Xsara szybko się grzeje.

10 Lis 2010, 15:29

Witam wszystkich!
Posiadam autko citroen xsara 1.8i 1999r. Przy niskiej prędkości (jazda w korku itp.) autko szybko się nagrzewa prawie do 120stopni. Wymieniony został termostat, ale problem jak był tak nadal jest. Podczas szybkiej jazdy temperatura spada, lecz kiedy zwalniam, lub całkowicie stanę samochodem znów bardzo szybko się nagrzewa. Płyn w chłodnicy jest na dobrym poziomie, więc nie wiem w czym tkwi problem. Proszę, pomóżcie.
dzindzer8
Nowicjusz

Miejscowość: Jawor

10 Lis 2010, 17:16

Od dawna masz autko czy świeży zakup?. Jeżeli rozgrzeje się to czy załącza się wentylator chłodnicy? i jak działa ogrzewanie jeżeli grzeje mocno ale długo rozgrzewa się zimny w środku to masz zamulony układ chłodzenia, bo rozumiem że płynu jeszcze ze zbiorniczka nie wyrzuca i przewody od chłodnicy nie robią się twarde jak kamień? Po rozgrzaniu jak możesz to dotknij chłodnicy na dole. Jeżeli będzie zimna lub dużo chłodniejsza niż na górze to nie ma dobrego przepływu płynu czyli albo jest niedrożna poprzez kamień mi inne osady (może ktoś wsypał uszczelniacz do chłodnic co pomaga ale w dłuższym czasie zamula układ) albo jest słaba pompa wody.Ale na początek sprawdź wentylator czy pracuje.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

10 Lis 2010, 18:42

mam podobny problem więc się dołączę mianowicie autko mocno się grzeje do 100pare stopni w 3 kilometry wiec postanowiłem wymienić termostat niestety nic to nie dało ale zauważyłem ze nie było płynu ani w przewodzie od chłodnicy ani w bloku silnika podczas wymiany termostatu... W zbiorniku wyrównawczym naturalnie poziom jest .Dopływ do chłodnicy gorący (lecz bez płynu???) powrót jest natomiast ciepły ...Chłodnica zimna w środku a po bokach ciepła ...podejrzewam jakiś zapchany przewód lub chłodnice doradźcie coś forumowicze...??
damianczypek
Nowicjusz

Miejscowość: tychy

10 Lis 2010, 20:41

Damianczypek jeżeli wymieniałeś termostat i nie wyleciał płyn to go tam nie było, sprawdz czy układ jest odpowietrzony, jak działa ogrzewanie w środku? Na zapowietrzonym układzie będzie słabe, Sprawdz układ jak uciszniesz wąż od chłodnicy ten na górze to na odkręconym korku w zbiorniczku powinien się podnieść poziom płynu ,jak płyn jest i ogrzewanie jest ok to najprędzej masz niedrożną chłodnicę skoro masz chłodną w środku a boki są ciepłe.Spróbuj przeczyścić ,nawet kilkakrotnie wodą z kranu pod ciśnieniem ew. są środki do czyszczenia układów chłodzenia ale jak chłodnica jest stara i zapchana to lepiej kupić nową bo po czyszczeniu liche często potrafią zacząć przeciekać.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zasada pokonywania zakrętów
    Zasada pokonywania zakrętów mówi, że w zakręt można wjechać z każdą prędkością, ale nie z każdą wyjechać z niego bezpiecznie. Pokonywanie zakrętów stanowi wyzwanie dla początkujących, ale i doświadczonych ...