja te wszystkie skroty ?
Wszystko proste jak drut kolczasty :mrgreen: a mianowicie:
1/OBT-okresowe badanie techniczne
2/SKP-stacja kontroli pojazdów
3/PC-pozwolenie czasowe
Pozostałe sprawy kumasz prawidłowo.Jezeli biega o oświetlenie zewnętrzne pojazdu to musi sprawdzic diagnosta na stacji kontroli pojazdów/SKP.. :mrgreen: :!: /...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Sie 2014, 22:28

Dzieki wielkie. Wydrukowalam sobie .

A czy do SKP bede mogla legalnie dojechac nawet gdyby te swiatla pozniej okazaly sie niedobre do oswietlania polskich drog ?

Czyli plan jest taki :
1. Odprawa celna
2. Zostawic samochod na parkingu.
3. WK - tymczasowe TR i PC
4. Powrod na parking
5. Zalozenie TR
6. SKP na OBT (swiatla itp)
7. A potem ?

Czy cos pominelam ?

Pozdrawiam serdecznie
aga1162
Nowicjusz

01 Wrz 2014, 09:40

aga1162 napisał(a):A czy do SKP bede mogla legalnie dojechac nawet gdyby te swiatla pozniej okazaly sie niedobre do oswietlania polskich drog ?
Bez obawy...Azymut myślę ze całkiem prawidłowy/nie jestem 100% "fuchowcem w tym temacie/.Myślę ze jeszcze będzie trzeba odwiedzic US/Urząd Skarbowy/ale nie jestem tego całkowicie pewny.Przed udaniem sie do WK zrób ksero wszystkich dokumentów gdyz orginały Ci zabiora...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

01 Wrz 2014, 09:44

Ps.Jadąc na OBT powiedz diagnoscie najpierw zeby sprawdził zgodnośc swiateł a dopiero pózniej wykonał OBT.W przypadku nieprawidłowych świateł dostaniesz wynik negatywny i na usunięcie tej usterki masz 14 dni.W tym czasie mozna usunąć ta usterkę ale nie jest powiedziane ze ten czas Ci wystarczy.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP