Renault Captur II FL vs VW Taigo

15 Lis 2024, 10:07

Cześć
Może coś mi pomożecie. Waham się między Capturem nowym po FL 1,0 LPG w wersji techno a VW Taigo w 1.0 /obydwa manuale bo tak wolę/. Byłem zdecydowany na Captura, bowiem do Taigo w wersji z dodatkami jak w Capturze musiałbym dopłacić ponad 20 tys więcej/Captur 109k, Taigo 135k/. Jednak VW uruchomił teraz zniżki dla mundurowych, gdzie Taigo ma 20tys zł zniżki i prawie się zrównał z Capturem, co trochę wywróciło mi stolik. Capturem jeździłem 24 godziny z wypożyczenia salonu. Wypadł dobrze, jak na 1.0 dynamiczny, LPG, świetny nowy system multimedialny, taka mocna czwórka. Taigo jeszcze nie miałem. Wizualnie obydwa mi się podobają, mają swoje plusy i minusy jak czytam. Podobne akcje serwisowe, Na minus w Capturze to sterowanie klimą w nowej wersji ale to może kwestia przyzwyczajenia. Stając przed wyborem Taigo 1.0 czy Captur FL 1.0 LPG na co byście postawili?
Dzięki z góry za pomoc
AleNudy74
Nowicjusz

15 Lis 2024, 10:43

Za te pieniądze to yaris cross a nie jakieś psujaki

AleNudy74 napisał(a):Jednak VW uruchomił teraz zniżki dla mundurowych, gdzie Taigo ma 20tys zł zniżki i prawie się zrównał z Capturem, co trochę wywróciło mi stolik.

A oznacza to tylko tyle, że poprzednia cena zawierała kosmiczną marżę, typową zresztą dla całego koncernu a gawiedź się cieszy, że dostaje kilkanaście procent rabatu po przekroczeniu progu salonu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lis 2024, 11:03

@franccc już tylko wybór jest pomiędzy tymi dwoma, nic nie kombinuje :-)
A propos marż kosmicznych .... widziałem wywiad z jednym z dilerów który na pytanie, jak bardzo wzrosną ceny nowych samochodów od 2025 w związki z podatkiem od spalin z rozbrajającą szczerością przyznał, że chyba nie wzrosną albo symbolicznie bo marża i tak jest już wysoka na pojazdy ;-)
Ale wracamy do brzegu, Captur czy Taigo :-)
AleNudy74
Nowicjusz

15 Lis 2024, 13:59

Przecież to totalnie subiektywny wybór, nie ma co Ci doradzić. Dla mnie decydujący byłby gaz w Reno, bo dużo jeżdżę, ale nie wiem jak Ty. Nikt nie wie na czym Ci zależy, piszesz tylko o kwotach. Jak auto jest nowe i na gwarancji to bierz co Ci się bardziej podoba i lepiej Ci się jeździ - Proste.
Jeśli sam nie potrafisz zdecydować i faktycznie wybór jest między tymi dwoma modelami, to proponuję rzut monetą.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Lis 2024, 14:23

Ja nie będę całkiem obiektywny, bo VW nie trawię, a sam jeżdżę 1.0 Tce LPG.
Ale spróbuję :mrgreen:
Zabezpieczenie antykorozyjne na plus w Capturze, silnik na pośrednim wtrysku też na plus. U mnie w Dusterze po 60tys km do silnika, ani gazu nikt się nie dotykał. A przy tankowaniu banan na twarzy.
Ja bym brał Captura.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lis 2024, 16:14

No tak szczerze jak napisałem wcześniej pierwszym wyborem był Captur, brałem z lpg bo jeżdzę spokojnie a w roku te 20k km robię, więc chciałem trochę też oszcżędnego paliwa. Przez 24godz jak go miałem, nie wywarł złego wrażenia na mnie, porządne autko z fajnymi multimediami. Moje niezdecydowanie to chyba efekt tej zniżki na Taigo ale już mija efekt żniżkowy, więc pozostanę przy Capturze jednak.
AleNudy74
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek prędkości
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia prędkości jest kilometr na godzinę "km/h" lub mila na godzinę "mph". Obiekt poruszający się z prędkością 1 km/h w ciągu 1 godziny przebędzie drogę 1 kilometra - tak ...