Rejestracja w Polsce samochodu znajdującego się we Włoszech

29 Wrz 2011, 14:18

Kupiłam we Włoszech samochód i chciałabym go zarejestrować w Polsce, ale nie sprowadzać na razie do Polski. Czy jest możliwa rejestracja samochodu, który znajduje sie na terytorium Włoch? Mam Dowód rejestracyjny, akt własności, i ważny przegląd techniczny wykonany we Włoszech.
Na waszych stronach czytałam, ze wymagany jest dokument identyfikacji pojazdu, czy musi on być wystawiony w polsce? Czy jest na to jakiś włoski odpowiednik tego dokumentu w polsce uznawany w polsce? czy w wydziale komunikacji w polsce bede musiała zdać stare tablice rejestracyjne ?
sabi89
Nowicjusz

30 Wrz 2011, 10:10

sabi89 napisał(a): Czy jest możliwa rejestracja samochodu, który znajduje sie na terytorium Włoch? Mam Dowód rejestracyjny, akt własności, i ważny przegląd techniczny wykonany we Włoszech.

Jezeli są wszystkie dane pojazdu niezbędnedo jego rejestracji to WK moze go zarejestrować...
sabi89 napisał(a):Na waszych stronach czytałam, ze wymagany jest dokument identyfikacji pojazdu, czy musi on być wystawiony w polsce?

Są to tzw.dane niezbędne do rejestracji pojazdu a więc:rok produkcji,nacisk osi.Tego niestety w zadnym DR z zachodu nie ma... :(
sabi89 napisał(a): czy w wydziale komunikacji w polsce bede musiała zdać stare tablice rejestracyjne?

Jezeli na OBT będziesz miał wpisane nr.rej.to tak....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Wrz 2011, 10:49

Migi60 napisał(a): sabi89 napisał(a): Czy jest możliwa rejestracja samochodu, który znajduje sie na terytorium Włoch? Mam Dowód rejestracyjny, akt własności, i ważny przegląd techniczny wykonany we Włoszech.

Jezeli są wszystkie dane pojazdu niezbędnedo jego rejestracji to WK moze go zarejestrować...

W tej sytuacji, jaką date mam wpisac, jako data przekroczenia granicy? jeżeli samochód nigdy nie przekroczył granicy polskiej to nie muszę płacić akcyzy? hmm... czy muszę wpisac datę jaką chce. bo chyba bez zapłaty akcyzy się nie da zarejestrować samochodu....

Migi60 napisał(a): sabi89 napisał(a):Na waszych stronach czytałam, ze wymagany jest dokument identyfikacji pojazdu, czy musi on być wystawiony w polsce?

Są to tzw.dane niezbędne do rejestracji pojazdu a więc:rok produkcji,nacisk osi.Tego niestety w zadnym DR z zachodu nie ma... :(

a moge sobie takie cos zrobić we włoszech? Albo przetłumaczę polski dokument i każę sobie wypełnić we włoszech i przybić pieczątke zagranicznej stacji kontroli pojazdów. Chyba, że znacie jakiś inny sposób za dostanie tego dokumentu, albo poradzenie sobie bez niego.
sabi89
Nowicjusz

02 Paź 2011, 17:02

sabi89 napisał(a):W tej sytuacji, jaką date mam wpisac, jako data przekroczenia granicy

Pózniejszą niz data zakupu.... :wink:
sabi89 napisał(a): bo chyba bez zapłaty akcyzy się nie da zarejestrować samochodu....

Nie ma takiej opcji.....
sabi89 napisał(a):albo poradzenie sobie bez niego.

Nie ma takiej opcji....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Buty inspirowane Lexusem CT
    Od prawie trzydziestu lat ludzie wybierają samochody Lexusa, by wygodnie podróżować na większych i mniejszych dystansach. Okazuje się, że od teraz w Lexusach można również… chodzić. A to za sprawą butów ...