Renault Espace 2.0 16V 140KM - zmiana samochodu na jakiś mniejszy?

21 Lut 2023, 11:05

Witam,

Mam pytanie, aktualnie jeżdżę Espace III z gazem, i jest to świetny samochód do tego. Spalanie ogranicza sie do 10l/100km na trasie. Nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów. I z tego co wiem silnik jest polecany do gazu.

Myślałem o zmianie samochodu na jakiś mniejszy aby zejść trochę ze spalaniem. Naturalne wydało mi się poszukać czegoś z tym silnikiem w np. Lagunę 3.

I tu moje zaskoczenie wszyscy piszą ze ten silnik + LPG = to wypalone zawory i ogólnie jeden wielki problem.
Ktoś mi jest to w stanie wytłumaczyć o co w tym chodzi. Czy Espace były montowane jakiś inny osprzęt czy co?

Dla mnie 2.0T kompletnie odpada ze względu na jego spalanie.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 21 Lut 2023, 13:42, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawiony temat.
milosz9861
Nowicjusz

21 Lut 2023, 11:19

No ale jaki masz tam silnik 2.0 16V 140KM?

Tak na szybko Jak pali Ci 10 litrów gazu na trasie to dobry wynik jak na gabaryty tego samochodu. W Lagunie niewiele mniej zejdziesz o ile wogóle coś się uda urwać :) , a w Megance pewnie nie zejdziesz poniżej 8 litrów LPG / 100km.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2023, 13:08

Tak dokładnie 2.0 16V 140KM.

Auto jest już niestety strasznie wyrobione, powyżej 100 km zaczynają bolec plecy itd. Wiec i tak muszę je zmienić.
Tylko właśnie nie rozumiem dlaczego w tym aucie jest bezobsługowe a w innych modelach Renault już nie.
milosz9861
Nowicjusz

21 Lut 2023, 13:47

milosz9861 napisał(a):Auto jest już niestety strasznie wyrobione, powyżej 100 km zaczynają bolec plecy itd. Wiec i tak muszę je zmienić.
Hm... jak jesteś z niego zadowolony to może taniej by wyszło naprawić to co wymaga już ingerencji i cieszyć się dalej z jazdy. Mniejsze auto jak Megane na pewno będzie mniej komfortowe, szczególnie da się to odczuć podczas dłuższych podróży.

milosz9861 napisał(a):Tylko właśnie nie rozumiem dlaczego w tym aucie jest bezobsługowe a w innych modelach Renault już nie.
Jedne silniki znoszą lepiej gaz a inne gorzej. W niektórych nawet nie zaleca się zakładania LPG.

Jak chcesz zmienić samochód i planujesz dalej jeździć na gazie to najlepiej by było jak byś podał budżet na to przedsięwzięcie i czy ma to być samochód od razu z LPG czy tez będziesz sam zakładał? Czy ma to być dalej marka Renault?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2023, 14:11

Oczywiście, że są samochody do których lepiej nie podchodzić z LPG. Ale tutaj mówimy o tym samym silniku Nissan F4R. Wiec gdzie jest miedzy nimi różnica, że Espace jest polecane do LPG a Laguna już nie.

Po prostu się zastanawiam nad Laguna z 2,0l 140KM. Bo podobno miały dobre automatyczne skrzynie biegów itd. Ale nie wyobrazam sobie tego auta na czystej benzynie lub dieslu.
milosz9861
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Europejska premiera samochodu Volkswagen Jetta Hybrid
    Jetta Hybrid jest napędzana nowoczesnym silnikiem benzynowym (TSI o mocy 110 kW/150 KM) oraz silnikiem elektrycznym o mocy 20 kW – takiej samej, jak w XL1, jako skrzynia biegów montowana jest seryjnie automatyczna, ...