Reklamacja cewek zapłonowych

27 Gru 2022, 17:56

Witam,
mam pytanie czy cewki zapłonowe podlegają gwarancji?
Załóżmy że kupiłem rok temu, w tym momencie silnik nie pracuje prawidłowo i wszystko wskazuje na to że to problem z zakupionymi cewkami, czy można reklamować?
Beometr
Nowicjusz

27 Gru 2022, 18:41

Masz dowód zakupu , jesteś pewny że to ich wina to dlaczego nie ? Skontaktuj się ze sprzedawcą w celu uzyskania informacji o warunkach reklamacji . Niektórzy wymagają wypełnienia stosownego formularza.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

27 Gru 2022, 19:16

Właśnie dowód zakupu mam, ale sprzedawca się nie odzywa (zakup przez internet), nie wiem czy jest sens walczyć, czy to tak jak z akumulatorami? Gwarancja fikcja? :)

Powiem tak wleciał komplet nowych cewek i silnik chodzi jak dawniej już 3-ci tydzień wątpie że to zbieg okoliczności.
Beometr
Nowicjusz

27 Gru 2022, 19:58

Beometr napisał(a):ale sprzedawca się nie odzywa (zakup przez internet)
I to jest wada takiego zakupu .
Beometr napisał(a):Powiem tak wleciał komplet nowych cewek i silnik chodzi jak dawniej już 3-ci tydzień wątpie że to zbieg okoliczności.
Co to za auto , jaki motor ? Piszesz kpl cewek czyli cewki osobno na każdy cylinder . Nie sądzę żeby padły wszystkie . Być może jedna . Tutaj można by było wyłapać która . Wymienić jedną a nie pchać się w koszty . Wymieniać kpl. bezsensownie . Poza tym jest LPG ? Świece zapłonowe w jakim stanie ? Dawno nie wymieniane , z bardzo dużymi przerwami na elektrodach wykończą i te nowe cewki. Mam dwa auta . W pierwszym jest tzw. listwa zapłonowa , przejechane 320 tys i cewki od nowości . Drugie z osobnymi cewkami na cylinder , przejechane 300 tys i do tej pory wymienione tylko dwie cewki . Na używki fabryczne nie nowe zamienniki. Zamienniki są gu...o warte.
bonifacy
Stały forumowicz

27 Gru 2022, 20:22

Opel Astra 2,0T

ale to mam co roku wymieniać cewkę za 300 zł?
To są cewki boscha, świece co 2 lata zmieniane, lpg nie ma.
Czyli dać sobie spokój z reklamacją?
Beometr
Nowicjusz

27 Gru 2022, 20:26

Odpuść, nie istnieje coś takiego jak reklamacja części samochodowych po czasie.
Jeździłeś wszystko było ok, więc nie ma pewności że to świece nie spowodowały uszkodzenia, korozja na przewodach, akumulator, alternator.

Chyba że zamówisz rzeczoznawcę i pójdziesz do sądu.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

27 Gru 2022, 20:42

W swoim wymieniłem już kilka pojedynczo cewek ale za to komplet świec za każdym razem. Bez wymiany świec auto zawsze do końca dobrze nie chodziło.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel

27 Gru 2022, 20:45

Beometr napisał(a):Opel Astra 2,0T
Trzeba było od razu tak napisać . Tutaj nie da się nic zrobić , tylko wymiana całości . Córka ma opla 1,8 i ten sam problem wystąpił . Tylko że myśmy nie kupowali nowej czy to boscha czy ngk czy coś tam,,,tam a kupiliśmy dwie używane za psie pieniądze . Oryginały . Jedna poszła na silnik a druga do bagażnika w razie W. Rok minął i ta w bagażniku dalej tam jeżdzi .

Trevor napisał(a):Odpuść, nie istnieje coś takiego jak reklamacja części samochodowych po czasie.
A dla czego mamy się godzić na taką opcję ? Ja reklamuję czasami i to z wynikiem pozytywnym :ok: Nie wiem skąd się wzięło że nie można . Że rzeczoznawcę trzeba :shock: że sąd :shock: Paranoja jakaś . Trzeba złożyć reklamację , dobrze opisać , dołączyć niezbite dowody , jakieś wydruki np. z diagnostyki komputerowej , zdjęcia , itp..... nękać sprzedawcę . Dość chłamu na rynku części
bonifacy
Stały forumowicz

27 Gru 2022, 21:57

Bonifacy, załóżmy że kupujesz kompletne nowe sprzęgło np przez internet, montujesz wszystko ok.
Po roku jakieś drgania, wibracje...
Reklamujesz i teraz..
jak udowodnisz producentowi że
a) był prawidłowy montaż - np w serwisie do którego zawiozłęś
b) prawidłowa technika prowadzenia auta?
c) dobry stan skrzyni biegów np?

Tak samo tutaj, skąd wiadomo, gdzie i kto to montował? w jakim stanie świece, w jakim stanie instalacja, akumulator itd..

Pomijam fakt że sprzedawca tutaj się nie odzywa...
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2017

27 Gru 2022, 22:21

Trevor napisał(a):Bonifacy, załóżmy że kupujesz kompletne nowe sprzęgło np przez internet,
A żesz wyleciałeś ze sprzęgłem :mrgreen: Pewnie przy reklamacji dostaniesz odmowę . A przy zakupie innych części np zamka drzwi , czy termostatu itp. A amory ? Ostatnio reklamowałem włąśnie termostat . Komp wypluł błąd jego grzałki . Złożyłem reklamację i dostałem zwrot kasy. Zaczynam od pewnego czasu reklamować wszystko co się zepsuło a jest na gwarancji . W samochodzie czy w domu .Np. kupiłem baterię wannową a się zepsuła . Złożyłem reklamację to przyjechali i naprawili , ale dowiedziałem się że nieprawidłowo ją użytkuję :shock: Baterię wannową :!: :!: :!: ten guzik do słuchawki halo ...halo :mrgreen: . Złożyłem reklamację również na oberwany tzw boczne oparcie sofy . No cóż córa się oparła się podczas snu i łup się odłupało . Też przyjechali i reklamację niestety oddalili . Dlaczego ?? Bo nie przeczytałem instrukcji użytkowania . Owa sofa służy do okazjonalnego snu , Oparcie boczne jest podłokietnikiem . A patrz jak kupowałem to sprzedawca zapewniał że jest to wygodne łoże do spania :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz

29 Gru 2022, 17:22

A ja powiem tak - jak coś jest na gwarancji, to zawsze warto reklamować. A zamartwiać się będziemy dopiero wtedy, jak sprzedawca odrzuci reklamację i napisze z jakiego powodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2022, 18:10

MotoAlbercik napisał(a): jak coś jest na gwarancji, to zawsze warto reklamować
I tak trzymać :ok: A tak z praktyki podpowiem . Jak wymieniacie pompę wody to nie smarować silikonem . Musi uszczelnić dodana uszczelka gumowa . A jak już posmarujecie silikonem , pompa się rozszczelni to nie ma co dawać na reklamację . Najmniejszy ślad użycia silikonu będzie podstawą do oddalenia reklamacji.
bonifacy
Stały forumowicz